Kilpailuraadissa nimekkäitä toimijoita

Kirjoittaja Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu – blogi » 30 syyskuu 2016 | Kommentit

Lokakuun 11. päivänä arvioidaan kaikki Artesaaniruuan avoimeen SM-kilpailuun osallistuvat tuotteet.

- Kilpailulla halutaan kannustaa ruoka-artesaaneja työssään ja innostaa heitä kehittämään yrityksiään ja tuotteitaan, kertoo tuomarityöskentelystä vastaava Harriet Strandvik, Mathantverk på Ålandin projektipäällikkö.

Kilpailuun osallistuu runsaat 60 yritystä 170 tuotteella, jotka kilpailevat kategorioissa meijerituotteet, leipomotuotteet, kala-, liha-, marja- ja hedelmä, vihannes- ja sienituotteet sekä juomat ja innovatiiviset artesaaniruuat. Innovatiivinen artesaaniruoka on toimialasta riippumaton artesaaniruokatuotteiden luokka, jossa tuotteet ovat jostakin näkökulmasta katsoen erityisen innovatiivisia ja uraauurtavia. Tänä vuonna sarjassa kilpailee 12 tuotetta. Kilpailevat tuotteet on jaettu yhteensä 29:ään luokkaan. Löydät kaikki kilpailuun ilmoittautuneet yritykset tästä linkistä.

Kilpailun tuomaristo työskentelee yleisön silmien edessä tiistaina 11. lokakuuta kello 11 alkaen Novian entisessä ruokalassa. Tervetuloa seuraamaan tuomareiden rankkaa urakkaa.

Yhdeksän tuomariryhmää käyttää kokonaisen päivän arviointiin. Tuomaristo arvioi kilpailutuotteet kullekin luokalle sovitettujen kriteereiden mukaan. Erityisesti arvioidaan tuotteiden ulkonäkö, koostumus, tuoksu ja ennen kaikkea maku. Mukana on mm. sinihomejuustoja, kovia juustoja, marmeladeja, hilloja, raakamakkaraa, ilmakuivattua lihaa, kalatuotteita, hapanleipiä ja juomia. Yritysneuvoja Jonas Harald, Yritystalo Dynamosta, on tarkistanut kaikki ilmoittautumiset ja jakanut tuotteet kilpailuluokkiin. – Olemme pitkälti seuranneet ruotsalaisen artesaaniruokakeskuksen Eldrimnerin luokitteluja, mutta olemme huomioineet myös suomalaisen tuotannon erityspiirteitä. Mukana on esimerkiksi täytettyjä leipomotuotteita, joilla on pitkä perinne Suomessa. Kilpailuluokka käymisteitse valmistetuille juomille, kuten pohjoismaiset viinit ja pohjoismainen aito siideri, on herättänyt kiinnostusta: meillä on yhteensä 31 tuotetta tässä sarjassa, Harald kertoo.

Nimekäs tuomaristo

Jokaiseen tuomariryhmään kuuluu alan tuntevan puheenjohtajan lisäksi vähintään kolme jäsentä.
Kilpailuraati koostuu asiantuntijoista ja maallikoista kuten mm. ruokatoimittajista, opettajista, tutkijoista ja muista ruoka-alan toimijoista. Tuomariston kokoonpano löytyy tästä.

Kilpailuraadin puheenjohtajat ovat nimekkäitä toimijoita. Esimerkiksi saksalaissyntyinen lihamestari Gero Geick toimii sekä Suomessa että Saksassa ja on tunnettu mm. nimeään kantavista lihatuotteista. Muista puheenjohtajista mainittakoon kansainvälisen uran viinien parissa luonut Lauri Vainio, ravintoloitsija Filip Langhoff helsinkiläisestä Michelin-tähdellä palkitusta Ask-ravintolasta sekä ruotsalainen leipomomestari Manfred Enokson.

Gero Geick

Matti Tapaila2.pgLauri Vaini p












    Gero Geick                                Matti Tapaila                                     Lauri Vainio

Muut puheenjohtajat ovat: lehtori Matti Tapaila, HAMK, yrittäjä Marie Backrud Ivgren, professori Sinikka Piippo, lehtori Karin Limnell ja yrityskehittäjä Mattias Dernelid Ruotsin Smakriketista.

Kilpailun palkinnot jaetaan 12. lokakuuta juhlaillallisen yhteydessä Fiskarsin Ruukissa. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan. Illallinen on valmistettu parhaista paikallisista raaka-aineista ja ruuan kanssa tarjotaan kotimaisia juomia.
Tutustu myös seminaariohjelmaan ja ilmoittaudu viimeistään 4. lokakuuta tämän linkin kautta.

Growth Kuparipaja
Tervetuloa Raaseporiin ja vuoden Artesaaniruokatapahtumaan!