Mänskliga faktorer utreds i användningen av lots på distans
Projektet Remote Pilotage MVP (Minimum Viable Product), som samordnas av Novia, fokuserar på att utveckla och testa koncept för fjärrlotsning och tillhörande teknik. I början av maj genomfördes simuleringstestningar på Aboa Mare i Åbo för att förbättra kommunikationen mellan fjärrlotsar, fartyg och Vessel Traffic Services (VTS).
Den främsta orsaken till att man vill införa mer fjärrlotsning i sjöfarten är säkerhetsriskerna. Olyckor och skador bland lotsar är vanliga på grund av arbetets farliga natur. Lotsar är ansvariga för att manövrera fartyg genom trånga och ofta farliga farleder för att ta dem in eller ut ur hamnar. Fallolyckor, kollisioner och andra incidenter är tyvärr vanliga och leder ofta till skador och dödsfall.
Troligtvis kommer inte all lotsning i framtiden att ske med fjärrlotsning utan det kan användas som ett alternativ till traditionell lotsning. Man kan även använda sig av en kombination av till exempel en mer erfaren lots på distans och en annan lots ombord fartyget.
Kroppsspråket fattas
Under simuleringstestningen övade kapten Ioannis Dalmiras, studerande vid Novia att styra bulkfartyget Viikki med hjälp av fjärrlotsning.
”Det kändes inte lika tryggt som att ha lotsen ombord. Jag fick samma information men kroppsspråket fattades och sist och slutligen är det jag som kapten som ansvarar över fartyget och behöver fatta de slutliga besluten.”
Det fanns videoanslutning mellan besättningen och lotsen men Dalmiras säger att han inte hade tid att kolla på skärmen.
”Träningsförhållandena var utmanande och det fanns inte tillräckligt med tid att övervaka skärmen eftersom vi var mycket upptagna med navigationen och att hantera olika fel”, säger Dalmiras.
Träningarna är planerade att vara extra utmanande med emot kommande trafik och svåra väderförhållanden med dålig sikt. Förhållandena i den finska skärgården är bland de mest utmanande i världen med tanke på sjöfart. En lots som känner till de lokala förhållandena utgör en ovärderlig hjälp för fartygets befälhavare och möjliggör en säker farledsnavigering.
Lotsen Timo Nummi från Finnpilot i Kotka, säger att allt som är nytt kan verka skrämmande till en början och att människor har en tendens att först säga nej till nya sätt att utföra saker. Han ville själv vara med i MVP-projektet eftersom han fascineras av tekniken bakom det och han har lärt sig mycket nytt.
”I utmanande väder, som då det bildas tre meter höga vågor vid Utö kunde det vara bra med fjärrlotsning. Jag tror att hybridlotsning till en början kunde fungera som ett alternativ. Fjärrlotsning kräver investeringar av rederierna, bland annat i den tekniska utrustningen”, säger Nummi.
Att organisera simuleringstesterna har varit en stor satsning för projektgruppen. Test av mänskliga faktorer i denna skala har inte organiserats tidigare på Novia.
”Med dessa tester av fjärrlotsning kan jag säga att min långvariga dröm om att ha professionell expertis inom mänskliga faktorer i mitt team äntligen har gått i uppfyllelse. Det har varit fantastiskt att se hur teamet har genomfört testerna med både hjärta och professionalism," säger Mirva Salokorpi, forskningsledare för hållbar sjöfart vid Novia.
Remote Pilotage MVP-projektet får huvudfinansiering från Business Finland. Övriga partners är Finnpilot Pilotage Ltd, Furuno Finland, Brighthouse Intelligence, Groke Technologies, Kongsberg Maritime Finland och Fintraffic Ab.