Iryna Hansten, Bioanalytiker (YH)

Det bästa med mina studier är våra praktiska övningar.

Studerandeberättelser Bioanalytiker (YH)
IMG 6019
Vem är du?

Jag heter Iryna och är 39 år.

Vad studerar du och varför valde du det ämnet?

Jag studerar till bioanalytiker. Jag valde det här ämnet för att jag vill hjälpa människor och samtidigt ha intressant yrke som ger möjligheter att ha ett varierande arbete. Man träffar människor men utför också mer tekniska uppgifter då man analyserar prover. Man får lätt arbete efter studierna och kommer säkert att ha ett arbete i framtiden.

Vad gjorde du före dina studier?

Det här är min andra utbildning. Jag är utbildad arkitekt och nu byter jag bransch helt och hållet. Idag arbetar jag som vårdassistent och genom detta kan också känna till hälsovårdsområdet. Mina kunskaper från förr hjälper mig med studierna och speciellt med den praktiska sidan. Man ska kunna utföra en hel del handarbete i bioanalytiker utbildningen och i laboratoriearbetet och det har jag tränat mycket när vi byggde t.ex. en modell av hus i kartong eller gjorde ritningar för hand.

Vad är det bästa med dina studier?

Det bästa med mina studier är våra praktiska övningar. Samt att studierna är uppdelat på det sättet att man har tid för att studera hemma, ha egen tid. En annan bra sak är att vi kan arbeta på provtagningen genast efter första året, det ger oss självförtroende och motivation.

Vilka är dina framtidsplaner efter studierna?

Jag vill arbeta på ett laboratorium, göra allt som ingår i vårt yrke.

Vad skulle du säga till någon som funderar att börja studera på Novia?

Välj det utbildningsprogram som du är intresserad av och det blir superbra och roligt! Vi har härliga studeranden och lärare. Utbildningen till bioanalytiker vid Novia är den enda utbildningen på svenska i Finland, och det är även möjligt att utbilda sig på engelska