Campus Vasa, teknik och företagsekonomi

Varmt välkommen till Novias campus i Vasa. Du har förhoppningsvis redan läst informationen som rör samtliga nya studerande vid Yrkeshögskolan Novia.

Enhetschefens hälsning

Bästa studerande, evaholger webb2

Varmt välkommen till Yrkeshögskolan Novia och utbildning inom teknik och företagsekonomi i Vasa. Vi gratulerar dig till din studieplats och hoppas att du ska trivas med såväl studier som studieliv.

Studierna inleds måndag 26.8 kl. 9.00 i huvudbyggnaden på Wolffskavägen 33.

Under din första studievecka och introduktionskursen som då inleds, presenteras en hel del information och du kan redan nu bekanta dig med läroplanerna på Novias hemsida, https://www.novia.fi/utbildning/ansokan-och-studier/laroplaner

Ifall du sökt in med betyg från yrkesinriktad grundexamen (dvs från yrkesinstitut), vänligen ta med skolbetyg i original genast den första skoldagen eftersom de kontrolleras då du inleder studierna.

Tveka inte att ta kontakt ifall det är något du undrar över.

Hjärtligt välkommen,
Eva Matintupa och Holger Sved
Tf. enhetschefer

Studiestart

Alla som studerar teknik eller företagsekonomi vid Campus Vasa läser den information som finns publicerad på denna sida. 

Vi inleder studieåret med allmän information för alla nya studerande måndag 26.8. Vi samlas i huvudbyggnadens aula vid Wolffskavägen 33 kl. 9.00. Aulan är precis vid huvudingången. Under dagen får du information om yrkeshögskolan, personalen, Studerandekåren Novium och studerandeföreningen Filicia. Du får träffa den som är ansvarig för din utbildning, de andra studerandena och de egna tutorerna. Dagen avslutas med en rundvandring med tutorerna.

Under de första veckorna varvas introduktion till högskolestudier med yrkesstudier. Undervisningen inleds tisdag 27.8 enligt respektive utbildnings läsordning, vanligtvis från kl. 8.00. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

Allmän information om Campus Vasa

Stadsdelen Brändö ligger 1,5 kilometer från Vasa torg. Campuset finns i en livlig studiemiljö där det dagligen rör sig runt 13 000 studerande. Det är lättillgängligt och ligger på gångavstånd från centrum, buss- och tågstation.

Parkering

Parkeringsplatserna vid huvudbyggnadens innergård på Wolffskavägen 33 är reserverad för personalen. Så är även parkeringsplatserna vid Aleres innergård. På inva-parkeringen kan bilar försedda med inva-märke parkera. Flest parkeringsplatser utan tidsbegränsning finns vid Metviken, parkeringen bredvid Station1. Utanför Domus Bothnica finns parkering utan tidsbegränsning, närmare Wolffskavägen finns 2 h parkering. Vid Tritonia finns också parkeringsplatser utan tidsbegränsning. Längs Wolffskavägen finns parkeringsförbud, 1 h parkering samt fri parkering beroende på var på vägen du är.

Cykelparkering finns vid huvudbyggnadens innergård samt vid Technobothnias innergård.

Kollektivtrafik

Campuslinjen 14 är planerad för studerande och trafikerar genom Vöråstan och Dragnäsbäck till Brändös campusområde 3 gånger/h kl. 8-16 och 1-2 gånger/h kl. 16 -20. Även linjerna 1,2,3,15 samt på morgonen speciallinjen E1 trafikerar till Brändö-campus. Studerande får rabatt på bussresorna genom att uppvisa ett intyg över heltidsstudier. Intyget fås från studerandeservice. Rätt till rabatt kräver inte att den studerande är stadigvarande bosatt i Vasa. Tidtabellerna hittas i sin helhet på Vasa lokaltrafiks hemsida https://www.wasacitybus.fi/sv/

Lunch

Med studiekort eller FPA:s måltidsstödskort får studerande äta lunch till subventionerat pris. På campusområdet finns ett stort urval av lunchrestauranger för studerande. Både i huvudbyggnaderna och i Technobothnia finns café- och restaurangverksamhet.  

Har du examen från yrkesinstitut?

OBS! Om du sökt in med yrkesinriktad grundexamen (dvs från yrkesinstitut) vänligen ta med avgångsbetyget i original genast den första skoldagen eftersom det kontrolleras då du inleder studierna.

Anvisningar för datoranskaffningar

Även om det finns datasalar på enheten så ombeds studerande införskaffa en laptop eller surfplatta till sina studier inför terminsstarten på årskurs 1. Den som inte har möjlighet att införskaffa en laptop eller surfplatta har chans att ansöka om stipendium under höstterminen.

Angående datoranskaffningar bör ni välja en bärbar dator som kan köra kontorsprogram. I samband med studiestarten ges instruktioner om hur ni gratis får tillgång till Microsoft Office 365, samt hur ni kan skaffa antivirusprogrammet F-Secure till ett rabatterat pris.

Datorerna kopplas vanligtvis upp via Novias trådlösa nätverk, och det är bra ifall de klarar sig några timmar på en laddning.

För ingenjörsstuderande kommer även matematikprogrammet Mathcad att användas. Mathcad kräver att datorn antingen har, eller virtuellt kan köra operativsystemet Windows. De Windows-versioner som fungerar är version 7, Windows 8.1 eller Windows 10. Vår tanke är att så stor del som möjligt av de använda programmen skall finnas som gratisversioner.

Allmän information om Vasa

Bostäder

I Vasa kan studiebostäder sökas via VOAS eller via den privata hyresmarknaden.

Allmän information om Vasa

Nedan finns några länkar med allmän information om Vasa som kan vara bra att bekanta sig med.

I Vasa är möjligheterna till fritidssysselsättning mycket bra. Även havet ligger nära till och erbjuder fantastiska upplevelser året om. Vasa är även en mångsidig kulturstad som erbjuder kultur åt människor i alla åldrar på både finska och svenska. Du hittar mera information på Vasas webbsidor.

Karta över Vasa hittas här.

Vasa stads hälsning

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Vasa
  

 
 

På denna e-postadress svarar någon av våra studiesekreterare hela sommaren: studerandeservice@novia.fi