Forskningsomrade Valbefinnande i samhallet

A Collaborative Network for Intercultural Competence and Interaction in Preschool and Early Childhood Education and Care

Om Projektet

Projektet betonar vikten av kulturellt anpassade undervisningsmetoder som erkänner och värdesätter barns olika identiteter. Betydelsen av att personalen inom småbarnspedagogik och förskola får interkulturell kompetens är i fokus. Interkulturell kompetens för professionella inom småbarnspedagogik och förskola beskrivs och betonas även i de nationella läroplanerna i de deltagande länderna för att säkerställa en hållbar och etisk utbildning.

De primära målen är att skapa ett välfungerande nätverk för utbildarna vid partnerinstitutionerna och att utveckla en gedigen kunskapsbas om interkulturellt samarbete inom småbarns- och förskolepedagogik. Genom att främja gränsöverskridande samarbete vill projektet förbättra daghems- och förskolepersonalens förmåga att stödja barn i att utveckla interkulturell kompetens, tolerans och solidaritet, för att kunna möta de utmaningar som den ökande samhälleliga mångfalden innebär.

Målsättning

Syftet med projektet är att bygga en stark grund för samskapande av ny kunskap och att bygga upp ett samarbetsnätverk mellan utbildare inom området interkulturell interaktion inom småbarnspedagogiken och i förskolan i de deltagande regionerna Vasa (Österbotten, FI), Luleå (Norrbotten, SWE) och Tromsö (Troms fylke, NO).

Specifikt är projektets mål att
1) skapa ett välfungerande nätverk för lärare vid partnerinstitutionerna med fokus på småbarns- och förskolepedagogik
2) utveckla en kunskapsbas om interkulturellt arbete inom småbarns- och förskolepedagogik. Under projektets gång kommer vi att bygga professionella relationer och en kunskapsbas som kan användas i utbildningen vid partnerinstitutionerna.

Efter att projektet är avslutat har nätverket en solid kunskapsbas och en plan för att ansöka om finansiering för ett "regular project", inom vilket en modell för interkulturellt samarbete inom småbarns- och förskolepedagogik utvecklas. Slutligen kommer detta initiativ att stärka de professonellas roll i att främja social inkludering och förebygga uteslutning, vilket gynnar barn, deras familjer och samhället i stort.

FN:s hållbarhetsmål

4 god utbildning
5 jamstalldhet

Susanne Davidsson

Lektor

Period: 1.1.2025 - 31.12.2025
Forskningsområde: Välbefinnande i samhället
Forskningstema: Barns bästa
Campus: Vasa
Total budget: 40 000 €
Novias andel av totalbudget: 20 000 €
Finansiärer: Interreg Aurora,
Samarbetspartners: Universitetet i Tromsø (UiT) - Norges Arktiske Universitet, Universitetet i Tromsø – Norges arktiska universitet, Luleå tekniska universitet
Extern koordinator: 1 Organization 1.