Forskningsomrade Valbefinnande i samhallet

Näktergalen

Näktergalen mentorprogram

Om Projektet

Nightingale Mentoring Program, som på svenska kallas Näktergalen, är ett unikt initiativ som syftar till att stödja barns utveckling och stärka deras självkänsla genom mentorskap. Programmet etablerades i Malmö 1997 och innebär att högskolestuderanden paras ihop med barn från olika bakgrunder, vilket främjar personlig utveckling och ömsesidig förståelse.

Mentorerna spelar en avgörande roll genom att främja inlärning, erbjuda vägledning och ge känslomässigt stöd. Genom regelbundna aktiviteter och interaktioner får barnen nya perspektiv, besöker t.ex. yrkeshögskolan och uppmuntras att söka sig till högre utbildning. För mentorerna innebär programmet en möjlighet att utveckla värdefulla färdigheter som kommunikation, ledarskap och problemlösning, samtidigt som de får uppleva världen genom ett barns ögon.

Nightingale Mentoring Program har expanderat över Europa och utanför, och skapat ett nätverk av mentorer och adepter som bygger broar mellan samhällen och bidrar till ett mer inkluderande samhälle.

Målsättning

Målet med mentorsprogrammet är att öka barns möjligheter till en sund och stödjande
fritid. Detta uppnås genom att mentorer erbjuder vägledning och stöd.

Mentorsprogrammet syftar till att:
• Stödja barns utveckling:
Genom att erbjuda mentorer som är utbildade i att bemöta olika barns behov, får barnen det nödvändiga stödet för att utvecklas positivt och ska få nya erfarenheter och kunskaper.
• Öka välmående och stärka självkänsla:
Programmet strävar efter att förbättra barnens välmående och stärka deras självkänsla genom kontinuerligt stöd och uppmuntran.
• Inspirera till högskolestudier:
Barnen får möjlighet att bekanta sig med högskoleverksamhet och inspireras till högskolestudier efter grundskolan samt ökad skolmotivation.
• Ge sociala kontakter och nätverk:
Barnen får möjlighet att skapa nya sociala kontakter och bygga nätverk, vilket kan vara värdefullt för deras framtida utveckling.

Programmet är utformat som en lågtröskelverksamhet som kan initieras av olika aktörer inom skolan, vilket gör det lättillgängligt för barn som behöver särskild uppmärksamhet. Grundidén är ömsesidig nytta för mentorer och barn.

Syftet är att mentorerna:
• ska vara en vuxen förebild i en nära relation med ett barn
• får inblick i ett barns liv och ökad kunskap, förståelse och empati för människors
olika livsvillkor, ett komplement i en högskoleutbildning.

De förväntade resultaten är att barnen får stöd för positiv utveckling genom mentorer som är utbildade att bemöta deras specifika behov. Barnen får nya erfarenheter och kunskaper som bidrar till deras personliga utveckling. Mentorerna får inblick i barnens liv och ökar sin förståelse och empati för olika livsvillkor, vilket kompletterar deras högskoleutbildning.

FN:s hållbarhetsmål

3 halsa och valbefinnande
4 god utbildning
5 jamstalldhet
11 hallbara stader
Backman Ann mitten

Ann Backman

Projektforskare

Period: 1.3.2025 - 30.6.2027
Forskningsområde: Välbefinnande i samhället
Campus: Vasa
Novias andel av totalbudget: 100 000 €
Finansiärer: Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Svenska kulturfonden