20220424 195506

19.06.2022 | Kommentarer

Nya vinbärslandet

För en egen praktisk tillämpning fanns väl flera olika idéer, men att välja det, som går att förverkliga i år, var inte så många. Jag kom på en sak, som vi har pratat om under ett par år och det kändes som sånt vi kan förverkliga, men på vilken nivå, det får vi se efter sommaren. Det brukar oftast bli att börja med olika projekt när man har lite tid över och sen fortsätta, när man hinner. Så har det väl blivit också med det här, men vi har fått en början i alla fall.

Vårt projekt blev att flytta på gårdens vinbär- och grusbärsbuskar till en ny odlingsplats, där det är närmare varandra och förhoppningsvis kommer att trivas bättre. De har vuxit lite här och där på gården och mått lite si och så. De äldsta av svarta vinbären är över 50 år gamla, men de har också blivit flyttat under åren och den senaste platsen har de inte alls mått bra. Det har varit alldeles för skuggigt samt att plommonträden har vuxit ovanför dem och skuggat ännu mera. Röda, vita och rosa vinbär samt krusbären har varit samlat på ett och samma ställe, på en aningen vildvuxen gräsmatta, vid skuggsidan av gårdens verkstad. De har mått lite bättre, men tyvärr brist på tid har orsakat det, att vi har inte riktigt hunnit hålla gräset tillräckligt kort runt buskarna och de har orsakat lite missnöje bland bärbuskarna. Ett av de äldsta röda vinbären har vuxit precis bredvid stammen av ett gammalt äppelträd och att flytta busken därifrån känns hemskt, men måste göras, då den är lite för nära verkstad och den får lite onödigt skada av maskinerna nu och då.

20220424 141055

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20220424 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den nya odlingsplatsen är ett gammalt grönsaksland, som har odlats under flera år. Grönsaksodlingen har flyttats till en annan plats och då blev det en tom plats på gården och vi bestämde att bärbuskarna ska dit. Det blir ganska naturligt att flytta dem dit, då vi har redan hallon, krikon och päronträd, som växer på samma område och på det här sättet kommer de mesta fruktträd och bärbuskar bli samlade på samma område. Det gamla grönsakslandet var plöjt i höstas, så det behövdes kultiveras att få det jämt. 

 20220424 172002

  

 

 

 

 

 


Flyttning och plantering

Vi räknade, att det blir att flytta 22 buskar och dessutom fick vi också två nya buskar, ett rött vinbär och en jostabär, som ska också få plats i den nya odlingsplatsen.

20220424 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jag gjorde en lätt beskärning på bärbuskar innan vi grävde upp dem, tog bara bort torra grenar eller kvistar som hade gått av under vintern. Man kan beskära dem senare vid behov. Svarta vinbären var inte så stora av sig, så vi bestämde att slå ihop några av dem, för att få lite större buskar och mindre antal bärbuskar på landet. Det går alltid att dela dem på nytt, om det behövs så. Vi planterade röda, vita och rosa vinbär i andra ändan på landet, grusbären i mitten och sen svarta vinbär i en egen grupp. Jostabären fick hänga med de svarta vinbären. Vid planteringen gödslades buskarna med hönsgödsel och vattnades.

20220424 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Totalt av 22 gamla buskar blev det 16 nya buskar. Vi har åtta svarta vinbär, en jostabär, tre röda vinbär, ett rosa vinbär och ett vitt vinbär, grusbär har vi en av varje färg, gul, röd och grön.

Förstås har vi tanken att jobba ännu mera med landet och hitta ett fungerande bevattningssystem samt täcka marken med flis, bark eller halm, bara vi hinner att ta itu med det efter allt annat arbete på gården och jordbruket.