I begynnelsen var spaden, gräsmattan o Pia

30.07.2022 | Kommentarer

Här skall experimenteras med odling av nötter och frön!

20220629 133731

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I begynnelsen var gräsmattan, spaden och Pia!

20220530 135926

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med svett och slit grävda planteringsgropar och dyrgripar till plantor - här skall bli en nöt- och frö terass! Inte nötlund utan TERASS, området är nämligen pytte litet! I norrläge på vår gård har vi en oanvänd gräsplätt som mest bara varit till förträt för den som skall klippa gräset, litet och upphöjt, så inte så lätt att komma dit och ratta runt med sittgräsklipparen!

Studio 20220413 091548

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är ett ställe under uppsikt för det är precis bredvid infarten till gårdsplan men ändå inget man går till varje dag! Här lyser solen hela dagen, platsen är något upphöjt och det finns fullvuxna granar på norrsidan. Området är i en slänt och vatten kommer ner norrifrån från grannens tomt. I tomtgränsen precis ovan området har vi redan ett grunt dike som leder bort vatten österut. Så jag tänker att marken är genomsläpplig men ändå inte helt torr. I sydöst skyddar vår uthusrad. Tänker att, här kan jag kanske lyckas med några av de härdigare nöt trädena, i odlingszon 3 och 62°N.

20220729 115622 COLLAGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studerade redan på vintern om vilka nöt- och fröträd som kunde vara lämpliga för odling i norr och började sedan leta runt var jag kunde få tag på frösådda nötträd, för ympade har sämre härdighet har jag förstått! Tog kontakt med Vakka taimi och hörde mej för ifall de hade Loiko valnöt och hjärtnöt. Efter mycket om och men (var svårt att få kontakt via e.post och få relevant information) blev det att jag hämtade hem därifrån, i början på Maj, två hjärtnötsträd som de tyckte jag kunde testa och ett valnötsträd. Dave och Betty från Canada och Loiko från Belarus! Automatiskt när man köper nötträd från Vakkataimi blir man del av Pähkinähanke - Northern Nuts Project. Det kräver inget speciellt av en, måhända de kollar upp hur det går någongång framledes, fylla i en blankett eller så! På deras sida finns annars bra information om olika nötträd samt om plantering och skötsel!

Koreansk tall, pinus koraiensis Silveray, som var ett 'måste ha', fick jag tag i och hemsänt från en plantskola i Estland. Denna variant borde börja producera kottar tidigare, för jag är inte den tålmodiga odlaren som orkar vänta på kottar uppemot 20 år från en vanlig koreatall!

Sen vill jag här ännu tipsa om andra nötträd som kan gå i norr. Turkisk trädhassel, Corylus colurna, är en. Planterade en sådan i skogsbrynet för två år sedan och den lever. Den har egentligen inte växt på höjden så mycket men inte heller frusit ner! Kaukasisk pimpernöt, staphylea colchica, kommer jag även att testa på något ställe, bara jag hittar plantor!

20220729 120055 COLLAGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grävandet av groparna började jag med i Maj. Gräva en grop på vår tomt betyder egentligen 'lirka upp stenar så det blir ett hål'. Som tur började jag med framkanten där tallarna skulle komma, för den mot öst gick inte att sätta där jag mätt ut den, för det kom berg emot. Vilket också är helt normalt när man skall neråt här hos oss! Så utgående från främre radens hål mätte jag in mitten och vidare till bakre raden.

Hålen gjorde jag så, att jag med kantspade och fri hand gjorde rundel om 75cm i diameter. Grässvålen grävde jag upp i passliga remsor så att jag kunde 'kantta' hålet med det och skapa upphöjning. Grävde sen neråt ett spadtag djupt (40cm). Total planteringsdjup blev således 50cm. Slängde i ca 10 spadar hästskit och beroende på hur mycket stenmassa som förvann ur hålet, 1-2 påsar köpejord. Den befintliga jorden på platsen är sandblandad så det känns att jag behöver bygga på humus här! Varje hål kantades med paffremsa för att ge lite stopp mot rotogräs, troligen mest psykologisk grej för en själv, för jag har ingen aning om det bromsar upp ogräsrötters framfart. Likaså sattes paff ovanpå, innan spån och bark täckningen, dock ej helt inpå plantan! De tre nötträdena fick varsina två frösterila vallörtsplantor (bocking 14) bredvid sej. Tänker att det kan vara bra för framtida chop and drop gödsling.

Grävde och planterade om vartannat då andan föll på, och allt var planterat före utgången av Juni. Det blev en rätt tät plantering. 4,70m mellan famradens plantor och 5m emellan de bakre. Endast 3,10m från mittersta hjärtnöten till de bakre, men jag väntar mej inte att nötträden i min breddgrad kommer att bli så stora som de menar att de i Finland kan bli, med en höjd på 12m och diameter på 10m. Koreatallarna kommer att bli små sötisar på ca 6m höga och 3m i diameter. 

Tanken är att jag skall täcka in all gräsmatta med paff, spån och bark. På det viset ha det gräsfritt och då också förhoppningsvis sorkfritt! För några sorknätkorgar planterade jag inte nötträdena i. Har hört att valnötsträdens juglon inte skall vara så smakligt för gnagare, så jag hoppas de får vara ifred. Kommer nog dock att sätta nät runt varje planta! Framkantens jordgubbshäck får jag tänka om, för som på större delen av tomten huserar här underjordiska myror. Myror kan äta hål på jordgubbar så jag får planera in något annat.

Om detta och om hur det blev att se ut som helhet får ni se och läsa i ett andra inlägg!
Nöt- fröterassen är nog ingen trilogi om bonden Pia utan en riktig rysare, som kommer att pågå i årtionden, skall denna plantering överleva och ge mat på bordet på ålderns höst?

Här kan du läsa fortsättningen, Nöt- och fröterass del 2

Kategorier: