Ann-Sofie Kock, tradenom (YH), företagsekonomi

Ann-Sofie valde att börja sin resa mot tradenomexamen via flexibelt till tradenom inom Öppna YH.

Tradenom (YH) Alumnberättelse
Ann Sofie Kock

Vem är du?

Mitt namn är Ann-Sofie Kock, jag är 38 år, har två tonåringar och tycker om att på fritiden hålla mig fysisk aktiv. Detta intresse, vilket jag hittade i vuxen ålder, har bidragit till att jag har tagit mig an flera olika fysiska utmaningar de senaste åren. Utmaningar främst i form av tävlingar i den mångsidiga grenen hinderbanelöpning. Följande nya utmaning som väntar är NUTS Karhunkierros 83 km i slutet av maj. 

Idag jobbar jag som Service Operatios Dispatcher (tidigare under namnet Service Planner) vid ett företag som tillverkar vindkraftverk. 

Vad fick dig att välja flexibelt till tradenom?

Efter närmare 15 år inom vården hade jag känslan av att jag behövde någon form av förändring. Jag kände ett behov av att utvecklas samtidigt som treskiftsarbetet började kännas tillräckligt. Jag kommer väl ihåg att det var just under ett nattskifte som jag valde att anmäla mig till flexibelt till tradenom inom Öppna YH vid Yrkeshögskolan Novia. Just de studierna hade då redan börjat men jag anmälde mig ändå och tog kontakt med utbildningsledare Anna-Lena Berglund, som gav mig all information jag behövde för att kunna inleda studierna. Detta var hösten 2019. 

Berätta om dina studier och hur du upplevde studietiden?

Mitt dåvarande treskiftsarbete gjorde att jag hade bra med tid att studera när jag hade lediga dagar mitt i veckan och höll mig även ibland sysselsatt under nattskiften om det var lugnt på arbetet. I två år studerade jag vid sidan av arbetet och tog de kurser som ordandes via flexibelt till tradenom. Föreläsningarna hölls så gott som alltid sen eftermiddag eller kväll och därtill självstudier och inlämningsuppgifter. 

För att få mera fart på studierna och lägga upp ett mål, tog jag det tredje året studieledigt från mitt jobb och blev heltidsstuderande. Jag var fortfarande inskriven vid Öppna YH, men studerade tillsammans med studerande inom dagstudier och valde att gå så många kurser som var möjligt att få in i schemat. En av de största skillnaderna var nu att föreläsningarna hölls dagtid på plats i skolan istället för kväll. 

Fjärde året sökte jag in som examensstuderande och hade kurser omfattande ca 20 studiepoäng kvar att genomföra, samt två praktikperioder och slutarbetet. Själva övergången från Öppna YH till examensstuderande innebar att de redan samlade studiepoängen tillgodoräknades. Systemet för detta var kanske inte det lättaste att hantera men med hjälp som fanns tillgänglig från studerandeservicen gick det ändå ganska enkelt. 

I och med att jag samtidigt hösten 2022 fick mitt nuvarande jobb och jag insåg att tiden och orken inte kommer att räcka till att nå målet inom utsatt tid, beslutade jag att inte satsa på att bli färdig på våren utan att skriva slutarbetet följande höst istället, vilket var fullt möjligt eftersom jag endast varit examensstuderande ett år och någon tidsbegränsning inte kom emot. Examen fick jag december 2023. 

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Som vuxenstuderande har man högst troligt redan en hel del erfarenhet av arbetslivet och har utvecklat ett sätt att jobba på, vilket också säkerligen avspeglas i de egna studierna. Så var det i alla fall för mig. Jag visste till exempel hur jag behövde lägga upp planer och läsa till tent, vad som fungerar för mig. Men visst fanns det saker som jag insåg att jag behöver tänka om för att få det att fungera bättre och ta mig i mål. Man måste våga utvecklas. 

Jag har haft bra nytta av min utbildning i yrkeslivet. Det är en bred grund att stå på och öppnar för många möjligheter. Sedan, beroende på var och med vad man väljer att jobba, fortsätter den verkliga specialiseringen inom ens område. Den största nyttan för mig är väl ändå att utbildningen gett mig möjligheten att kunna byta bransch. Utan utbildning faller nog arbetsansökan till ett nytt jobb, i en ny bransch bort redan i den första gallringen. 

Mitt val av branschbyte och utbildning har gett mig så mycket. Både i form av kunskap, intressanta människomöten och breddade nätverk.