Forskningsomrade Hallbar teknik

Innovative Arctic Food Quality Control for SMEs

InAFQual - Innovativ arktisk livsmedelskvalitetskontroll för små och medelstora företag

Om Projektet

De små och medelstora livsmedelsföretagen i Interreg Aurora-regionen står inför ökande krav på att uppfylla lagstiftning och växande konsumentförväntningar gällande livsmedelskvalitet och säkerhet. På grund av sin ringa storlek saknar de flesta små och medelstora företag tillgång till moderna och kostsamma kvalitetskontrollsystem för att säkerställa hög kvalitet och god hygien under hela produktionsprocessen.

Detta projekt syftar till att möta dessa utmaningar genom att testa innovativ och prisvärd teknik. Fokus ligger på att utveckla alternativa lösningar med hjälp av spektral och hyperspektral avbildning, artificiell intelligens (AI) och Tiny Machine Learning (TinyML). Dessa verktyg syftar till att förbättra bedömningen av livsmedelskvalitet och dokumentation och ska kunna effektivt användas av små och medelstora företag

Målet är att göra kvalitetskontroller enklare, smartare, säkrare och mer hållbara.

Målsättning

Vi kommer att ge lokala livsmedelsproducenter tillgång till prisvärda verktyg för att bevara och främja det arktiska livsmedelsarvet, samtidigt som deras globala konkurrenskraft stärks.

FN:s hållbarhetsmål

8 anstandiga arbetsvillkor och ekonomisk tillvaxt
9 hallbar industri innovationer och infrastruktur 1
12 hallbar konsumtion och produktion 1

Viveka Öling-Wärnå

Projektforskare

Period: 1.8.2025 - 31.7.2028
Forskningsområde: Hållbar teknik
Forskningstema: Intelligent Industries
Campus: Vasa
Total budget: 998 100 €
Novias budget: 299 050 €
Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands landskapsförbund, Region Norrbotten
Samarbetspartners: Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SEAMK)
Extern koordinator: Luleå University of Technology
Webbplatser: About InAFQual