Artisan food from the West Nordic Countries

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 2 lokakuu 2016

The West Nordic countries, Faroe islands, Greenland and Iceland have a distinctive food culture and traditions that have strong influence on the way food is produced and consumed today. The island isolation, small population, natural and cultural environment have all played its role. What is special about the food in these countries and why, how was it in the past and how is it now, what is happening, new products, what type of assistance is given to artisans/small scale producers?

Kilpailuraadissa nimekkäitä toimijoita

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 30 syyskuu 2016

Lokakuun 11. päivänä arvioidaan kaikki Artesaaniruuan avoimeen SM-kilpailuun osallistuvat tuotteet.

- Kilpailulla halutaan kannustaa ruoka-artesaaneja työssään ja innostaa heitä kehittämään yrityksiään ja tuotteitaan, kertoo tuomarityöskentelystä vastaava Harriet Strandvik, Mathantverk på Ålandin projektipäällikkö.

Kilpailuun osallistuu runsaat 60 yritystä 170 tuotteella, jotka kilpailevat kategorioissa meijerituotteet, leipomotuotteet, kala-, liha-, marja- ja hedelmä, vihannes- ja sienituotteet sekä juomat ja innovatiiviset artesaaniruuat. Innovatiivinen artesaaniruoka on toimialasta riippumaton artesaaniruokatuotteiden luokka, jossa tuotteet ovat jostakin näkökulmasta katsoen erityisen innovatiivisia ja uraauurtavia. Tänä vuonna sarjassa kilpailee 12 tuotetta. Kilpailevat tuotteet on jaettu yhteensä 29:ään luokkaan. Löydät kaikki kilpailuun ilmoittautuneet yritykset tästä linkistä.

Kilpailun tuomaristo työskentelee yleisön silmien edessä tiistaina 11. lokakuuta kello 11 alkaen Novian entisessä ruokalassa. Tervetuloa seuraamaan tuomareiden rankkaa urakkaa.

Yhdeksän tuomariryhmää käyttää kokonaisen päivän arviointiin. Tuomaristo arvioi kilpailutuotteet kullekin luokalle sovitettujen kriteereiden mukaan. Erityisesti arvioidaan tuotteiden ulkonäkö, koostumus, tuoksu ja ennen kaikkea maku. Mukana on mm. sinihomejuustoja, kovia juustoja, marmeladeja, hilloja, raakamakkaraa, ilmakuivattua lihaa, kalatuotteita, hapanleipiä ja juomia. Yritysneuvoja Jonas Harald, Yritystalo Dynamosta, on tarkistanut kaikki ilmoittautumiset ja jakanut tuotteet kilpailuluokkiin. – Olemme pitkälti seuranneet ruotsalaisen artesaaniruokakeskuksen Eldrimnerin luokitteluja, mutta olemme huomioineet myös suomalaisen tuotannon erityspiirteitä. Mukana on esimerkiksi täytettyjä leipomotuotteita, joilla on pitkä perinne Suomessa. Kilpailuluokka käymisteitse valmistetuille juomille, kuten pohjoismaiset viinit ja pohjoismainen aito siideri, on herättänyt kiinnostusta: meillä on yhteensä 31 tuotetta tässä sarjassa, Harald kertoo.

Nimekäs tuomaristo

Jokaiseen tuomariryhmään kuuluu alan tuntevan puheenjohtajan lisäksi vähintään kolme jäsentä.
Kilpailuraati koostuu asiantuntijoista ja maallikoista kuten mm. ruokatoimittajista, opettajista, tutkijoista ja muista ruoka-alan toimijoista. Tuomariston kokoonpano löytyy tästä.

Kilpailuraadin puheenjohtajat ovat nimekkäitä toimijoita. Esimerkiksi saksalaissyntyinen lihamestari Gero Geick toimii sekä Suomessa että Saksassa ja on tunnettu mm. nimeään kantavista lihatuotteista. Muista puheenjohtajista mainittakoon kansainvälisen uran viinien parissa luonut Lauri Vainio, ravintoloitsija Filip Langhoff helsinkiläisestä Michelin-tähdellä palkitusta Ask-ravintolasta sekä ruotsalainen leipomomestari Manfred Enokson.

Artisaaniruoka kiinnostaa

Kirjoittanut » Mona Salama pvm 31 elokuu 2016

Artesaaniruoka on melko uusi käsite, joka on vasta rantautumassa Suomeen. Parhaillaan on meneillään Rannikon Ruoka-hankkeen puitteissa ammattikorkeakoulu Noviassa artesaaniruokakoulutus. Seuraava koulutus alkaa vuoden lkuluttua. Sekä kuluttajat että tuottajat ovat enemmän ja enemmän kiinnostuneita artesaaniruuasta. Artesaaniruoka nostaa jalostusasteen uudelle tasolle.

Vielä ehdit ilmoittautumia SM-kisoihin!

Kirjoittanut » Salama pvm 18 elokuu 2016

Vielä  on yli kaksi viikkoa aikaa ilmoittautua avoimiin Artesaaniruuan SM-kilpailuihin.
Kilpailuun ilmoittautumisaikaa on pidennetty 5.9.2016 asti. Voit ilmoittautua tästä linkistä: