Studierna inleds måndag 28.8.2023 kl. 13.00 i Schaumansalen, Campus Allegro, Köpmansgatan 10. Schaumansalen hittar du i aulan på bottenvåningen i Allegro. 

Studiestart

Läsåret 2023-2024 inleds för alla studerande inom dagstudier måndag 28.8.2023 kl. 13.00. Under dagen får du information om yrkeshögskolan, studierna och personalen. Du får träffa de andra studerandena och dina tutorer (äldre studerande som tar hand om alla nya). Dagen avslutas med en rundvandring med dina lärare och tutorer.

Studierna inleds med kursen Introduktion till högskolestudier då du bland annat får information om yrkeshögskolestudierna och andra praktiska saker som rör studierna på Campus Allegro. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

Vänligen ta med ditt avgångsbetyg i original genast den första skoldagen eftersom det kontrolleras då du inleder studierna. OBS! Om du har ett finländskt studentexamensbetyg från 1990 eller senare eller en yrkesinriktad grundexamen som avlagts 2017 eller senare behöver du inte ta med ditt originalbetyg. De betygen verifieras automatiskt från det nationella prestationsregistret.

Studerande inom flerformsstudier och masterprogram får gärna delta i introduktionen för dagstuderande, men får också egen information direkt i grupp.

Allegro aula3_3
Allegro aula

Information om Campus Allegro Jakobstad

I Campus Allegro Jakobstad, mitt i stadens kärna, verkar flera olika utbildningar inom konst, kultur, företagsekonomi och internationell handel.

Novia erbjuder utbildning i bildkonst, grafisk design, inredningsarkitektur, fotografering, scenkonst, musik samt företagsekonomi i Campus Allegro. Antalet studerande inom Novias kulturutbildningar är över 300. Totalt i Campus Allegro finns upp mot 700 studerande. http://campusallegro.fi/

Schaumansalen, scenrummet för teater- och musik Black Box och utställningsutrymmet White Box utgör utmärkta miljöer för möten mellan professionella och studerande. Schaumansalen är en av landets bästa akustiska miljöer med förstklassig ljudteknik, audiovisuell teknik, inspelningsstudio och instrument, http://schaumanhall.fi/.

Den intima Black Box, scenrummet för teater- och musik, ger möjlighet till nära möten mellan publik och skådespelare, musiker och performanceartister. Utställningsutrymmet White Box,  tillsammans med våra verkstäder, ateljéer och gästlägenheter, är en fungerande miljö för utställningar, undervisning och "Artist in Residence"-verksamhet.

Tritonia Allegro är det vetenskapliga biblioteket Tritonias enhet i Jakobstad och det gemensamma biblioteket för Campus Allegros utbildningar. Biblioteket är öppet för alla och ger mångsidig biblioteksservice på svenska, finska och engelska. www.tritonia.fi/sv/allegro

Lunch

Med studiekort eller FPA:s måltidsstödskort får studerande äta lunch till subventionerat pris. I Campus Allegro finns en lunchrestaurang som erbjuder subventionerad lunch för studerande.

Kostnader

Yrkeshögskolan har inga terminsavgifter. Däremot betalar du som studerande själv ditt studie- och arbetsmaterial. Materialkostnaderna varierar beroende på utbildning men rör sig kring 500 – 1 000 euro per år.

Bring Your Own Device praxis, BYOD

Studerande ska ha med egen dator med internetförbindelse och webbkamera, så att studerande vid behov kan delta med egen bild och ljud i eventuell undervisning på distans.

Läs mer om Allegro Jakobstad

Campus Allegro
Köpmansgatan 10
68600 Jakobstad
Telefon (06) 328 5821

Novia på kartan

Skruvster

För studerande vid kulturutbildningarna i Jakobstad finns studerandeföreningen Skruvster som förfogar över egna utrymmen i studentkällaren Allegrogen.

Allmänt om Jakobstad

Staden Jakobstad är en trevlig och livfull stad med ca 20 000 invånare. Jakobstad är tillräckligt stort för att kunna erbjuda en mångsidig service men ändå tillräckligt litet för att man kan känna gemenskap. Tvåspråkighet och mångkulturalism är viktiga delar av stadens profil.

Det rika kulturlivet i Jakobstad erbjuder fina möjligheter till fritidssysselsättning för studerande. Utbudet på lokala musik- och konstföreningar samt amatörteatersällskap är stort och mångsidigt. Naturen i kustområdet är unik och klimatet är varierande - så alla möjligheter finns till aktiviteter i enlighet med årstid. Läs mer på: https://www.jakobstad.fi/

 

Bostäder i Jakobstad

Bostad kan du söka t.ex. via

Det kan löna sig att kolla annonser i lokaltidningarna Österbottens Tidning och Pietarsaaren Sanomat. Tips: Känner du andra som studerar i Jakobstad? Gå ihop flera och hyr en större lägenhet – billigare och roligare!

För korttidsboende kan vi rekommendera resandehemmen http://www.westerlundsinn.fi/ eller https://www.visitjugend.fi.

Kontaktuppgifter till studerandeservice 

Till Novias studerandeservice kan du ta kontakt i alla ärenden som gäller dina studier, studiestarten eller andra frågor. 

På e-postadressen studerandeservice@novia.fi svarar alltid någon av våra studiesekreterare.

Tveka inte att ta kontakt ifall det är något du undrar över!