PRECIKEM: för välmående vattendrag

7.5.2025
Hållbar teknik Forskning
RDI spotlight eva och sten nyhet

Visste du att fiskdöd i vattendrag är ett återkommande problem under vår och höst? En ny metod för att bekämpa detta och skydda våra ekosystem har utvecklats av forskare vid Yrkeshögskolan Novia med hjälp av flera olika samarbetspartners. 

Vi spolar tillbaka till 2008, då Sten Engblom, forskningsledare vid Yrkeshögskolan Novia påbörjade ett samarbete med en kollega på VAMK. Sten hade tidigare jobbat på miljöcentralen och märkt ett problem som uppkom med jämna mellanrum: varje vår och höst då vatten rann ut ur åkrar dog fiskar och andra organismer i åar och älvar.  

Det visar sig att detta beror på att pH-värdet sjunker i vattendragen och metallhalterna stiger. Målet med projektet, som fick namnet PRECIKEM, blev alltså att minska dödligheten hos fiskar och andra organismer genom att reducera skadliga ämnen som förs ut i vattendrag från jordbruksområden.  

När ett område, oftast jordbruksområden men också till exempel byggplatser, torrläggs, uppkommer sprickor i leran. Dessa sprickor resulterar i sin tur i att svavel i jordmånen reagerar med syre och svavelsyra bildas. Syran lakar metaller ur markens mineraler och dessa förs sedan ut i vattendragen när smält snö och regnvatten forsar genom sprickorna på våren och hösten. 

Hur kan man förhindra detta?

Metoden som utarbetats i projektet handlar om att hejda att pH-värdet sjunker i vattendragen. Forskarna Sten Engblom och Eva Högfors-Rönnholm menar att det är bäst att förhindra problemet innan det uppstår. PRECIKEM-metoden består av att en kalkblandning tillförs ner i lersprickorna i det torrlagda området. Kalkblandningen neutraliserar den bildade syran och fäller ut lösta metaller. Det högre pH-värdet gör även miljön ogynnsam för mikrober som påskyndar reaktionen. Dessutom skapar kalkblandningen ett skyddande lager på sprickornas yta för att motverka reaktionen. På så sätt har reaktionen förebyggts innan den ens börjat. 

Sten Engblom betonar att projektet har kännetecknats av samarbete från första början, vilket har möjliggjort omfattande forskning. Projektet innefattar både grundläggande och tillämpad forskning, och den resulterande metoden är en helt ny innovation. En viktig samarbetspartner har varit Yrkesakademin i Österbotten, vars jordbruksmarker har möjliggjort det praktiska genomförandet av PRECIKEM-projektet. Åbo Akademi har bidragit med geologisk kunskap och Linnéuniversitetet i Kalmar med mikrobiologisk expertis. De olika partnernas styrkor och kompetenser har bidragit till ett mångsidigt arbetssätt i projektet. 

Så, vad är nästa steg för PRECIKEM?

Projektet har fått spridning i branschen med hjälp av bland annat tidskrifter, konferenser och via styrgruppen och föreningar. Sten Engblom och Eva Högfors-Rönnholm arbetar vidare på temat och deras fortsatta arbete fokuserar på att fördjupa forskningen ytterligare, med förhoppningen om en engagerande inverkan på branschen. Med stöd från nya och befintliga samarbetspartners fortsätter arbetet för att skapa välmående vattendrag! 

Vårt RDI Spotlight lyfter fram hur Yrkeshögskolan Novias forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FUI) gör skillnad för omvärlden på lång sikt.