Tom Ekman, Byggmästare

Alumnberättelse Byggmästare (YH), dagstudier
Tom Ekman

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

I Dragsvik upptäckte jag att Ekenäs hade en skola där man kan bli byggmästare. Det kändes som ett skojigt val för en österbottning som ogillade kalla vintrar redan då. Husbyggnad kändes som en verksamhet som aldrig tar slut. Examen tog jag 1990.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det finns en massa olika saker man kan ägna sig åt i byggbranschen i storstan. Det finns enormt mycket möjligheter i ett län med över två miljoner invånare.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Studier ger alltid chanser på ett sätt eller annat. De kan leda till att man träffar nya vänner och till att man träffar på personer som faktiskt kan tända en gnista. En gnista som gör att man byter jobb och får något helt nytt att jobba med. Dessutom var jag med om en svår kris på 1990-talet och det gav en ny chans. Jag läste till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad på Kungliga Tekniska högskolan. En kris blev alltså en möjlighet och den öppnade nya dörrar och gav nya vänner.

Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag känner ofta att jag har nytta av min utbildning och jag tänker ofta på hur kunniga och engagerade lärare vi hade under andra halvan av 1980-talet i Ekenäs. Lärare som var engagerade och som ställde krav. Dessutom var Ekenäs en trevlig stad för den som kommer från det ännu mindre Kristinestad, därifrån jag kommer.

Vad saknar du mest från studietiden?

Det enkla livet. Jag hade som mål att gå igenom utbildningen och ta examen.

Vilka är dina framtidsplaner?

För närvarande jobbar jag som anläggningsingenjör på trafikkontoret, Stockholms stad. Det är varierande arbetsuppgifter och jag har för avsikt att stanna kvar. Broförvaltning, kontakter med exploateringsprojekt om anläggningskonstruktioner, samarbete med Trafikverket kring E4 Förbifart Stockholm och med Region Stockholm i projektet för tvärbanans förlängning till Kista, är exempel på aktiviteter.

Hur ser din framtid ut?

Byggbranschen är en bransch där även gammal kunskap har ett stort värde. I Stockholm är det skriande brist på kunniga och erfarna ingenjörer. Framtiden ser ljus ut. Dessutom är jag sedan flera år styrelseordförande i en bostadsrättsförening där jag bor. Nu ska vi göra stambyte, eller det som på finska kallas putkiremontti. Jag ser fram emot att ha ett mycket fint badrum i maj 2022. Det är trevliga framtidsutsikter. Att få jobba med husbyggnad och husförvaltning på fritiden!