Malin Wiik , Barnmorska (YH)

"Jag rekommenderar YH Novias barnmorskeutbildning, alla dagar."

Alumnberättelse Barnmorska (YH)
Malin wiik

Malin, 31 år född och uppvuxen i Sibbo, Östra Nyland. Flyttade som 16 åring till Vasa, för att studera till närvårdare med kombiexamen på Svenska Yrkesinstitutet (nuvarande YA!). Efter examen, var det ett naturligt val att fortsätta studera på YH Novia och stanna i Vasa – i världens bästa studiestad!

Varför valde du att studera till barnmorska?

Jag visste redan i högstadiet att jag ville bli barnmorska. Jag hade bakomliggande tankar om att jobba med sexualitetsfrågor på något sätt, och framförallt kvinnans hälsa är något som alltid intresserat mig – allt från det reproduktiva, sexuella till det fysiska och psykiska.

Vad var det bästa med utbildningen?

På min tid var utbildningen belägen i Roparnäs. Hela vårdenheten samt estenomerna var bosatta där. Vi levde i vår egen lilla värld kändes det som, men i en bra värld ändå. YH Novias barnmorskeutbildningen var, och är förhoppningsvis fortfarande väldigt seriös, allting var väldigt välplanerat och kurserna samt kursansvariga var seriösa typer! Ingen lekskola! Jag ljuger om jag ändå inte säger, att kurskamraterna och livet utanför skolans fyra väggar, studielivet, var det allra bästa med utbildningen och att studera på YH Novia i Vasa. Tack vare ett händelserikt och otroligt roligt studieliv, överlevde man alla tenter, uppgifter och dagar i skolbänken.

Vad jobbar du med idag?

Just nu jobbar jag som barnmorska på en ungdomsmottagning i Stockholms län. Jag flyttade till Sverige efter min examen 2012. Jobbade först på förlossningen i tre år, och efter det på ungdomsmottagningen. Att få jobba med unga personers sexuella-, reproduktiva-, psykiska- och fysiska hälsa är en dröm! Jag ÄLSKAR mitt jobb. I detta nu, specialiserar jag även mig inom sexologi och kan småningom auktorisera mig som specialist i sexologisk rådgivning.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

Stor nytta! Absolut. Utan min legitimation och utbildning som barnmorska skulle jag aldrig kunna ha det jobb jag har idag. I Sverige är utbudet för barnmorskor lite bredare än i Finland, samt att vi har lätt för att få en förskrivningsrätt här, vilket betyder att vi kan skriva ut recept på preventivmedel vissa behandlingar t.ex. klamydiabehandlingar. Detta ansökte jag om när jag började på ungdomsmottagningen. Min barnmorskeutbildning och examensbevis från YH Novia gäller lika mycket här i Sverige som i Finland. Det ända jag behövde göra var att ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen (samma som Valvira i Finland), ingen komplettering behövdes.

Varför skulle du rekommendera utbildningen?

Jag rekommenderar YH Novias barnmorskeutbildning, alla dagar. YH Novia i Vasa är inte bara utbildning, det är så mycket mer! YH Novia är seriöst, och som jag tidigare nämnde, det ingen lekskola! Lärarna är uppdaterade inom området och har kontinuerligt kontakt med personer på fältet. Införskaffar du dig en barnmorskeutbildning på YH Novia är du garanterat attraktiv på marknaden, både i Finland och i Sverige!