Lärsam fortbildar i framtidsberedskap och kundcentrering
Två olika verkstadsserier pågår just nu inom projektet Lärsam. Båda har fokus på framtidsberedskap och personalens kompetenshöjning – den ena genom kundorientering, den andra genom framtidsspaning.
Forma framtiden tillsammans, är rubriken för verkstadsserien där Lärsam-organisationerna tillsammans stärker framtidsberedskapen för det kontinuerliga lärandet. I serien deltar 39 personer, ledare och nyckelpersoner som på olika sätt arbetar med eller ansvarar för kontinuerligt lärande i utbildningsorganisationerna Axxell, Yrkesakademin i Österbotten, Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi.
Man träffas tre gånger online och dessutom ingår en del utvecklingsarbete som görs mellan träffarna. Facilitator för serien är Emmi Ruth från InnoLearny, specialiserad på framtidstänkande, lärande och organisationsutveckling.
Kristina Westerén vid Åbo Akademi håller i trådarna för Lärsams arbetspaket Framtidsberedskap och kontinuerligt lärande, som arrangerar verkstadsserien.
"De som producerar kontinuerligt lärande måste ha tummen på pulsen för att kunna erbjuda rätt slags fortbildning, utbildning och möjligheter till kompetenshöjning åt arbetslivet. Men hur ska vi jobba för att ständigt ha tummen på pulsen? Hur bevakar vi omvärlden? Det försöker vi nu hitta svar på", säger Westerén.
Under seriens första träff utforskades trender och omvärldsförändringar som kan påverka utbildningsorganisationerna. Man bekantade sig också med några verktyg för omvärldsanalys och borrade in sig i Sitras megatrender med hjälp av PETSEL-metoden.
"Utöver att deltagarna som individer och som grupp inom sin egen organisation stärker framtidsberedskapen ger det ett värdefullt mervärde att vi skapar nätverk för att forma framtiden tillsammans. Utbildningsorganisationerna i Svenskfinland har mycket att vinna på att skapa gemensamma strukturer för omvärldsbevakning och systematiskt samarbeta kring dessa frågor. Det är målet med verkstadsserien och ett av målen i Lärsam-projektet", säger Westerén.
Serien Forma framtiden tillsammans slutförs under våren 2025.
Den andra serien av verkstäder har rubriken Kundcentrerat och värdeskapande samarbete. Också den är kompetenshöjande verksamhet för personal inom Lärsam-organisationerna. Cirka 35 personer deltar i verkstadsserien, främst personal inom kontinuerligt lärande, antingen i rollen som utbildningsplanerare eller som lärare i de fortbildningskurser utbildningsanordnarna erbjuder.
Verkstadsserien kring kundcentrering har skapats i Lärsam-arbetspaketet som har fokus på samarbete med arbetslivet. Deltagarna får lära sig mera om att identifiera kundgrupper, få en ökad förståelse för kunden, och att förstå hur en produkt eller tjänst påverkar kunden och varumärket.
Jörgen Strid, lektor i företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia och projektmedarbetare i Lärsam, koordinerar verkstadsserien.
"Att få en ökad förståelse för hur vi tydligare kan sätta kunden i fokus i vårt arbete med kontinuerligt lärande är ett steg mot att kvalitetssäkra innehållet i det vi erbjuder på området. För att se till att vårt fortbildningskoncept styrs utifrån kundens behov, är kunskap om vem kunden är och hur vi kan erbjuda ett värde för kunden otroligt viktigt", säger Strid.
Under seriens gång lär man sig använda Loop-metoden, som är ett handlingsbaserat arbetssätt för att utveckla en verksamhet i samförstånd med kunden. Det innebär alltså att man producerar en produkt eller en tjänst – till exempel en fortbildningshelhet – i samarbete med kunden för att säkerställa att kunden faktiskt får det den vill ha.
"Med utgångspunkt i Business Model Canvas, som är ett verktyg för att förstå och utveckla sin affärsmodell, jobbar deltagarna i verkstäderna med Drivhusets Loop-verktyg, för att bättre skapa en förståelse för hur de kan utforma ett värdeerbjudande till rätt målgrupp och med rätt aktiviteter."
Serien Kundcentrerat och värdeskapande samarbete genomförs online, så att föreläsningar varvas med interaktiva workshoppar. Serien inleddes i mars och pågår ända in i oktober. Under seriens gång genomför deltagarna en uppgift i mindre grupper, där Loop-metoden testas i praktiken. Uppgiften går ut på att deltagarna organisationsvis går ut och intervjuar (loopar) en del av målgruppen, för att validera sina antaganden om vem målgruppen är och vad de förväntar sig av organisationens produkt eller tjänst. Sedan uppdaterar deltagarna de delar i sin affärsmodell som testats under Loop-övningen.
"Efter att ha deltagit i denna verkstadsserie ska deltagarna ha fått en bättre förståelse för hur man med hjälp av ett antal konkreta verktyg kan bedriva ett kundcentrerat och värdeskapande samebete för att bättre matcha vårt värdeerbjudande med kundens behov och förväntningar", säger Strid.
Ett av målen med Lärsam-projektet är att höja utbildningsanordnarnas egen kompetens att producera kontinuerligt lärande-tjänster som har efterfrågan och som motsvarar arbetslivets behov.
Projektet Lärsam: Kontinuerligt lärande i samverkan – utveckling av framtidens lärstigar finansieras via EU:s strukturfondsprogram Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 inom det riksomfattande temat kontinuerligt lärande. Mera om projektet Lärsam (1.4.2024–31.3.2026) på: www.abo.fi/larsam
Bild: Kristina Westerén och Jörgen Strid håller i trådarna för varsin verkstadsserie som just nu pågår inom projektet Lärsam. Foto: Mia Henriksson
Text: Mia Henriksson/ÅA