Projekt utvecklar en fortbildningsmodell för hållbar utveckling för anställda i välfärdsområden

22.5.2025
Välbefinnande i samhället Hållbarhet Nyhet
sjukhus2

Projektet ”Hållbar och kompetent sote" som leds av Yrkeshögskolan Novia och förverkligas tillsammans med Österbottens och Egentliga Finlands välfärdsområde, utvecklar en fortbildningsmodell inom hållbar utveckling för anställda inom välfärdsområdena.  

Social- och hälsovården står för 6,5 % av Finlands koldioxidutsläpp och bidrar till en betydande miljöbelastning bland annat genom användning av engångsprodukter.

Välfärdsområdena är stora arbetsgivare och de enskilda yrkesverksamma gör dagligen flera val relaterade till hållbarhet. Att öka personalens kompetens inom hållbarhet är därför nödvändigt.  I projektet utvecklas en tvåspråkig fortbildningsmodell som tar fasta på hållbarhetsutmaningar inom branschen.   

I höst testas fortbildningen för första gången 

Fortbildningen genomförs enbart som nätstudier eller i kombination med närstudier och målsättningen är att öka antalet utbildade experter och ansvarspersoner inom hållbar utveckling. 

“Vi vill stärka kunskapen och förmågan att arbeta hållbart inom branschen genom att ge deltagarna verktyg att förstå och tillämpa hållbar utveckling i sitt dagliga arbete,", säger Pamela Eriksson-Blomqvist, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia  

Fortbildningen består av en grundkurs inom hållbar utveckling där innehållet är samma för alla deltagare och därtill kan anställda ta del av en fördjupad kurs, baserad på arbetsenhetens specifika behov.  

“Fortbildningen ger grundläggande begrepp och mål för hållbar utveckling, samtidigt får deltagarna reflektera kring värderingar och identifiera utvecklingsområden och lösningar på sin egen arbetsplats”, säger Pamela Eriksson-Blomqvist.  

I framtiden kommer fortbildningsmodellen att vara tillgänglig för alla aktörer inom social- och hälsovårdssektorn.  

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och genomförs i välfärdsområdena i Egentliga Finland och Österbotten. Huvudkoordinator för projektet är Yrkeshögskolan Novia.  

 

Vid frågor kontakta

Pamela Eriksson-Blomqvist

Projektledare