Nattskift - att vara konstnär och lärare året om med bara 24 timmar i dygn

14.1.2011
Nyhet
Studerande promenerar utanför Technobothnia 2

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt vid Yrkeshögskolan Novia, enheten i Jakobstad/Nykarleby

Diskussionen kring konst, hälsa och välmående har blivit aktuell i många sammanhang i dagens samhälle. Arbetslivet genomgår stora förändringar och nya sätt som främjar välbefinnande inom och utanför arbetslivet efterfrågas och utvecklas. Samtidigt som nya vägar utforskas gällande konstens bidrag till välmående även utanför det traditionella kulturfältet, vill undervisningsministeriet minska studieplatserna inom yrkeshögskolornas konstutbildningar. Väldigt lite har diskuterats om välbefinnande inom konstfältet, och specifikt kring välbefinnande hos skapande människor som samtidigt arbetar med egna skapande projekt och undervisar inom högskolor.

Förutsättningar för att kunna undervisa på högskolenivå inom ett konstområde kräver engagemang och verksamhet i den egna kreativa branschen som konstnär; i detta sammanhang kan det betyda allt från musiker, bildkonstnär och formgivare till skådespelare, författare, dansare. Att vara konstnär innebär att vara aktiv inom sitt eget fält också utanför skolvärlden och detta kräver tid. Inom yrkeshögskolorna hörs ofta att det samma krävs av alla lärare och att alla måste uppdatera sitt kunnande hela tiden. Att uppdatera kunnandet är något annat än kreativt skapande och konstnärlig verksamhet.

Studerande inom kulturbranschen söker sig till de högskolor som har etablerade och kända konstnärer i sin lärarkår. Å ena sidan lockar lärarens meriter som konstnär studeranden och å andra sidan känner en aktiv konstnär/lärare bäst känner till det hon/han undervisar. Dagens melodi inom högskolorna är tyvärr den, att personal inom konstundervisningen måste jobba nattskift för att kunna vara verksam inom konst då arbetstiden på dagen går åt till möten, till att uppdatera statistik för alla möjliga redovisningar, till att planera och förnya läroplaner, till att fundera på avfallssortering, utveckla internationell verksamhet, delta i regionalt utvecklingsarbete, och naturligtvis, vid sidan av allt detta stå för en högkvalitativ och sporrande undervisning.

Yrkeshögskolan Novia har konst, hälsa och välmående som ett tyngdpunktsområde i sin strategi för forskning och utveckling. Nattskift är ett projekt, som fokuserar på lärarnas välmående inom kulturbranschen. 

Utställningen Nattskift - Night shift i Jakobstad är en slags mellanrapport från vårt projekt. Det är den första gemensamma utställningen och vi kommer att fortsätta. Hösten 2011 ställer vi ut i Galleri Elverket i Ekenäs och ordnar ett gemensamt seminarium om konstpedagogik med Stiftelsen Pro Artibus. Vi vill väcka diskussion om konstutbildningen och de speciella krav som lärarkåren möter i sitt arbetsliv. Vi vill utveckla högskolepedagogik inom kulturbranschen och utveckla salutogena arbetsmöjligheter för lärare inom konstfältet.

För publikationen Nattskift - Night shift har lärarkåren på avdelningen Nykarleby intervjuats av lektor Ingela Bodbacka-Rak och forsknings- och utvecklingsledare Jaana Erkkilä. Bara en liten del av intervjumaterialet är nu med i publikationen, men vi kommer att skriva artiklar och publicera mera kring temat senare under år 2011. Vi hoppas på att öppna en livlig diskussion om konst och konstundervisning som en katalysator för nya visioner och samhällsutveckling.