Forskningsomrade Hallbar teknik

Innovative Arctic Food Quality Control for SMEs

InAFQual - Innovativ arktisk livsmedelskvalitetskontroll för små och medelstora företag

About the project

De små och medelstora livsmedelsföretagen i Interreg Aurora-regionen står inför ökande krav på att uppfylla lagstiftning och växande konsumentförväntningar gällande livsmedelskvalitet och säkerhet. På grund av sin ringa storlek saknar de flesta små och medelstora företag tillgång till moderna och kostsamma kvalitetskontrollsystem för att säkerställa hög kvalitet och god hygien under hela produktionsprocessen.

Detta projekt syftar till att möta dessa utmaningar genom att testa innovativ och prisvärd teknik. Fokus ligger på att utveckla alternativa lösningar med hjälp av spektral och hyperspektral avbildning, artificiell intelligens (AI) och Tiny Machine Learning (TinyML). Dessa verktyg syftar till att förbättra bedömningen av livsmedelskvalitet och dokumentation och ska kunna effektivt användas av små och medelstora företag

Målet är att göra kvalitetskontroller enklare, smartare, säkrare och mer hållbara.

Project goal

Vi kommer att ge lokala livsmedelsproducenter tillgång till prisvärda verktyg för att bevara och främja det arktiska livsmedelsarvet, samtidigt som deras globala konkurrenskraft stärks.

UN's Sustainable Development Goals

4 god utbildning
9 hallbar industri innovationer och infrastruktur 1
12 hallbar konsumtion och produktion 1

Viveka Öling-Wärnå

Projektledare

Period: 1.8.2025 - 31.7.2028
Focus area: Sustainable Technology
Research theme: Intelligent Industries
Campus: Vasa
Total budget: 998 100 €
Novia budget: 299 050 €
Rahoittajat: Interreg Aurora, Lapplands landskapsförbund, Region Norrbotten
Partners: Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SEAMK)
External coordinator: Luleå University of Technology