Projektet Nordic Music Creators stärker musikindustrin

23.4.2024
Kultur som förändringskraft Nyhet
Musik studio2 1

Nordic Music Creators (NMC) är ett nätverk i kvarkenregionen bestående av Yrkeshögskolan Novia, Musikmakarna- Songwriters Academy of Sweden, Yrkesakademin Österbotten, Lappfjärds folkhögskola och Kulturakademin Storuman.

Med omfattande kontakter inom den regionala, nationella och globala musikindustrin kommer projektet att erbjuda en plattform för kompetensutveckling, innovation och gemensamma satsningar. Genom att samarbeta med låtskrivare, entreprenörer, studerande och små och medelstora företag inom branschen kommer NMC att lyfta fram regionens entreprenörer på den globala marknaden.

Projektet ska erbjuda innovativa låtskrivarläger, seminarier, webbinarier och skapa nätverk bland konstnärer, musiker, låtskrivare och producenter. Andra mål för projektet inkluderar entreprenörskap inom kreativa branscher, jämställdhet, hälsa och välbefinnande inom musikindustrin.

”Inom projektet samlar vi ihop kunskaper, färdigheter och kontakter till en gemensam pool för projektparter, vårt nätverk i kvarkenregionen och internationella samarbetsparter.  På lång sikt bidrar projektet till ökad affärsverksamhet och musikexport”, säger Victor Strömbäck, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia

Vem kan vara med i Nordic Music Creators?

Alla online-evenemang är öppna och kostnadsfria. Det kommer också att vara möjligt för samarbetspartners att delta i våra kreativa läger, innovationslabb och evenemang.

För att delta i läger och innovationslabb behöver deltagarna goda färdigheter inom låtskrivning och musikproduktion. För lägren kommer det vanligtvis att finnas en ansökningsprocess för den enskilda deltagaren som baseras på portfolio. Låtskrivning och musikproduktion  inom projektet håller en hög konstnärlig och professionell nivå. Projektet kommer även att organisera aktiviteter och evenemang som är lämpliga att delta i för partners med yngre deltagare.

Interreg Aurora projektet Nordic Music Creators har startat under vårvintern 2024 och pågår till 31.1.2027. Med en projektbudget på över en miljon euro kommer projektet stärka musikbranschen i Aurora-regionen. Projektet finansieras av Interreg Aurora med stöd från Lapplands förbund, Region Västerbotten,  Örnsköldsviks kommun, Svenska kulturfonden, Yrkeshögskolan Novia, Staden Kristinestad, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Kultur Akademin Storuman och Stundentföreningen Musikmakarna.

Närmare information om händelser och evenemang inom projektet publiceras under våren på organisationernas egna hemsidor eller sociala medier.

Har du frågor om projektet, kontakta någon av våra projektledare:

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Victor Strömbäck (epost: victor.stromback@novia.fi)

Yrkesakademin i Österbotten, projektledare Johan Nybäck (epost: johan.nyback@yrkesakademin.fi)

Lappfjärds folkhögskola, projektledare Janne Hyöty (epost: janne@jannehyoty.com)

Musikmakarna, projektledare Oscar Sundelin (epost: oscar@musikmakarna.se)

Kulturakademin Storuman, projektledare Duncan Kemp (epost: duncan@kemp.nu)