Jakobstad som studieort

Jakobstad är en charmig och inspirerande kulturstad med ca. 19 500 invånare. Den lilla stadens fördelar är närheten till campuset, nöjeslivet och fritidsaktiviteterna. I staden finns flera restauranger, caféer och många muséer. Närheten till havet erbjuder fina sandstränder.

Campus Allegro Jakobstad ligger invid torget i hjärtat av staden Jakobstad. Kring tre återupptäckta 1700-talsgator har ett levande centrum för kultur och kreativitet skapats. Ateljéer, galleriet White Box, det flexibla scenrummet Black Box samt Schaumansalen – en av landets bästa akustiska miljöer. Novia har ca. 350 studerande här, i campus kring 550 högskolestuderande

Allegro utsidan1
Schaumansalen

Bostad i Jakobstad

I Jakobstad kan du bl.a. kontakta Realia som hyr ut bostäder, eller Ebbafastigheter som till hösten 2022 har 16 nya studielägenheter inflyttningsklara alldeles i närheten av Campus Allegro. I Facebook-gruppen Hyresbostäder i Österbotten - Finland kan du också hitta bostad.

Campus Allegro

Vid toppmoderna Campus Allegro rör sig nästan 300 av Novias konst- och kulturstuderande. I campuset verkar också Centria Yrkeshögskola, vilket innebär att över 550 högskolestuderande finns i campuset. White Box, Black Box och Schaumansalen utgör utmärkta miljöer för möten mellan studerande och de som redan befinner sig i arbetslivet. Schaumansalen är en av landets bästa akustiska miljöer med förstklassig ljudteknik, audiovisuell teknik, inspelningsstudio och instrument. White Box, tillsammans med våra verkstäder, ateljéer och gästlägenheter, är en fungerande miljö för utställningar, undervisning och “Artist in Residence”-verksamhet. Studerandeföreningen förfogar över egna utrymmen i studerandekällaren Allegrogen.

Scenkonstpedagogerna har fina utrymmen att verka i och till dem hör bl.a. en Black Box, som är ett tomt svartmålat rum, en modern, flexibel form av scenrum. Spelplatser och publikplacering kan varieras enligt behov så man kan frångå den traditionella strikta uppdelningen mellan skådespelare och publik och därmed skapa helt nya teaterupplevelser. Utrymmet används flitigt även av de andra utbildningarna inom kultur, då Black Boxens unika egenskaper kommer till sin rätt också för exempelvis musikstuderande, som uppskattar rummets ljudkvalitet, och för installationer av studerande inom bildkonst och framträdanden.

Ta en virtuell tur i utrymmena på Campus Allegro!

Våning 1

Våning 2-3

Verkstäder

Musikstudio

Kontaktuppgifter

Köpmansgatan 10, 68600 Jakobstad, tfn (06) 328 5821, studerandeservice@novia.fi