Borjan vaxthuset

27.07.2022 | Kommentarer

Sköna sommardagar

Jahapp. Något borde skrivas också.

Sommaren har varit underbar men kall, speciellt de kalla nätterna har gjort tillväxten väldigt långsam. Om man har 9 grader i växthuset på natten i juli så vill ingenting riktigt växa. Men vi ger inte upp och det är tomater på kommande och även gurka. Melonen ville inte alls i år och paprikan verkar också lida. Nåväl, vi är nybörjare och tar det en dag i sänder. Som tur finns det ännu mat i butikerna...

Vårt sommarprojekt (ett av de många...) var alltså att få växthuset färdigställt och göra ett litet växtland bredvid växthuset. Platsen är lite småskuggig på morgnarna då häcken skuggar morgonsolen och den verkar vara oklippt sedan några år tillbaka. Hur det nu kommer sig... Men på dagen kommer solen och är ganska länge in på kvällen, granarna är problemet här, de skuggar några timmar på kvällssidan och det är lite tråkigt.

Laget i maj

Vad som gjordes i växthuset var alltså mera sand och sten (till kanterna och under trallarna) samt två trallar så att man kan njuta av livet - det är ju trots allt därför vi är här. :-)  Vi har alltså några stolar eller så några madrasser på golvet / trallarna i växthuset så att man kan ligga och se på när tomaterna sväller. Och får färg. Sedan installerade jag automatiska öppnare till några luckor men det blir nog ändå för varmt ifall man inte öppnar dörren och kanske ett fönster genast de soliga morgnarna - vilket inte alltid sker i god tid då jag tycker om långa mornar... Måste kanske sätta några automatöppnare till.

Laget i maj 2

Växtlandet gjorde vi enkelt så att vi svängde gräsmattan och slängde lite mera jord på och sedan halm och gräs på. Vi hade inte tillräckligt med tidningar så det kommer lite gräs igenom men med mera gräsklipp på så kväver vi nog det och så tar man bort lite varje gång man går dit. Vi har planterat portulak, rödbetor, salvia, ärter, rädisor, kronärtskocka samt två bärbuskar i det nya området. Samt några blommor. Bärbuskarna är flyttade från ett annat ställe och de övriga från frön och plantor. Sakta går det och ibland blir en del uppätet av hjortarna eller hararna och det är livets gång. Bra att vi kan dela med oss men allt får de inte äta...

Laget i maj 3

I det stora hela är jag ganska nöjd med vad vi åstadkommit. Medges att jag är en lat människa och njuter av livet i sakta mak så mycket jag kan utan att stressa över saker och ting. Får se om jag lyckas få ett till inlägg hit, tänkte försöka mig på en video... Vi får se hur det går. Lite mera bilder från senare på sommaren skall jag i alla fall försöka få in. Det har vuxit en del sedan bilden ovan som är från slutet på maj.