Vasa som studieort

  • Novias Campus Vasa utbildar inom hälsa och välfärd, teknik och företagsekonomi
  • Technobothnia, ett 8 000 m² stort tekniklaboratorium
  • Kliniskt träningscenter i Alere
  • Ca 2 200 studerande bland alla högskolestuderande i Vasa är Novianer

I Vasa finns ca 13 000 högskolestuderande vid sju olika högskolor och universitet. Det här gör Vasa till en stad med ett mycket aktivt studieliv. Regionens absoluta styrkor inom forskning och utbildning är flerspråkigheten och energiteknologin. Studerande sysselsätts ofta i regionens internationella företag som kommer in i bilden redan under studietiden. Studieresor och praktikplatser är konkreta exempel på det täta samarbetet mellan företag och högskolor.

Det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter i Vasaregionen. För den som tycker om att röra sig i naturen finns exempelvis utmärkta vandringsleder, ypperliga cykelvägar, en äventyrspark och vintersportcentrum. Havet erbjuder möjligheten att exempelvis fiska, åka SUP-bräda och vinterbada. I Vasa finns hockeylaget Sport och för fotboll står VPS. Vasa har också ett brett utbud av kulturella tjänster med bl.a. två teatrar och många muséer. Flera shoppingcenter samt många restauranger, pubar och caféer förgyller vardagen för de studerande.

 

Alere8
Technobothnia Vasa3

Bostad i Vasa

Studiebostad kan hyras exempelvis via VOAS eller på privata marknaden, ex. via Vuokrahuoneisto. På Facebook finns exempelvis gruppen Hyresbostäder i Österbotten - Finland.

Campus Vasa

Av Novias 4750 studerande finns över 2000 på Brändö i Vasa. På Wolffskavägen 31 i Alere finns Novias utbildning inom hälsa och välfärd barnmorska, bioanalytiker, estenom, hälsovårdare, röntgenskötare, sjukskötare och socionom. På Wolffskavägen 33 och i Technobothnia finns Novias utbildning inom teknik och företagsekonomi, ingenjörer och tradenomer.

Forskningscentret Technobothnia för teknikstuderande i Vasa

Undervisnings- och forskningscentret Technobothnia befäster Vasaregionens status som ett betydande centrum för teknisk know-how. Technobothnia har förverkligats av undervisningsministeriet, Vasa stad, Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia. De tre högskolorna är belägna alldeles intill Technobothnia. Det unika samarbetet mellan högskolorna garanterar en välutrustad och mångsidig laboratoriehelhet. Centret skapar en god grund för nya, innovativa samarbetsformer med klara fördelar även för näringslivet. Läs mer på www.technobothnia.fi 

På Wolffskavägen 33 i Vasa finns Novias utbildning inom teknik och företagsekonomi. Studerande inom teknik har tillgång till det topputrustade forskningscentret Technobothnia. Av Novias 4750 studerande finns cirka 1000 här.

Det unika samarbetet mellan högskolorna och näringslivet garanterar en välutrustad och mångsidig laboratoriehelhet till nytta såväl för ingenjörsstuderande som regionens näringsliv. Technobothnia är fortsättning på den anrika historia som den tekniska utbildningen i Vasa har med start 1849. Brändö campusområdet växer och man stärker samarbetet inom industri, näringsliv och högskolor. 

Ta en virtuell tur i laboratoriemiljön i Technobothnia!

Modern studiemiljö vid Alere i Vasa

I den nyrenoverade fastigheten Alere finns Novia och VAMKs utbildningar inom social- och hälsovård. Yrkeshögskolorna Novia och VAMK verkar i gemensamma utrymmen. Högskolorna erbjuder de studerande en tvåspråkig studiemiljö. Samarbetet mellan högskolorna gynnar de studerande med tanke på den flerspråkiga arbetsmarknaden i Vasaregionen.

Det totala antalet studerande i Alere är runt 1500. Ungefär 80 anställda arbetar i Alere. Novia utbildar barnmorskor, hälsovårdare, sjukskötare, socionomer, bioanalytiker, röntgenskötare och estenomer här och  vid VAMK kan man studera till sjukskötare, hälsovårdare och socionom.

Studerande och personal erbjuds samarbete i moderna utrymmen även möjligheter till gemensam undervisning och lärarutbyte mellan finsk- och svenskspråkiga utbildningar. För studerande är det en absolut konkurrensfördel när man vill sysselsätta sig i Vasaregionens tvåspråkiga arbetsmiljö. Den nyrenoverade fastigheten finns på adressen Wolffskavägen 31.