Johanna Allén, sjukskötare (YH), flerform

"Flerformsutbildningen innebär väldigt flexibla studier och man kan jobba på sidan om."

Studerandeberättelser Sjukskötare (YH)
20240131 100425
Vem är du?

Johanna heter jag och är 41 år och kommer från Kållby. 

Vad gjorde du före dina studier? 

Jag jobbar som närvårdare på Villa Skata i Jakobstad, ett kort- och långtidsboende för funktionsvarierade. Jag blev klar närvårdare i januari 2023. 

Vad studerar du och varför valde du det ämnet?

Jag studerar nu till sjukskötare då jag kände att jag ville fortsätta utbilda mig efter närvårdarstudierna. Jag har alltid varit intresserad av hur människokroppen fungerar, men det har inte funnits rätt tillfälle i livet för studier förrän nu.

Vad är det bästa med dina studier?  

Det bästa med utbildningen är att man kan gå den som flerform, vilket innebär väldigt flexibla studier och man kan jobba på sidan om. Lärarna är bra, och trots att det känns väldigt yrt i början, så kommer man lätt in i rutinerna. Eftersom jag är närvårdare sedan tidigare, så har jag fått en hel del kurser till godo!

Vilka är dina framtidsplaner efter studierna? 

Jag hoppas att jag under studietiden hittar vilken inriktning jag vill gå och vilken avdelning jag vill jobba på. Fördelen är dom många praktikerna så man får prova på olika avdelningar. Jag funderar lite smått på att börja jobba vecka-vecka i till exempel Sverige. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera på Novia?

Jag säger absolut, kör! Oavsett om man väljer flerforms- eller dagstudier, så är Novia en bra yrkeshögskola att studera på, bra utbildning! Kunskap är inte tung att bära på!