Henrik Niskanen, skogsbruksingenjör (YH)

"Ajattelin, että haluan saada ”kaksi kärpästä yhdellä iskulla” eli ammattitutkinnon sekä kielitaidon."

Studerandeberättelser Skogsbruksingenjör (YH)
henrik litenbild
Miksi valitsit Novia ja opiskelut ruotsiksi? 

Ajattelin, että haluan saada ”kaksi kärpästä yhdellä iskulla” eli ammattitutkinnon sekä kielitaidon. Toisen kotimaisen kielen osaaminen on mielestäni tärkeää täällä rannikkoalueella missä asun. Täällä suurin piirtein joka toinen kunta on ruotsinkielinen ja joka toinen suomenkielinen. Tavoitteeni on tulevaisuudessa työskennellä tässä rannikkoalueella, joten ruotsiksi opiskelu oli selvä valinta. Ajattelin, että siitä on varmasti hyötyä, jos taitaa myös ruotsin. Lisäksi halusin hieman haastetta. Ja onhan ruotsiksi opiskelu täydellinen mahdollisuus oppia ruotsia.

En osannut mitenkään erityisen paljon ruotsia kuin tulin Noviaan. Peruskoulussa ja lukiossa olen tietenkin lukenut ruotsia ja ollut kesätöissä Ahvenanmaalla, mutta muuta pohjaa ei ole ollut.

Millaista on opiskella ruotsiksi suomenkielisenä?

En osaa sanoa onko se ollut sen helpompaa tai vaikeampaa opiskella ruotsiksi. Se riippuu niin paljon aihealueesta. Osasin kyllä odottaa ennen koulun alkua, että ei se välttämättä niin yksinkertaista tule olemaan, mutta hyvä ystäväni, joka myös opiskelee ruotsiksi, sanoi että kyllä se siitä sitten lähtee menemään kun alkuun pääsee.

Ensimmäisenä vuonna yllätyin, kun pääsin kursseista läpi. Toisena vuonna kurssit ovat vaikeutuneet. Se on tuonut tietysti lisää haastetta mukanaan pysyä perässä.

Opiskelukavereista on ollut suurta apua. He ovat auttaneet minua kotitehtävien ja esitelmien tekemisissä sekä jos en ole tietänyt ruotsiksi jotain, ovat he auttaneet. Sama pätee opettajiin, he ovat myös auttaneet esimerkiksi sanaston kanssa. Lisäksi koulumme opinto-ohjaajasta on ollut valtava apu suunnittelun sekä asioiden selventämisen suhteen, koska sellaisissa asioissa olen todellakin tarvinnut apua.