Artisan food from the West Nordic Countries

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 2 lokakuu 2016

The West Nordic countries, Faroe islands, Greenland and Iceland have a distinctive food culture and traditions that have strong influence on the way food is produced and consumed today. The island isolation, small population, natural and cultural environment have all played its role. What is special about the food in these countries and why, how was it in the past and how is it now, what is happening, new products, what type of assistance is given to artisans/small scale producers?

About the speaThora Valsdottirker:

Thora Valsdottir is a food scientist, working as a consultant at Matís, Icelandic Food and Biotech R&D institute.

She has been involved in numerous projects on local food, food innovation and product development the last 10 years. Small or large, the projects ranging from one-to-one consultancy to consortium and strategy building with Icelandic, West-Nordic, Nordic and European partners.

 

Miniseminaari keskiviikkona 12.10. klo 13.30-15.

Ilmoittaudu tästä:  

 

 

 

Kilpailuraadissa nimekkäitä toimijoita

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 30 syyskuu 2016

Lokakuun 11. päivänä arvioidaan kaikki Artesaaniruuan avoimeen SM-kilpailuun osallistuvat tuotteet.

- Kilpailulla halutaan kannustaa ruoka-artesaaneja työssään ja innostaa heitä kehittämään yrityksiään ja tuotteitaan, kertoo tuomarityöskentelystä vastaava Harriet Strandvik, Mathantverk på Ålandin projektipäällikkö.

Kilpailuun osallistuu runsaat 60 yritystä 170 tuotteella, jotka kilpailevat kategorioissa meijerituotteet, leipomotuotteet, kala-, liha-, marja- ja hedelmä, vihannes- ja sienituotteet sekä juomat ja innovatiiviset artesaaniruuat. Innovatiivinen artesaaniruoka on toimialasta riippumaton artesaaniruokatuotteiden luokka, jossa tuotteet ovat jostakin näkökulmasta katsoen erityisen innovatiivisia ja uraauurtavia. Tänä vuonna sarjassa kilpailee 12 tuotetta. Kilpailevat tuotteet on jaettu yhteensä 29:ään luokkaan. Löydät kaikki kilpailuun ilmoittautuneet yritykset tästä linkistä.

Kilpailun tuomaristo työskentelee yleisön silmien edessä tiistaina 11. lokakuuta kello 11 alkaen Novian entisessä ruokalassa. Tervetuloa seuraamaan tuomareiden rankkaa urakkaa.

Yhdeksän tuomariryhmää käyttää kokonaisen päivän arviointiin. Tuomaristo arvioi kilpailutuotteet kullekin luokalle sovitettujen kriteereiden mukaan. Erityisesti arvioidaan tuotteiden ulkonäkö, koostumus, tuoksu ja ennen kaikkea maku. Mukana on mm. sinihomejuustoja, kovia juustoja, marmeladeja, hilloja, raakamakkaraa, ilmakuivattua lihaa, kalatuotteita, hapanleipiä ja juomia. Yritysneuvoja Jonas Harald, Yritystalo Dynamosta, on tarkistanut kaikki ilmoittautumiset ja jakanut tuotteet kilpailuluokkiin. – Olemme pitkälti seuranneet ruotsalaisen artesaaniruokakeskuksen Eldrimnerin luokitteluja, mutta olemme huomioineet myös suomalaisen tuotannon erityspiirteitä. Mukana on esimerkiksi täytettyjä leipomotuotteita, joilla on pitkä perinne Suomessa. Kilpailuluokka käymisteitse valmistetuille juomille, kuten pohjoismaiset viinit ja pohjoismainen aito siideri, on herättänyt kiinnostusta: meillä on yhteensä 31 tuotetta tässä sarjassa, Harald kertoo.

Nimekäs tuomaristo

Jokaiseen tuomariryhmään kuuluu alan tuntevan puheenjohtajan lisäksi vähintään kolme jäsentä.
Kilpailuraati koostuu asiantuntijoista ja maallikoista kuten mm. ruokatoimittajista, opettajista, tutkijoista ja muista ruoka-alan toimijoista. Tuomariston kokoonpano löytyy tästä.

Kilpailuraadin puheenjohtajat ovat nimekkäitä toimijoita. Esimerkiksi saksalaissyntyinen lihamestari Gero Geick toimii sekä Suomessa että Saksassa ja on tunnettu mm. nimeään kantavista lihatuotteista. Muista puheenjohtajista mainittakoon kansainvälisen uran viinien parissa luonut Lauri Vainio, ravintoloitsija Filip Langhoff helsinkiläisestä Michelin-tähdellä palkitusta Ask-ravintolasta sekä ruotsalainen leipomomestari Manfred Enokson.

Gero Geick

Matti Tapaila2.pgLauri Vaini p












    Gero Geick                                Matti Tapaila                                     Lauri Vainio

Muut puheenjohtajat ovat: lehtori Matti Tapaila, HAMK, yrittäjä Marie Backrud Ivgren, professori Sinikka Piippo, lehtori Karin Limnell ja yrityskehittäjä Mattias Dernelid Ruotsin Smakriketista.

Kilpailun palkinnot jaetaan 12. lokakuuta juhlaillallisen yhteydessä Fiskarsin Ruukissa. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan. Illallinen on valmistettu parhaista paikallisista raaka-aineista ja ruuan kanssa tarjotaan kotimaisia juomia.
Tutustu myös seminaariohjelmaan ja ilmoittaudu viimeistään 4. lokakuuta tämän linkin kautta.

Growth Kuparipaja
Tervetuloa Raaseporiin ja vuoden Artesaaniruokatapahtumaan!

Artisaaniruoka kiinnostaa

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 31 elokuu 2016

Artesaaniruoka on melko uusi käsite, joka on vasta rantautumassa Suomeen. Parhaillaan on meneillään Rannikon Ruoka-hankkeen puitteissa ammattikorkeakoulu Noviassa artesaaniruokakoulutus. Seuraava koulutus alkaa vuoden lkuluttua. Sekä kuluttajat että tuottajat ovat enemmän ja enemmän kiinnostuneita artesaaniruuasta. Artesaaniruoka nostaa jalostusasteen uudelle tasolle.

Margot Wikströmin yritys Tackork Nauvossa, Turunmaalla, on yksi artesaaniruuan pioneereistä Suomessa. Jo vTackork fladersaftuonna 2003 aloitti Margot pienimuotoista puutarhaviljelyä Tackorkissa. Vuodesta 2012 on melkein kaikki Tackork-tuotteet valmistettu ruotsalaisen Eldrimnerin artesaaniruuan periaatteiden mukaan. Margot kertoo sen tarkoittavan, että tuotteet valmistetaan paikallisista raaka-aineista, jotka jalostetaan omalla tilalla tai omassa yrityksessä. Tärkeä perusperiaate on, ettei elintarvikelisäaineita käytetä artesaaniruuan jalostuksessa, selventää Margot.

Margot Wikström osallistui avoimiin artesaaniruuan Ruotsin mestaruuskilpailuihin viime vuonna viidellä tuotteella. Mehujen luokassa hänen seljankukkamehunsa voitti kultamitalin. “Kristallinkirkas, ihastuttava seljankukan tuoksu ja täydellinen tasapaino maussa. Koko perheelle maistuva mehu.”

 

 

 

Nyt on SM-kilpailun vuoroTackord herukka

Tänä vuonna Margot osallistuu ensimmäisiin avoimiin artesaaniruuan SM-kilpailuihin, jotka järjestetään Tammisaressa 10.-13.lokakuuta. Hän toivoo mahdollisimman monen artesaaniruuan tuottajan käyttävän hyväkseen tilaisuuden ja osallistuvan kilpailuun. -Opin paljon tuomareiden palautteesta, kilpailua ei todellakaan kannata pelätä. Kritiikki on rakentavaa ja auttaa yrittäjää kehittämään tuotettaan. Tuotekehitys on edellytys työssä etenemiselle ja voi olla ratkaisevaa tulevaisuudelle.

Monet artesaaniruuan tekijät aloittavat tuotannon pienimuotoisena. Ehkä pienellä määrällä marmeladi- tai hillopurkkeja, jotka valmistetaan kotikeittiössä ja myydään torilla ja paikallisilla markkinoilla. Pikkuhiljaa tuotanto voi kasvaa, tuotteet kehittyvät omaleimaisiksi ja kysyntä kasvaa. Silloin joutuu miettimään, miten kehittää tuotantotapojaan ja harkitsemaan haluaako satsata tuottamiseen ja perustaa yrityksen. Tässä vaiheessa tulee oman elintarvikehuoneiston hankkiminen ajankohtaiseksi, tai elintarvikehuoneistoksi ilmoitetun tilan vuokraaminen.

 

Mikä on ilmoitettu elintarvikehuoneisto?

SM-kilpTackork Saskatoonsyltailun sääntöjen mukaan tuote on valmistettava ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa.

Margot selventää lähemmin mistä on kysymys. - Ilmoitettu elintarvikehuoneisto on lain mukaan paikka, joka täyttää hygieniamääräykset ja josta on tehty ilmoitus viranomaisille, siis tuottajan on otettava yhteyttä kunnan terveystarkastajaan.

Vaikka työskentelet “elintarvikehuoneistossa”, täytyy tila rekisteröidä juuri sinun käyttöösi. Jokainen tilan käyttäjä tekee oman ilmoituksen. Yrittäjä tekee siis “Ilmoituksen elintarvikehuoneistosta” Dokumenttina toimii omavalvontasuunnitelma. Ilmoituksen jälkeen terveystarkastaja tarkastaa tilan, josta tulee “oikea” elintarvikehuoneisto. Ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoittajalla tulisi olla Y-tunnus, ei mielellään sosiaaliturvatunnuksella. Yrittäjä maksaa rekisteröintimaksun ja tarkastusmaksun.

Mikäli sinulla on kysyttävää elintarvikehuoneistoista, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen terveystarkastajaan. - On todella tärkeää ottaa yhteyttä terveystarkastajaan hyvissä ajoin, mieluiten jo suunnitteluvaiheessa. Olemme mielellämme käytettävissä yritysten neuvonantajina, kertoo terveystarkastaja Kerstin Lindqvist, Eteläkärjen Ympäristöterveys.

 

Vielä ehdit ilmoittautumia SM-kisoihin!

Kirjoittanut » Salama pvm 18 elokuu 2016

Vielä  on yli kaksi viikkoa aikaa ilmoittautua avoimiin Artesaaniruuan SM-kilpailuihin.
Kilpailuun ilmoittautumisaikaa on pidennetty 5.9.2016 asti. Voit ilmoittautua tästä linkistä:

Kilpailun yhteydessä järjestetään paljon mielenkiintoisia seminaareja, yritysvierailuja ja iltatapahtumia. Seminaareihin ja oheistapahtumiin pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 30.9.2016.  Ilmoittaudu tästä.

Lautaset3

Täällä on oma raati tehnyt valintansa, nyt odotetaan virallisen tuomariston pisteytystä.

Kilpailuun osallistuminen on mainio tapa saada asiantuntijoiden arvio omista tuotteistaan. Artesaaniruokaa kehittäessään on yleensä melko yksin. Vaikka pyytää arviointeja omilta tukijoukoiltaan, miettii kuitenkin, ovatko he varmasti rehellisiä ja riittävän kriittisiä. Joskus taas tietää, ettei tuote ole täydellinen, muttei millään keksi mikä on varsinainen ongelma. Nyt on mahdollisuus saada tuotteensa analysoitua kaikilta osa-alueiltaan, niin että saa ongelman ratkaistua - ellei se tuote ole sittenkin jo täydellinen!

Tule mukaan kilpailuun ja verkostoidu muiden ruoka-artesaanien kanssa.

Terveisin

Eija Lamsijärvi, Kemiösaaren kunta, Rannikon Ruoka-hankkeen yhteyshenkilö Turunmaalla

Savukalan3

Lämminsavustettu kala on yksi kilpailuluokka