Behovet av agrologer och skogsbruksingenjörer är stort i Österbotten

9.6.2023
Agrolog (YH) Skogsbruksingenjör (YH) Pressmeddelande
Skogsbruksingenjor Novia

Näringslivet i Österbotten vill ha fler agrologer och skogsbruksingenjörer till regionen. Yrkeshögskolan Novia svarar på detta genom att satsa på en flerformsutbildning till agrolog/skogsbruksingenjör i Vasa. Utbildningen inleds hösten 2023 med sikte på examen 2027. Upplägget görs flexibelt och utbildningen börjar med tvååriga Öppna YH studier i Vasa. Det handlar främst om distansstudier kombinerat med intensiva närstudiedagar cirka en gång per månad. Dessa dagar sker främst i Vasa och även andra orter i Österbotten kan bli aktuella. Utbildningen inleds med ett första närstudietillfälle fredag 27.10.2023. Deltagaravgift  för utbildningen är 200 euro.

”Novia har tagit emot många intresseanmälningar i maj och högskolan har nu fattat beslut om att verkställa utbildningen och gå vidare med planeringen”, berättar  Johnny Sved, tf prefekt vid institutionen för bioekonomi. 

När utbildningen byggs upp tar Novia till vissa delar modell av den sjukskötarutbildning som på motsvarande sätt startade i Raseborg för att tillfredsställa behovet av vårdpersonal i västra Nyland.

Vid Novia i Raseborg kan man idag studera till både agrolog (YH) och skogsbruksingenjör (YH). Målet med utbildningen till agrolog är att ge studerande en bred, praktisk och teoretisk lantbruksutbildning. Centralt i studierna är växtodling, djurhållning och skogsbruk. Agrologstuderande lär sig att planera en hållbar produktion, utnyttja möjligheter med cirkulär ekonomi och att förstå samspelet mellan odling, miljö och samhället.



Skogsbruksingenjörer blir resurspersoner med kunskap om hur man bedriver ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Utbildningen är tvärvetenskaplig och centrala ämnesområden är skogsskötsel, virkesanskaffning, företagsekonomi, skogsmätning och -planering samt geografiska informationssystem. 

Är du intresserad av att studera till agrolog/skogsbruksingenjör via Öppna YH, finns mer information här

 

För ytterligare information, vänligen kontakta
Yrkeshögskolan Novia, tf prefekt bioekonomi, Johnny Sved, tfn 044 449 8245

Avsändare
Yrkeshögskolan Novia, kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803