Unik och banbrytande utbildningsmiljö på NoVa i Vasa
Vid undervisningskliniken NoVa bedrivs en banbrytande och tvåspråkig utbildningsmiljö med en lågtröskelmottagning där alla som har fyllt 18 år kan få visst stöd och assisterad egenvård.
Projektet är ett samarbete mellan Novia, VAMK och Österbottens välfärdsområde och är unikt i sitt slag, berättar Nadja Suomela, utbildningsledare för socionomutbildningen:
”Det finns ingen annan undervisningsklinik som gör det här i samarbete med ett välfärdsområde och inte heller någon som är tvåspråkig, vad vi vet.”
Kliniken finns i Alere i Vasa och erbjuder stöd till invånare i Österbotten när det gäller exempelvis levnadsvanor och psykisk hälsa. Klienterna stöttas av socionom-, sjukskötar- eller hälsovårdsstuderande som i sin tur får handledning av två anställda, en socionom och en sjukskötare.
Till de studerandes uppgifter hör också att göra reels och inslag om egenvård och psykisk hälsa och liknande på sociala medier. De har också fått vara med och påverka och bygga upp verksamheten.
”Klienterna kommer dels på våra drop in-tider, för enkla saker som blodtrycksmätning och liknande. Det förekommer också att professionella inom välfärdsområdet skickar klienter till undervisningskliniken, om det bedöms att de kan ha nytta av den assisterade egenvård som erbjuds på kliniken.”
Hopp om permanent verksamhet
Projektet är en del av det större projektet Prima Botnia, som drivs av Österbottens välfärdsområde, och kommer att pågå minst ett år till.
”Hur det kommer att se ut därefter beror på om vi lyckas få tillräckligt många att komma för att ta del av det förebyggande stödet så att vårt välfärdsområde ser att det lönar sig att satsa. Vår förhoppning är att välfärdsområdet ska ta över det som en permanent verksamhet”, avslöjar Nadja Suomela.
Text: Britt-Marie Melin.
På bilden från vänster Emina Arnautovic och Caroline Ek, båda socionomstuderande vid Novia.
Artikeln var en del av Novias bilaga i Hbl i januari 2025.