Samantha Karhulahti, tradenom (YH), företagsekonomi

"Jag har trivts väldigt bra med alla nya studerande jag mött och tycker även att alla lärare har varit välkomnande och stöttande i mina studier."

Tradenom (YH) Studerandeberättelser
Samantha Karhulahti
Varför valde du att studera till tradenom vid Novia i Vasa?

Jag har många i min närhet som antingen har gått eller går vid Novia här i Vasa för att bli utbildad tradenom. Jag är själv hemma från Replot skärgård så det var inte för långt för mig att flytta, och har sen ung ålder tyckt att studielivet här i Vasa verkat som något jag gärna ville ta del av i framtiden.

Vad är bästa med Vasa?

Det bästa är nog gemenskapen, det är så lätt att lära känna nya människor och man kan skapa kontakter och minnen som kommer vara för hela livet framåt.

Vilket är ditt favoritprojekt eller -kurs hittills under studietiden och varför?

Vi fick planera ett eget företag förra hösten i en av våra kurser. Jag tyckte att det var roligt att få jobba i grupp och verkligen fundera ut hur man skulle kunna få detta företag att rulla på i verkliga livet.

Hur engagerar du dig i studentlivet och aktiviteter utanför studierna?

Jag är med i studentföreningen Wasa svenska Tradenom Förening (WsTf), och är gärna så aktiv som möjligt och åker med på de mesta då jag har passligt! Tycker om att få socialisera mig med resten av alla studerande som är och rör sig i Vasa.

Hur anser du att din utbildning förbereder dig för arbetslivet?

Jag tycker att det är en utbildning som lär ut väldigt viktiga ämnen som man kommer behöva i både arbets- och privatlivet. Jag själv anser att ju mera kunskap man har inom olika delar av vad som kan behövas i arbetslivet, desto lättare är det att hitta till rätt arbetsplats där man kommer trivas som bäst.

Vad tycker du om studiemiljön och studerandegemenskapen i Vasa?

Jag har trivts väldigt bra med alla nya studerande jag mött och tycker även att alla lärare jag har hunnit ha i någon kurs verkligen har varit välkomnande och stöttande i mina studier hittills. Att gå med i WsTF är nog något jag är väldigt glad över att jag gjorde, trivs så bra med våra styrelsemedlemmar och tycker det är väldigt speciellt att få bygga ett sådant band med människor man kanske aldrig pratat med så mycket förut.

Vilka råd skulle du ge till någon som funderar på att studera till tradenom?

Mina råd skulle nog vara att man inte ska vara rädd för att prova på nya saker, var öppen för att lära känna dina klasskamrater, visa engagemang i dina kurser och blir det för mycket press kan man alltid be om hjälp av antingen våra kära lärare eller någon klasskompis. Tradenomutbildningen är väldigt bred så jag tror verkligen att du kan hitta någon inriktning som passar just dig!