Sofie Strandell, Hälsovårdare (YH)

"Det bästa med utbildningen var nog att man fick ett skrapprov av alla områden inom hälso- och sjukvård. Hälsovårdarutbildningen, det sista året tycker jag motsvarade verkligheten ganska bra."

Alumnberättelse Hälsovårdare (YH)
SofieStrandell helbild2

Jag är hemma från Västanfjärd på Kimitoön och flyttade 2008 till Åbo för att studera till sjukskötare/hälsovårdare. Det föll sig ganska naturligt för mig att börja studera till sjukskötare/hälsovårdare, eftersom jag hade jobbat sedan tonåring på olika åldringshem och på det sättet fick jag känna på en del av vårdyrket. Jag har alltid gillat att hjälpa människor så det kändes som rätt bransch för mig. Hade nog redan från början i planerna att bli hälsovårdare, det kändes ännu mera som mig.

Examen fick jag 2012 som sjukskötare/hälsovårdare och genast efter det sommarjobbade jag inom hemsjukvården och samma höst hade jag tur och fick ett vikariat som diabetesskötare. Vikariatet blev två hela år och jag stormtrivdes hela tiden. Under den sista tiden av mitt diabetesvikariat då jag började se mej för efter andra arbetsmöjligheter, råkade jag se reklam om specialiseringsstudier inom företagshälsovård som gick via CLL. Har redan under studietiden varit intresserad av företagshälsovården, så jag ansökte till utbildningen, slapp in och studerade vid sidan om arbetet ett halvt och och plötsligt hade jag också företagshälsovårdarkompetens.

När diabetesskötarvikariatet tog slut kom jag in på företagshälsovårdens banor, vi flyttade till en annan ort och jag fick fast tjänst som företagshälsovårdare på en splitterny läkarcentral. Den fick jag vara med och starta upp helt från grunden, vilket var en jättefin upplevelse. Trivdes tyvärr inte på orten så vi flyttade tillbaka mot Åbotrakten igen och fick företagshälsovårdararbete också där.

Vad jobbar du med idag?

Det kortare vikariatet som företagshälsovårdare blev ganska snabbt en fast tjänst och på den banan är jag idag. Det ville sig riktigt väl att det på nya arbetet också fanns diabetesskötararbete så idag har jag en liten del diabetesskötaruppgifter och resten av tiden jobbar jag som företagshälsovårdare. Får nu jobba med de områden som jag brinner för.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen var nog att man fick ett skrapprov av alla områden inom hälso- och sjukvård. Hälsovårdarutbildningen, det sista året tycker jag motsvarade verkligheten ganska bra. Via praktikperioderna lärde man sig mycket. Det är svårt att plocka ut vad som var det bästa, gillade nog mest de två sista åren, eftersom de råkade innehålla delar som intresserade mig. Vi fick också resa till Thessaloniki, Grekland, i samband med ett projekt. Det var en rolig upplevelse.

Vad skrev du ditt examensarbete om? Är det något du haft nytta av i ditt arbete?

Slutarbetet skrev jag tillsammans med en annan studiekompis. Slutarbetet handlade om empowerment, salutogenes och resiliens. Vi blev båda superintresserade av ämnet och i efterhand har jag haft stor nytta av det i mitt arbete som hälsovårdare/diabetesskötare. Idag ligger betoningen i handledningen mycket på motiverande samtal och slutarbetet stod som bra grund för det.

Har du några råd till de som studerar till hälsovårdare idag/funderar på att bli hälsovårdare?

Hälsovårdaryrket är mångsidigt och lärorikt. Inte en dag är den andra lik. Själv tycker jag att det bästa är att få ta del av andra människors livshistorier, få dela med sig av det man vet och sedan i bästa fall få se resultatet av den handledning just du har bidragit med. Hälsovårdaryrket är förstås inte alltid en dans på rosor, det finns dagar som känns tunga av diverse olika orsaker, men i slutändan är det klienterna/kunderna som ger arbetet sitt innehåll. Hälsovårdaryrket är självständigt arbete, som passar mig väldigt bra, men det kräver också mycket eget ansvar. Speciellt som företagshälsovårdare är det du som håller i trådarna för allt egentligen. Oftast finns det flera kollegor som jobbar med samma sak så det ser jag som en positiv sak att kunna konsultera dem vid behov om man funderar över något, men att ändå få jobba självständigt. Rekommenderar hälsovårdarutbildningen varmt och det lönar sig att samla på sig material från praktikperioderna eftersom man som hälsovårdare kan jobba på många olika ställen.

Vad tror du att du gör om tio år?

Om tio år hoppas jag vara kvar inom samma område, har som dröm att ännu ha möjlighet att vidareutbilda mig, kanske inom högre YH och sedan vill jag gärna komplettera med kortare utbildningar som kompletterar mina arbetsuppgifter, t.ex. coaching, mindfulness. I den stilen kanske. Utvecklingsarbete i någon form kunde också intressera.