Mål

Gillar du pop, rock, jazz eller klassisk orkestermusik? Drömmer du om en solokarriär eller att bli kompositör och låtskrivare? Hos oss är allt möjligt. Musikutbildningen ger dig en bred kompetens att arbeta professionellt inom musikbranschen. Genom personlig profilering och individuell handledning hjälper vi dig att utveckla din musikaliska och konstnärliga identitet. Du kan välja mellan inriktningarna klassisk musik eller rytmmusik.

Utbildningen är den enda musikutbildningen på svenska i Finland som ger dig en examen på yrkeshögskolenivå.

Musik baslektion

Val av huvudämne eller specialisering

Fördjupningsområde väljs redan vid förhandsuppgiften till urvalsprovet:

Rytmmusik
Inom rytmmusiken fokuserar vi på att utveckla din egen musikaliska identitet. Utbildningen har nära samarbete med musikbranschen och olika uppdragsgivare och samarbetspartners. Du har möjlighet att arbeta kreativt med musikproduktion i en modern studiomiljö. I Campus Allegro ordnas kontinuerligt konserter med grupper och artister som samtidigt gästar utbildningen i form av mästarkurser och workshoppar. I Allegro Rhythm Orchestra får du praktisera i en större ensemblehelhet. I studierna ingår huvudämnesstudier, ensemblespel, komposition och arrangemang samt musikproduktion och entreprenörskap.

Klassisk musik
Inriktningen klassisk musik ger dig en grund för att arbeta inom det offentliga musiklivet. Här har du möjlighet att utveckla dina solistiska färdigheter och din konstnärliga gestaltningsförmåga så att du kan fungera i orkestrar, ensembler eller som solist. En stor del av utbildningen är självständigt arbete. Studierna består av huvudämnesstudier, musikskrivningsämnen och olika projekt, bland annat inom kammarmusik. Orkesterstudierna görs i samarbete med Jakobstads Sinfonietta och lärarna är utövande konstnärer både i Finland och utomlands. Du kan även delta i mästarkurser och workshoppar som leds av internationellt erkända musiker och konstnärer.

Utbildningens innehåll

Här får du jobba med det musikaliska hantverket och utveckla din egen identitet. Vi förutsätter att du har en enorm drivkraft och passion för musiken och för ditt huvudämne. Förutom huvudämnet får du lära dig olika former av ensemblespel, musikskrivningsämnen, låtskrivning och musikproduktion samt kunskaper om musikbranschen. En stor del av undervisningen sker i form av projektkurser, mästarkurser och konsertverksamhet. Utbildningen har två huvudinriktningar: rytmmusik och klassisk musik.

Musiker (YH) Musikpedagog (YH)

 • Utbildningsområde: Konst och kultur
 • Omfattning: 4 år 240 Studiepoäng
 • Form: Bachelorexamen – dagstudier
 • Ort: Jakobstad
 • Ansökningstid: 12.7–22.7

Förkunskaper

Du kan ansöka till studier som leder till yrkeshögskoleexamen om du har avlagt

 • gymnasiets lärokurs och/eller studentexamen
 • som fristående examen: yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller en tidigare examen som motsvarar dessa
 • högskoleexamen.
 • International Baccalaureate -examen (IB)
 • European Baccalaureate -examen (EB)
 • Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -examen yrkesinriktad grundexamen eller motsvarande tidigare studier (som omfattar 120 studieveckor eller 180 kompetenspoäng) 
 • en utländsk utbildning som i det ifrågavarande landet ger behörighet för högskolestudier

 

scrollatelefon

Novia på sociala medier

Vi finns på sociala medier. Följ oss och ta del av nyheter och vad som händer inom högskolan.

Musik bandovning

Examensarbete

Ett examensarbete i musik kan vara en konstnärlig produktion i form av ett evenemang eller ett utvecklingsarbete där du tar fram en ny arbetsmetod eller en verksamhet. Det kan vara interna eller externa beställningsarbeten, en undersökning, produktutveckling eller en egen portfolio. Examensarbetet är ett bra sätt att knyta kontakter till branschen.

Fortsatta studiemöjligheter

Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan man söka vidare till fortsatt utbildning på Masternivå vid en yrkeshögskola eller magisternivå vid ett universitet, till exempel Sibelius-Akademin.

 

Besök Campus Allegro

Vill du komma och hälsa på oss på Campus Allegro för att få en uppfattning om stället och studierna? Vi tar emot både enskilda peroner och grupper – när som helst!

Ta kontakt med Marcus Söderström, Marcus.Soderstrom@novia.fi så skräddarsyr vi ett besökspaket!

Karriärmöjligheter

Med en utbildning i bagaget har du större möjlighet att göra karriär som soloartist eller orkestermusiker. Du kan även jobba som kompositör och arrangör eller med studio- och musikproduktion. Musiker jobbar oftast som frilansare och har egna företag.

Internationell verksamhet

Vill du se världen? Våra studerande har fina möjligheter att studera utomlands. Du kan åka som utbytesstuderande en termin eller ett läsår, eller göra din praktik utomlands. Vi rekommenderar att du i så fall åker utomlands under det tredje studieåret. Våra studerande har också möjlighet att delta i intensivkurser och projekt tillsammans med internationella studerande och delta i mästarkurser och workshoppar som leds av internationella musiker.

Yrkeshögskolan Novia har även ett avtal om dubbelexamen inom musikutbildningen med Conservatorio G. P. Da Palestrina i Cagliari i Italien.  Det här betyder att du har möjlighet att tillbringa ett år av studietiden i Italien och få en musikerexamen från partnerhögskolan i Cagliari. Det här kan göras inom ramen för den ordinarie utbildningen och förlänger alltså inte studietiden.

Tilläggsinfo om undervisningsspråken

Undervisnings- och examensspråket är svenska, men utbildningen är språkoberoende. Vi har bland annat internationella gästlärare som undervisar på engelska och en del kurslitteratur på annat språk. Kurser som kräver skriftligt arbete kan även göras på finska och engelska och du kan även skriva tentamen på önskat språk.

Samarbete med andra aktörer

Samarbetspartners:

 • Musikcafé After Eight
 • Jazzoo
 • Wasa Teater
 • Jakob Bigband
 • Finlandssvenska sång- och musikförbund
 • DUNK
 • Jakobstads Sinfonietta
 • Festivalen RUSK
 • Schaumansalen
 • Andra aktörer inom Campus Allegro

Möjlighet till fortsatta studier

Efter en yrkeshögskoleexamen (Bachelor’s Degree) kan man söka vidare till fortsatt utbildning på magisternivå vid en yrkeshögskola eller vid ett universitet, både i Finland och utomlands. Novia erbjuder två masterutbildningar inom företagsekonomi.

Kompetens

Den som avlagt yrkeshögskoleexamen är behörig för tjänster eller befattningar där behörighetskravet är lägre högskoleexamen eller yrkeshögskoleexamen. I vissa fall innehåller behörighetskravet också ett krav på slutförda studier inom särskilt angivna studieområden. Examen omfattas av artikel 11 i direktiv 2005/36/EG av Europaparlamentets och Europarådets direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer, nivå d.

Vanliga frågor & svar

Hur ansöker jag till utbildningen?

Ansök via studieinfo.fi 

Fyll i ansökningsblanketten via studieinfo.fi och skicka in den under ansökningstiden.

Karriärmöjligheter

Med en utbildning i bagaget har du större möjlighet att göra karriär som soloartist eller orkestermusiker. Du kan även jobba som kompositör och arrangör eller med studio- och musikproduktion.

 

Utbildningsledare
Marcus Soderstrom_contact

Marcus Söderström

Lektor i musik

Köpmansgatan 10
68600 JAKOBSTAD

Ansök till musiker!

Ansök till musikerutbildning på studieinfo.fi.

Relaterade nyheter

Läs mer relaterade nyheter
DNV SE certifikat
image 35

Novias kvalitetsledning är certifierad enligt kvalitetsstandarden ISO 9001. Det innebär att hela vår verksamhet varje år granskas av DNV GL. Detta för att garantera bästa kvalitet och ständig utveckling av Novia.