
Mål
"80 procent av klimatavtrycket och 90 procent av tillverkningskostnaderna handlar om beslut som fattas i designskedet” EU-kommissionen
Hållbarhet och cirkularitet börjar hos dig. Hos mig. Hos oss.
Redan idag, inte imorgon eller i övermorgon. Framtiden är här, just nu.
Hurudana fotspår vill du lämna efter dig?
Nu finns en unik möjlighet för dig att ta din verksamhet till en ny nivå. Framtiden stavas hållbar, och vi vill att fler ska tänka cirkulärt och hållbart. Hösten 2022 lanserar vi en ny masterutbildning med fokus på hållbar och cirkulär design – den enda i sitt slag i Finland.
Hållbarhet handlar om att ställa om från grunden, om att ha ett hållbarhetstänk i allt från inköp och produktion till kommunikation, marknadsföring och produktutveckling. Allt vi skapar och planerar idag skall ha ett värde imorgon. Att kunna återgå i värdekedjan så att värdeförlusten blir så liten som möjligt i den cirkulära processen. Om att inse att cirkulär ekonomi handlar om ekonomi, ansvarstagande, konkurrenskraft och förutsättningar att klara sig även i framtiden. Cirkulär ekonomi handlar om både ansvar och business – och allt börjar med designen. En utbildning i cirkulär design ger dig inte bara ny kompetens och en förståelse för varför vi behöver ställa om, utan också en konkurrensfördel på morgondagens arbetsmarknad.
Hur ser hållbarheten ut i ditt jobb och i ditt företag? På vilka områden behövs förbättring och utveckling? Vi erbjuder dig en chans att bli bäst i klassen och ger dig verktyg för att möta framtiden.
Utbildningens innehåll
Cirkulär design handlar inte bara om förpackningar, material och bordslampor gjorda av återvunnen faner. Det handlar om processer, tjänster, strategier och hur du hanterar dina resurser. Genom att analysera och studera utvecklingen och processer i andra företag lär vi oss mera om oss själva. Vi fördjupar oss i praktiska exempel, utforskar, ifrågasätter och får ta del av de senaste trenderna och aktuell toppforskning.
Vi går också på djupet med begreppen och det kontextuella tänkandet är i fokus. Vad är skillnaden mellan hållbarhet, linjärt och cirkulärt, och hur ska vi lära oss att designa rätt från början. Var finns fallgroparna i vår egen produktion och hur ska vi undvika att greenwasha.
Studierna är flexibla och utbildningen går att kombinera med ett heltidsjobb. Utbildningsorten är Jakobstad och de flesta av undervisningssessionerna sker på Campus Allegro. Vissa av föreläsarna och experterna kommer att vara med på distans, men vi strävar efter att de studerande är på plats för att vi tror på en lärande gemenskap. Vi fokuserar på de studerandes behov och processer och en stor del av arbetet sker i form av självständigt arbete. Vi träffas regelbundet – i form av master classes, workshops, studiecirklar och i form av afterwork och helgworkshops. Beroende på de studerandes arbetssituation kommer merparten av undervisningstillfällena att ordnas utanför kontorstid eller på övriga sätt att lösas flexibelt.

Målgrupp
Vi utgår från de studerandes sammanhang och utmaningar. Vi ser fram emot en mix av olika professioner i gruppen, allt från ingenjörer till designers som tillsammans formulerar morgondagens lösningar. Vi ser gärna att du har en konkret idé att jobba med – tjänstedesign, en produkt eller ett flöde och ett behov att få in ett cirkulärt tänkande. Vi riktar oss främst till dig som redan arbetar eller vill börja arbeta med övergången till en cirkulär ekonomi. Du är planerare, designer, produktutvecklare eller kommunikatör, eller något helt annat – men du är mycket intresserad av hållbara lösningar. Din utbildningsbakgrund och dina arbetserfarenheter kan variera, men du har ett brinnande intresse för att ifrågasätta gamla modeller och är redo tänka om.
För att kunna söka in till utbildningen behöver du ha en bachelorexamen i bagaget och ha jobbat minst två år. Utbildningen omfattar 60 studiepoäng och pågår under 1,5 år. Tanken är att du kan gå utbildningen parallellt med ditt jobb. Utbildningen startar hösten 2022, och du får din examen i december 2023.
Formgivare (högre YH), cirkulär design
- Utbildningsområde: Konst och kultur
- Omfattning: 1,5 år 60 Studiepoäng
- Form: Högre YH - flerformstudier
- Ort: Jakobstad
- Ansökningstid:

Vi finns på sociala medier. Följ oss .

Emma Westerlund
Lektor i fotografering