Centret för cirkulär ekonomi lanserar onlinetjänster under evenemanget "på väg mot förändring – tillväxt med cirkulär ekonomi"

29.5.2023
Hållbara samhällen och företag Forskning
Cirkulär ekonomi, en pil som kurvar sig i evighetstecken

I samband med evenemanget "På väg mot förändring – tillväxt med cirkulär ekonomi" i juni lanserar  Centret för cirkulär ekonomi webbtjänsterna för företag. Syftet med Centret för cirkulär ekonomi är att förbättra företagens förmåga till förändring och stödja dem i hållbar utveckling.

Centret för cirkulär ekonomi är Finlands första högskolebaserade nationella kompetenscentrum för cirkulär ekonomi, som erbjuder företag smidiga tjänster med låg tröskel, allt från experttjänster till utbildning, verktyg, guider och manualer, affärsutveckling och förnyelse.

På webbplatsen finns också information om kommande regionala utvecklingsprojekt och högskolornas samarbeten för studerande, t.ex. arbetspraktik, praktikplatser, praktikplatser och examensarbeten, hackathons och workshops. Ansvarstagande håller på att bli ett lagstadgat krav och villkor för att göra affärer, i det sammanhanget förbättrar onlinetjänsten i synnerhet ställningen för små och medelstora företag.

Centret för cirkulär ekonomi föddes ur en nödvändighet

Kraven på företagens ansvar har ökat under de senaste åren, och EU:s krav på tillbörlig aktsamhet kommer att öka kraven på företagen ytterligare. Många projekt för hållbarhetsreglering ligger dock fortfarande i pipeline eller har ännu inte utvidgats till att omfatta små och medelstora företag.

För att skapa ett hållbart företagande i framtiden krävs att företagen är anpassningsbara och proaktiva när det gäller att förbereda sig för framtida regleringar. Högskolorna arbetar för att stödja företagen i omställningen, men det kan vara svårt att hitta rätt samarbetspart eftersom varje högskola har sina egna expertområden.

Centret för cirkulär ekonomi vill samla alla relaterade tjänster under ett tak för att göra dem enklare och tydligare att använda. Hittills är det yrkeshögskolorna Haaga-Helia, Jamk och Novia som deltar, men målet med onlinetjänsten är att samla alla högskolornas hållbarhetsrelaterade aktiviteter under ett tak.

Är du intresserad av att lära dig mer om Centret för cirkulär ekonomi? Ta reda på mer under evenemanget "på väg mot förändring – tillväxt med cirkulär ekonomi"  måndagen den 5 juni, där du kan lyssna på Sirpa Pietikäinen, en veteranpolitiker, och Ville Availa, en förändringsledare. Evenemanget är kostnadsfritt och kan även följas på distans.

För mer information kontakta

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Harry Lindell, harry.lindell@novia.fi