Åbo som studieort

Åbo är en utbildningsinriktad storstad med över 40 000 studerande, studielivet i staden är livligt och har många traditioner. Åbo är ett utmärkt val av studiestad - här finns storstadens fördelar med brett utbud av aktiviteter men samtidigt har staden behållit en småstadskänsla. Allting ligger nära beläget och det är lätt att röra sig mellan hemmet och universitet. Kronan på verket är gemytliga Aura å som rinner genom och sätter sin prägel på staden.

 

Bostad i Åbo

Boendesituationen i Åbo är bra. Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) och Studentkåren tillhandahåller välutrustade studiebostäder runt om i staden till ett förmånligt pris. Även den privata bostadsmarknaden kan vara ett bra alternativ för studerande i Åbo där man genom internet och tidningsannonser har möjligheter att hitta bra boende till ett bra pris. I Åbo finns det också gott om studiebostäder och bostäder på fria marknaden, och det är också många studerande som hyr dessa.

Campus Åbo

Novia erbjuder studerande simuleringsutrymmen i sociala- och Eschnerska kliniken samt bokförings- och marknadsföringslaboratorium. Novia har verksamhet på tre adresser i Åbo:

  • Henriksgatan 7 (hälsa och välfärd samt företagsekonomi)
  • ÅA Gripen Tavastgatan 13 (hälsa och välförd)
  • Campus Aboa Mare på Hertig Johans parkgata 21 (sjöfartsutbildning)

I Åbo finns ca 950 studerande på campus, totalt 40 000 högskolestuderande i Åbo!

Novias campus i Åbos stadskärna finns nära de andra högskolorna, vilket underlättar samarbetet kring bl.a. motionstjänster för studerande. För att studerande ska kunna bli proffs inom sina områden finns det bl.a. en social klinik med interaktiva tavlor och grupprum för socionomstuderande, simuleringsutrymmen för vårdstuderande samt bokförings- och marknadsföringslaboratorium för tradenomstuderande. Cirka 940 studerande studerar vid Henriksgatan 7 och vid Tavastgatan 13. Novia ingår i den nya campushelheten i Gadoliniakvarteret som är under planering. Under många år har Henriksgatan varit hemvist för ekonomutbildningen vid Åbo Akademi.

Novias utbildningar inom sjöfart håller till i Aboa Mare, nära hamnen. Läs mer här.

Henriksgatan Åbo
Henriksgatan Åbo
Gripen Abo

Kontaktuppgifter

Henriksgatan 7, 20500 Åbo, tfn (02) 432 3000, studerandeservice@novia.fi 

Tavastgatan 13, Gripen våning 2, 20500 Åbo, tfn (02) 432 3000, studerandeservice@novia.fi

Karta Gripen

Aboa Mare