Janica Söderlund, Formgivare (YH), Grafisk design

"Det bästa med utbildningen var variationen av uppgifter och verktyg. Vi gjorde allt från att måla, planera tidningar och logotyper."

Alumnberättelse Formgivare (YH), grafisk design
janica soderlund5

Jag är en kreativ själ som hoppar glädjeskutt då något går riktigt bra, som älskar att gå bland butikshyllorna och handla fina förpackningar och som är nyfiken på att hela tiden få lära mig något nytt och göra något annorlunda.  

I grundskolan och i gymnasiet var ett av mina favoritämnen teckning. Konstigt nog tänkte jag inte på ett yrke inom det kreativa till en början, utan sökte mig till helt andra yrken som biolog och ekonom. Efter gymnasiet sökte jag in till en ettårig linje vid Karis folkhögskola där jag studerade webbdesign. Ganska snabbt märkte jag att detta var intressant och jag kände att jag ville fortsätta studerande något liknande, så jag sökte till formgivare (YH), grafisk design i Jakobstad 2010.  

Under studietiden bestämde jag mig för att bli företagare och kunde på det sättet jobba med projekt vid sidan av skolarbetet. Sommarjobbat har jag gjort på café där jag definitivt fått jobba med kundservice, något jag idag ser att jag har stor nytta av då jag ska ta emot kunder. Ett halvt år efter att jag tog examen vid Yrkeshögskolan Novia sökte Novia en grafiker hösten 2014, jag sökte och jobbade där 3 ½ år tillsammans med ett gäng härliga kollegor. Idag är jag tillbaka i Ekenäs och jobbar här som grafiker, så jag har flyttat en hel del mellan Österbotten och Västnyland.  

Varför valde du att studera till formgivare (YH), grafisk design? 

För det var mest likt det jag hade studerat i Karis. Jag visste kanske inte exakt vad det var jag skulle börja studera men det kunde inte bli mer rätt. Dessutom var utbildningen på svenska. 

Vad var det bästa med utbildningen? 

Det bästa med utbildningen var variationen av uppgifter och verktyg. Vi gjorde allt från att måla, planera tidningar, logotyper samt hade kurser i After Effects och Wordpress. Vi fick chansen att jobba med olika program och arbetssätt för att hitta vår egen stil och var man behöver utvecklas och vad man vill utveckla hos sig själv. Förutom alla program tyckte jag även om uppgifterna som vi fick i kurserna. Kurserna började oftast med en inledning av en viss stil eller något visst sätt som vi skulle arbeta med. Därefter fick vi en uppgift som gjordes endera i grupp eller enskilt. Sedan var det upp till oss själva att ha dem färdiga till deadline, ungefär som ett kundprojekt. Jag brinner verkligen för att hitta på lite udda “konstigheter” och, som visserligen låter lite klyschigt men, försöka skapa något som är “outside the box”.  Det är inte alltid möjligt då det gäller kundprojekt men i utbildningen kunde det komma uppgifter där det fanns en chans att vara extra kreativ. Till sist vill jag även nämna praktiken som något av det bästa. Man får lära sig mycket på skolan men praktiken ger det lilla extra. 

Vad jobbar du med idag? 

Idag jobbar jag som UI/UX Designer på J&Co Digital. 

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete? 

Jag har haft stor nytta av min utbildning. Dagligen använder jag mig av de program som vi fick lära oss. Fortsättningsvis utvecklas jag men grundkunskapen om typsnitt, färger och former fick jag från utbildningen. Därtill vill jag påstå att en stor del av min nyfikenhet på just typsnitt, färger och former har startat från utbildningen och även längtan efter utveckling och sökandet av nya utmaningar och kunskap inom just grafisk design startade härifrån.  

Varför skulle du rekommendera utbildningen? 

Om man exempelvis intresserar sig för, är nyfiken på eller ifrågasätter exempelvis färger och typsnitt på förpackningar i butikshyllorna, layout på flygplatsskyltning, typsnitt i tidningar och marknadsföringsmaterial så skulle jag säga att det här är din utbildning. Man får vara kreativ i en ytterst kreativ miljö då det på campus Allegro vimlar av kreatörer; konstutställning i ett hörn, musik under lunchen, och låt mig inte glömma lärarna som inspirerar och bidrar med sin kunskap och låter studerande utvecklas.