Ihmistekijöitä tutkitaan etäluotsauksen käytössä
Remote Pilotage MVP (Minimum Viable Product) -projekti, jota koordinoi Novia, keskittyy kehittämään ja testaamaan etäluotsauksen konsepteja ja siihen liittyvää teknologiaa. Toukokuun alussa järjestettiin simulaatiotestejä Aboa Maressa Turussa, joiden tavoitteena oli parantaa viestintää etäluotsien, alusten ja alusten liikennettä valvovan VTS:n (Vessel Traffic Services) välillä.
Tärkein syy etäluotsauksen lisäämiseen merenkulussa on turvallisuusriskit. Onnettomuudet ja vammat ovat yleisiä luotsien keskuudessa työn vaarallisen luonteen vuoksi. Luotsit vastaavat alusten ohjaamisesta kapeiden ja usein vaarallisten väylien läpi satamiin tai niistä pois. Kaatumiset, törmäykset ja muut onnettomuudet ovat valitettavan yleisiä ja johtavat usein loukkaantumisiin tai kuolemantapauksiin.
Todennäköisesti kaikkea luotsausta ei tulevaisuudessa hoideta etäyhteyksin, vaan se voi toimia vaihtoehtona perinteiselle luotsaukselle. Voidaan myös käyttää yhdistelmämalleja, kuten kokeneempi etäluotsi ja toinen luotsi aluksella.
Kehonkieli puuttuu
Simulaatiotesteissä Novian opiskelija, kapteeni Ioannis Dalmiras, harjoitteli Viikki irtolastialuksen ohjaamista etäluotsauksen avulla.
”Se ei tuntunut yhtä turvalliselta kuin että luotsi olisi ollut laivalla. Sain saman tiedon, mutta kehonkieli puuttui ja lopulta olen minä kapteenina vastuussa aluksesta ja päätöksenteosta,” sanoo Dalmiras.
Laivan miehistön ja luotsin välillä oli videoyhteys, mutta Dalmiras kertoo, ettei hänellä ollut aikaa seurata näyttöä.
”Harjoitusolosuhteet olivat haastavat, eikä ollut riittävästi aikaa seurata näyttöä, koska olimme kiireisiä navigoinnin ja eri vikojen käsittelyn kanssa,” hän sanoo.
Harjoitusten tarkoituksena onkin olla erityisen haastavia – mukana on vastaantulevaa liikennettä sekä vaikeita sääolosuhteita ja huono näkyvyys. Suomen saaristo on yksi maailman vaativimmista merenkulun kannalta. Paikalliset olosuhteet tunteva luotsi on korvaamaton apu aluksen päällikölle ja mahdollistaa turvallisen väylänavigoinnin.
Luotsi Timo Nummi Finnpilotilta Kotkasta sanoo, että kaikki uusi voi aluksi tuntua pelottavalta ja että ihmisillä on taipumus ensin vastustaa uusia toimintatapoja. Hän halusi itse osallistua MVP-projektiin, koska hän on kiinnostunut sen takana olevasta teknologiasta ja on oppinut paljon uutta.
”Haastavissa sääoloissa, kuten silloin kun Utössä muodostuu kolmen metrin korkuisia aaltoja, voisi etäluotsaus olla hyvä vaihtoehto. Uskon, että hybridiluotsaus voisi aluksi toimia yhtenä vaihtoehtona. Etäluotsaus edellyttää investointeja varustamoilta, muun muassa tekniseen varustukseen,” sanoo Nummi.
Simulaatiotestien järjestäminen on ollut suuri panostus projektiryhmältä. Tämän mittakaavan ihmistekijöiden testejä ei ole aiemmin järjestetty Novialla.
”Näiden etäluotsaustestien myötä voin sanoa, että pitkäaikainen unelmani saada ihmistekijöiden ammattilaistaidot osaksi tiimiäni on vihdoin toteutunut. On ollut upeaa nähdä, miten tiimi on toteuttanut testit sydämellä ja ammattitaidolla,” sanoo Mirva Salokorpi, kestävästä merenkulusta vastaava tutkimusjohtaja Novialta.
Remote Pilotage MVP -projektin päärahoittaja on Business Finland. Muita kumppaneita ovat Finnpilot Pilotage Oy, Furuno Finland, Brighthouse Intelligence, Groke Technologies, Kongsberg Maritime Finland ja Fintraffic Oy.
Lue lisää projektista (englanniksi).