Campus Vasa, teknik och företagsekonomi

Varmt välkommen till Yrkeshögskolan Novia och utbildningar inom teknik och företagsekonomi i Vasa. Du har förhoppningsvis redan läst informationen som rör alla nya studerande vid Novia. 

Studiestart

Studierna inleds måndag 29.8.2022 kl. 9.00 i huvudbyggnaden på Wolffskavägen 33 alternativt Technobothnia, Bomullsgränd 3 enligt utbildning och utrymme nedan:

  • El- och automationsteknik: Wolffskavägen 33, våning 4, auditorium 408
  • Företagsekonomi: Technobothnia, Bomullsgränd 3, våning 3, rum F4304
  • Byggnads- och samhällsteknik: Technobothnia, Bomullsgränd 3, våning 3, rum F4307
  • Lantmäteriteknik: Technobothnia, Bomullsgränd 3, våning 3, rum F4303
  • Maskin- och produktionsteknik: Technobothnia, Bomullsgränd 3, våning 2, rum F4209
  • Produktionsekonomi: Technobothnia, Bomullsgränd 3, våning 2, rum F4212

Klicka här för att se kartor hur du hittar klassrummen ovan vid Wolffskavägen 33 och i Technobothnia. Kartor över samtliga klassrum hittar du i Tuudo-appen. Tudo kan laddas ner via Google Play, App Store eller App Gallery.

Under dagen får du information om yrkeshögskolan, Studerandekåren Novium och studentföreningen Filicia alternativt studentföreningen Wasa Svenska Tradenomförening. Du får träffa den som är ansvarig för din utbildning, lärare och personal, dina blivande studiekompisar och de egna tutorerna. Dagen avslutas med en rundvandring med tutorerna.

Under de första veckorna varvas introduktion till högskolestudier med yrkesstudier. Undervisningen inleds tisdag 30.8 enligt respektive utbildnings läsordning, vanligtvis från kl. 8.00. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

Vänligen ta med ditt avgångsbetyg i original genast den första skoldagen eftersom det kontrolleras då du inleder studierna. OBS! Om du har ett finländska studentexamensbetyg från 1990 eller senare eller en yrkesinriktad grundexamen som avlagts 2017 eller senare behöver du inte ta med ditt originalbetyg. De betygen verifieras automatiskt från det nationella prestationsregistret.

Allmän information om Campus Vasa

Stadsdelen Brändö ligger 1,5 kilometer från Vasa torg. Campus Vasa finns i en livlig studiemiljö där det dagligen rör sig runt 13 000 studerande. Det är lättillgängligt och ligger på gångavstånd från centrum, buss- och tågstation.

Parkering

Parkeringsplatserna vid huvudbyggnadens innergård på Wolffskavägen 33 samt vid Aleres innergård är reserverad för personalen. På inva-parkeringen kan bilar försedda med inva-märke parkera. Flest parkeringsplatser utan tidsbegränsning finns vid Metviken, parkeringen bredvid Station1. Längs Wolffskavägen finns parkeringsförbud, 1 h parkering samt fri parkering beroende på var på vägen du är.

Cykelparkering finns vid huvudbyggnadens innergård samt vid Technobothnias innergård.

Lunch

Med studiekort eller FPA:s måltidsstödskort får studerande äta lunch till subventionerat pris. På campusområdet finns ett stort urval av lunchrestauranger för studerande. Både i huvudbyggnaden och i Technobothnia finns café- och restaurangverksamhet.  

Kontroll av betyg

Vänligen ta med ditt avgångsbetyg i original genast den första skoldagen eftersom det kontrolleras då du inleder studierna. OBS! Om du har ett finländska studentexamensbetyg från 1990 eller senare eller en yrkesinriktad grundexamen som avlagts 2017 eller senare behöver du inte ta med ditt originalbetyg. De betygen verifieras automatiskt från det nationella prestationsregistret.

BYOD praxis (Bring Your Own Device)

Campus Vasa arbetar ständigt på att förbättra och modernisera sin undervisning och sin pedagogiska profil. Eftersom datorer blivit ett så vardagligt element i arbetet för alla, så uppmuntras alla studerande som inleder sina studier att ha egen utrustning (dator) med sig för det reguljära studiearbetet (Bring Your Own Device praxis BYOD). Datorn ska ha internetförbindelse och webbkamera, så att studerande vid behov kan delta med egen bild och ljud i eventuell undervisning på distans.

Ditt Novia-konto skapas automatiskt när du antas till Novia och information om hur du tar det ibruk skickas till din privata e-postadress. För att ta i bruk ditt Novia konto gå till Novias Self Service Portal via denna länk och följ instruktionerna. Om du inte kan identifiera sig vid Novias Self Service Portal med finska bankkoder eller mobilcertifikat, besök Studerandeservice vid ditt Novia campus för vidare instruktioner.

Det kommer fortsättningsvis att finnas datasalar, speciellt för den del av studiearbetet som kräver tyngre programvara och specialutrustning. Den som inte har möjlighet att införskaffa en laptop eller surfplatta har chans att ansöka om stipendium under höstterminen.

Angående datoranskaffningar bör ni välja en bärbar dator som kan köra kontorsprogram. I samband med studiestarten ges instruktioner om hur ni gratis får tillgång till Microsoft Office 365, samt hur ni kan skaffa antivirusprogrammet Microsoft Security Essentials.

Datorerna kopplas vanligtvis upp via Novias trådlösa nätverk, och det är bra ifall de klarar sig några timmar på en laddning.

För ingenjörsstuderande kommer även matematikprogrammet Mathcad att användas. Mathcad kräver att datorn antingen har, eller virtuellt kan köra operativsystemet Windows. Vår tanke är att så stor del som möjligt av de använda programmen skall finnas som gratisversioner.

Allmän information om Vasa

Allmän information om Vasa

I Vasa är möjligheterna till fritidssysselsättning mycket bra. Även havet ligger nära till och erbjuder fantastiska upplevelser året om. Vasa är även en mångsidig kulturstad som erbjuder kultur åt människor i alla åldrar på både finska och svenska. Läs mera om fritidsmöjligheterna i Vasa.

Karta över Vasa.

Bostäder

I Vasa kan studiebostäder sökas via VOAS eller via den privata hyresmarknaden. VOAS hyr ut allt från boxrum till familjebostäder. Läs mera om VOAS bostäder. På den privata hyresmarknaden finns många företag. Läs mera om ett av företagen på den privata marknaden. 

Kollektivtrafik

I Vasa lokaltrafiks bussar kan man resa med engångsbiljett och med Waltti-säsongs- och värdekort. Waltti-kortet kan laddas via nätet eller på försäljningsplatserna. Läs mer om Waltti-kortet här. Studerande får rabatt på bussresorna genom att uppvisa studiekortet i Tuudo. Rätt till rabatt kräver inte att den studerande är stadigvarande bosatt i Vasa. Tidtabellerna hittas i sin helhet på Vasa lokaltrafiks hemsida.

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Vasa

Vid varje campus finns studerandeservice dit du kan vända dig om du behöver rådgivning eller information gällande studierna. På denna e-postadress svarar någon av våra studiesekreterare hela sommaren: studerandeservice@novia.fi

Studiesekreterare vid Campus Vasa: