Artisaaniruoka kiinnostaa

Kirjoittaja Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu – blogi » 31 elokuu 2016 | Kommentit

Artesaaniruoka on melko uusi käsite, joka on vasta rantautumassa Suomeen. Parhaillaan on meneillään Rannikon Ruoka-hankkeen puitteissa ammattikorkeakoulu Noviassa artesaaniruokakoulutus. Seuraava koulutus alkaa vuoden lkuluttua. Sekä kuluttajat että tuottajat ovat enemmän ja enemmän kiinnostuneita artesaaniruuasta. Artesaaniruoka nostaa jalostusasteen uudelle tasolle.

Margot Wikströmin yritys Tackork Nauvossa, Turunmaalla, on yksi artesaaniruuan pioneereistä Suomessa. Jo vTackork fladersaftuonna 2003 aloitti Margot pienimuotoista puutarhaviljelyä Tackorkissa. Vuodesta 2012 on melkein kaikki Tackork-tuotteet valmistettu ruotsalaisen Eldrimnerin artesaaniruuan periaatteiden mukaan. Margot kertoo sen tarkoittavan, että tuotteet valmistetaan paikallisista raaka-aineista, jotka jalostetaan omalla tilalla tai omassa yrityksessä. Tärkeä perusperiaate on, ettei elintarvikelisäaineita käytetä artesaaniruuan jalostuksessa, selventää Margot.

Margot Wikström osallistui avoimiin artesaaniruuan Ruotsin mestaruuskilpailuihin viime vuonna viidellä tuotteella. Mehujen luokassa hänen seljankukkamehunsa voitti kultamitalin. “Kristallinkirkas, ihastuttava seljankukan tuoksu ja täydellinen tasapaino maussa. Koko perheelle maistuva mehu.”

 

 

 

Nyt on SM-kilpailun vuoroTackord herukka

Tänä vuonna Margot osallistuu ensimmäisiin avoimiin artesaaniruuan SM-kilpailuihin, jotka järjestetään Tammisaressa 10.-13.lokakuuta. Hän toivoo mahdollisimman monen artesaaniruuan tuottajan käyttävän hyväkseen tilaisuuden ja osallistuvan kilpailuun. -Opin paljon tuomareiden palautteesta, kilpailua ei todellakaan kannata pelätä. Kritiikki on rakentavaa ja auttaa yrittäjää kehittämään tuotettaan. Tuotekehitys on edellytys työssä etenemiselle ja voi olla ratkaisevaa tulevaisuudelle.

Monet artesaaniruuan tekijät aloittavat tuotannon pienimuotoisena. Ehkä pienellä määrällä marmeladi- tai hillopurkkeja, jotka valmistetaan kotikeittiössä ja myydään torilla ja paikallisilla markkinoilla. Pikkuhiljaa tuotanto voi kasvaa, tuotteet kehittyvät omaleimaisiksi ja kysyntä kasvaa. Silloin joutuu miettimään, miten kehittää tuotantotapojaan ja harkitsemaan haluaako satsata tuottamiseen ja perustaa yrityksen. Tässä vaiheessa tulee oman elintarvikehuoneiston hankkiminen ajankohtaiseksi, tai elintarvikehuoneistoksi ilmoitetun tilan vuokraaminen.

 

Mikä on ilmoitettu elintarvikehuoneisto?

SM-kilpTackork Saskatoonsyltailun sääntöjen mukaan tuote on valmistettava ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa.

Margot selventää lähemmin mistä on kysymys. - Ilmoitettu elintarvikehuoneisto on lain mukaan paikka, joka täyttää hygieniamääräykset ja josta on tehty ilmoitus viranomaisille, siis tuottajan on otettava yhteyttä kunnan terveystarkastajaan.

Vaikka työskentelet “elintarvikehuoneistossa”, täytyy tila rekisteröidä juuri sinun käyttöösi. Jokainen tilan käyttäjä tekee oman ilmoituksen. Yrittäjä tekee siis “Ilmoituksen elintarvikehuoneistosta” Dokumenttina toimii omavalvontasuunnitelma. Ilmoituksen jälkeen terveystarkastaja tarkastaa tilan, josta tulee “oikea” elintarvikehuoneisto. Ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoittajalla tulisi olla Y-tunnus, ei mielellään sosiaaliturvatunnuksella. Yrittäjä maksaa rekisteröintimaksun ja tarkastusmaksun.

Mikäli sinulla on kysyttävää elintarvikehuoneistoista, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen terveystarkastajaan. - On todella tärkeää ottaa yhteyttä terveystarkastajaan hyvissä ajoin, mieluiten jo suunnitteluvaiheessa. Olemme mielellämme käytettävissä yritysten neuvonantajina, kertoo terveystarkastaja Kerstin Lindqvist, Eteläkärjen Ympäristöterveys.