Schema.novia.fi är en tilläggsmodul till Peppi, där du kan se de bokningar som är gjorda i Peppi. Tidigare kallades modulen Lukkarikone. Som studerande ser du på schema.novia.fi din grupps undervisningsschema, men modulen är framförallt till för att du ska kunna skapa ett eget individuellt schema.

Det är möjligt att bekanta sig med undervisningsutbudet utan att logga in på schema.novia.fi. Men för att kunna skapa ett individuellt undervisningsschema, måste du först logga in. Då du loggar in på schema.novia.fi för första gången skapar modulen ett automatiskt undervisningsschema åt dig baserat på de bokningar som är gjorda för din grupp och de förverkliganden (kurser) som du är anmäld till.

Observera att schema.novia.fi endast hämtar information från Peppi. Du kan alltså inte t.ex. anmäla dig till ett förverkligande (kurs) via schema.novia.fi.

Din anmälan till ett förverkligande måste vara godkänd av läraren, för att du skall kunna se bokningarna i Peppi.

Veckosluten syns i kalendern endast om det finns bokningar på lördag eller söndag.

Det är möjligt att skapa en iCal-länk och på så sätt synkronisera ditt undervisningsschema med t.ex. en Google-, iCloud- eller Outlook-kalender. 

Att kolla gruppens schema

Börja med att logga in i övre högra hörnet. Logga in med Novia användarnamn och lösenord.

Klicka på Kalender i övre vänstra hörnet.

Nu visas schemat för den grupp du tillhör i kalendern.

Du kan välja om kalendern skall visa en månad, en vecka eller dag åt gången och sedan bläddra dig framåt och bakåt med pilarna.

Det automatiska undervisningsschemat baserar sig på de bokningar som är gjorda för din grupp i Peppi, samt på de förverkliganden du är anmäld till.

 

Att skapa ett individuellt schema

Börja med att logga in i övre högra hörnet. Logga in med Novia användarnamn och lösenord.

Välj i övre högre hörnet vid pilen Administration av undervisningsschema.

Klicka på Skapa nytt undervisningsschema som finns till vänster under rubriken Undervisningsscheman.

Ett fönster öppnas och du kan namnge det nya schemat (t.ex. ”Individuellt schema” eller ”Mitt schema för hösten”. Klicka därefter på Lagra.

Under rubriken Undervisningsschema finns nu en lista med förutom ditt Automatiska undervisningsschema, även det du just skapade.  I listan kan du ange vilket som skall vara ditt förvalda (default) undervisningsschema.

 

Att lägga till förverkliganden, grupper och rum i det individuella undervisningsschemat

Gå till kalendervyn genom att klicka på Kalender (i övre vänstra hörnet).

Kontrollera att det i rutan i mitten av övre kanten är ditt individuella undervisningsschema som är valt (och inte ditt automatiska undervisningsschema). Du kan nämligen endast redigera de undervisningsscheman som du själv skapat, inte det automatiska undervisningsschemat. Du kan vid pilen välja vilket schema det är du vill jobba med.

Du kan söka på förverkliganden, grupper och utrymmen. Ange först i vilken kategori du vill söka genom att klicka på rätt ruta (Sök förverkligande, Sök grupper eller Sök utrymmen). Om du väljer Sök föverkliganden kan du även ställa in om du vill söka med namn eller kod, med lärarens namn eller med gruppens kod (om du söker efter grupp måste du skriva in minst tre tecken).

I fältet Ange sökord skriver du in ett sökord, t.ex. Forskningsmetodik och klickar på Sök.

Nu visas en lista på alla de förverkliganden som ordnas. Du kan sortera genom att i rutorna ovanför listan bestämma starttidpunkt, examina, undervisningsspråk, plats och studieform.

Genom att klicka på förverkligandets namn eller på Info, får du fram mera information om föverkligandet.

Om förverkligandet passar in i ditt undervisningsschema (dvs. inte krockar med andra bokningar), står det vid förverkligandet Ingen överlappning.

Om förverkligandet däremot krockar med dina bokningar, anges hur många timmar som som överlappar.

Om du vill att föverkligandet skall läggas till i ditt individuella undervisningsschema klickar du på Lägg till (som syns på samma rad som förverkligandet i högra kanten).

På samma sätt fortsätter du att lägga till alla de förverkliganden du vill ha med i schemat. I kalendervyn kan du se hur schemat ser ut.

Eftersom det inte går att redigera det automatiska undervisningsschemat, måste du först lägga till gruppens alla bokningar om du vill ha gruppens undervisningsschema som bas och endast lägga till några extra förverkliganden.

Skapa då först ett individuellt undervisningsschema. I kalendervyn väljer du Sök grupper och skriver in din gruppkod (du måste skriva in minst tre tecken) och klickar på Sök. Lägg till gruppens undervisningsschema genom att klicka på Lägg till i högra kanten. Nu har du gruppens alla bokningar i ditt individuella undervisningsschema och kan därefter lägga till extra föverkliganden i schemat. Det är tyvärr inte möjligt att ta bort förverkliganden i ett gruppschema, men nog att dölja dem. Detta gör du genom att i kalendervyn klicka på en bokning. I informationsrutan som kommer fram klickar du på Dölj bokning.

 

 

Att radera förverkliganden, grupper och rum

Välj i övre högre hörnet vid pilen Administration av undervisningsschema.

I listan till vänster väljer du först vilket undervisningsschema du vill jobba med. Obs! Det går inte att redigera det automatiska undervisningsschemat, utan endast de undervisningsscheman som du själv skapat.

I Innehållslistan till höger ser du vilka förverkliganden, grupper och rum som ingår i undervisningsschemat. Genom att klicka på papperskorgen till höger är det möjligt att ta bort det du önskar från undervisningsschemat.

 

Att radera ett undervisningsschema

Välj i övre högre hörnet vid pilen Administration av undervisningsschema.

I listan över undervisningsscheman till vänster kan du redigera och radera de undervisningsscheman som du själv skapat.

Detta görs genom att klicka på pilen till höger om undervisningsschemats namn och därefter välja Redigera eller Radera.

Obs! Det går inte att redigera eller radera det automatiska undervisningsschemat och inte heller ett undervisningsschema som är förvalt (default). Om du vill radera ett undervisningsschema som är förvalt, måste du först ändra så att t.ex. det automatiska undervisningsschemat är förvalt. Därefter är det möjligt att redigera eller radera undervisningsschemat.

 

Att skapa en iCal-länk och dela undervisningsschemat till en kalender

Välj i övre högre hörnet vid pilen Administration av undervisningsschema.

Välj det undervisningsschema du vill dela till en kalender i listan. Vid pilen till höger efter undervisningsschemats namn klickar du på Skapa en iCal-länk.

Klicka därefter på pilen på nytt och klicka denna gång på Kopiera iCal-länken till klippbordet.

Klistra in länken i det kalenderprogram du vill använda (läs kalenderprogrammets instruktioner om hur detta skall göras). Nu delas ditt undervisningsschema till din kalender och synkas enligt de tidsintervaller du ställer in i ditt kalenderprogram.

Då du inte längre vill dela undervisningsschemat till din kalender, klickar du på Sluta dela kalender.