Mål

Brukar du stanna upp vid snygga förpackningar? Eller kommentera färger och typsnitt på allt du läser? Då har du hittat rätt. Grafisk design handlar om visuell kommunikation, om att förmedla ett budskap. Men också om att ha en säker formkänsla i kombination med en bred kunskap om material och metoder. Grafisk design är en kreativ och innovativ problemlösningsprocess och hos oss kan du både hitta ett eget uttryck och utveckla ditt tekniska kunnande.

Grafisk design klassrum2

Utbildningens innehåll

Här får du lära dig ämnen som typografi, kommunikationslära, Design Management, teckning, komposition, bildhantering, foto och rörlig bild, men även illustration, informationsplanering, webbdesign och branding. Vi varvar praktiska övningar med teoretiska studier, och en stor del av studierna är projektbaserade, vilket ger dig en god inblick i yrket och goda kontakter till arbetslivet.

Du har stora möjligheter att skräddarsy din examen bland annat genom individuell handledning och genom att välja kurser från andra utbildningar. Målet är att ge dig en bred kompetens som är en mix av visuell kommunikation, design, foto och konst – skräddarsytt för vad som behövs inom branschen just nu.

Formgivare (YH), grafisk design

 • Utbildningsområde: Konst och kultur
 • Omfattning: 4 år 240 Studiepoäng
 • Form: Bachelorexamen – dagstudier
 • Ort: Jakobstad
 • Ansökningstid:

Förkunskaper

Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt

 • gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
 • som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
 • högskoleexamen.
 • International Baccalaureate -examen (IB)
 • European Baccalaureate -examen (EB)
 • Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) 
 • en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier

 

Studiernas uppbyggnad

Studierna består av:

 • grundstudier
 • yrkesstudier
 • valfria studier
 • praktik
 • examensarbete

Till grundstudierna hör allmänna studier samt studier inom konst- och designhistoria och kulturkunskap. Yrkesstudier innebär branschspecifika kurser där studerande utvecklas professionellt. I utbildningen ingår cirka 20 arbetsveckor praktik där du har möjlighet att fördjupa dig inom ett specifikt designområde. Under praktiken arbetar du tillsammans med en professionell yrkesutövare eller på en designbyrå. Praktiken kan också utföras utomlands. Examensarbetet görs under det sista studieåret.

scrollatelefon

Novia på instagram

Grafisk design på instagram

White Box Allegro Instagram

Följ oss och ta del av nyheter och vad som händer inom utbildningen.

Grafisk design presentation

Examensarbete

Genom examensarbetet kan du visa vad du går för och knyta viktiga kontakter till branschen. Ett examensarbete inom grafisk design är ofta ett uppdrag av en utomstående beställare, men kan även vara en självständig produkt eller en skriftlig dokumentation.

Fortsatta studiemöjligheter

Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan man söka vidare till fortsatt utbildning på Masternivå vid en yrkeshögskola eller vid ett universitet, både i Finland och utomlands. Novia erbjuder Masterutbildning inom företagsekonomi.

 

Besök Campus Allegro

Vill du komma och hälsa på oss på Campus Allegro för att få en uppfattning om stället och studierna? Vi tar emot både enskilda peroner och grupper – när som helst! Ta kontakt med Emma Westerlund, Emma.Westerlund@novia.fi, vi skräddarsyr ett besökspaket!

Karriärmöjligheter

Med en examen inom grafisk design kan du jobba med konceptplanering och formgivning av tryckt material, med reklam, webb eller förpackningar, antingen som egen företagare eller som anställd grafiker på en reklam- eller mediabyrå.

Internationell verksamhet

Vill du se världen? Vi deltar i flera europeiska utbytesprogram, bland annat Erasmus, och våra studerande har fina möjligheter att studera utomlands. Du kan åka som utbytesstuderande en termin eller ett läsår, eller göra din praktik utomlands. Vi rekommenderar att du i så fall åker utomlands under det tredje studieåret. Vi besöker också årligen internationella mässor.

Tilläggsinfo om undervisningsspråken

Undervisnings- och examensspråket är svenska, men enskild handledning och föreläsningar förekommer ibland även på finska eller engelska. Skriftliga arbeten och tentamen kan enligt överenskommelse även göras på finska och engelska.

Samarbete med andra aktörer

Som studerande hos oss har du nära kontakt till branschen och samarbetar med företag, institutioner och designbyråer, speciellt examensarbetet är ofta ett uppdrag av en utomstående beställare. Redan under studietiden är det viktigt att knyta kontakter till arbetslivet och därför poängterar vi betydelsen av kommunikationen mellan beställare, tillverkare och användare, och att kunna jobba i team.

Möjlighet till fortsatta studier

Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan du söka vidare till fortsatt utbildning för högre yrkeshögskoleexamen (Master’s Degree) vid en yrkeshögskola eller på magisternivå vid ett universitet, till exempel vid Aalto-universitetet i Helsingfors, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg eller vid Designhögskolan i Umeå.

Vanliga frågor & svar

Hur ansöker jag till utbildningen?

Ansök via studieinfo.fi 

Fyll i ansökningsblanketten via studieinfo.fi och skicka in den under ansökningstiden.

Karriärmöjligheter

Med en examen inom grafisk design kan du jobba med konceptplanering och formgivning av tryckt material, med reklam, webb eller förpackningar, antingen som egen företagare eller som anställd grafiker på en reklam- eller mediabyrå.

 

Läroplansansvarig
Jonas Rak

Jonas Rak

Lektor i formgivning

Köpmansgatan 10
68600 JAKOBSTAD

Ansök till formgivare (YH)!

Ansök till formgivare, grafisk design på studieinfo.fi.

Relaterade nyheter

Läs mer relaterade nyheter
DNV SE certifikat
image 35

Novias kvalitetsledning är certifierad enligt kvalitetsstandarden ISO 9001. Det innebär att hela vår verksamhet varje år granskas av DNV. Detta för att garantera bästa kvalitet och ständig utveckling av Novia.