Rebecka Wikström, Socionom (YH)

Jag valde att studera till socionom eftersom jag tycker om att jobba med människor och vill lära mig mera om det sociala arbetet

Studerandeberättelser Socionom (YH)
Rebecka Wikström
Vem är du? 

Jag heter Rebecka Wikström. Jag bor i Vasa med min kompis. Jag är hemma från Pedersöre.  

Vad studerar du och varför valde du det ämnet? 

Jag studerar första höstterminen till socionom vid Campus Vasa. Jag valde att studera till socionom eftersom jag tycker om att jobba med människor och vill lära mig mer om det sociala arbetet. Socionomutbildningen är en bred utbildning som ger mig en bra grund att stå på.  

Vad gjorde du före dina studier? 

Jag har studerat vid Yrkesakademin i Österbotten till närvårdare. Under närvårdarstudierna studerade jag ett år på läroavtal. Jag jobbade då på ett ålderdomshem samt på ett stödboende för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Efter examen jobbade jag nästan två år inom hemvården. Jag jobbade i ett specialteam i Jakobstad som vårdar samt handleder personer med mental- och missbrukarproblematik och personer med funktionsnedsättningar av olika slag.  

Vad är det bästa med dina studier? 

Jag får möjlighet att lära mig mera om hur människor fungerar samt hur det sociala arbetet fungerar. Jag får lära känna nya människor både i skolan och i studielivet. Jag får också själv utvecklas i takt med mina studier.  

Vilka är dina framtidsplaner efter studierna? 

Jag vill jobba som skolkurator i framtiden. Jag kommer också att ta tilläggsbehörigheten att kunna jobba som kyrkans ungdomsledare. Jag är även intresserad av att jobba med personer som har intellektuella funktionsnedsättningar. Det skulle jag även kunna tänka mig att jobba med i framtiden. 

Vad skulle du säga till någon som funderar att börja studera på Novia? 

Testa på och våga söka in till något som intresserar dig. Det finns många utbildningar på Yrkeshögskolan novia.