Yrkeshögskolan Novia inleder byggmästarutbildning i Vasa 2024

27.9.2023
Byggmästare (YH), dagstudier Pressmeddelande Ingenjör (YH)
IMG 3575

Yrkeshögskolan Novia inleder byggmästarutbildning i Vasa hösten 2024. Byggmästare (YH) / (Rakennusmestari AMK) är ett utmärkt yrke för den som vill vara med och forma framtidens samhälle. Målet med utbildningen är att ge de framtida byggmästarna både teoretisk och praktisk kompetens.

”Bristen på arbetsledare inom byggbranschen har länge varit en stor utmaning”, berättar prefekt Kristian Blomkvist.

I studierna lär man sig att använda byggnadsteknik och metoder för både renovering, sanering och nybyggnad. Studerade lär sig att behärska byggteknik, programvara, ekonomi, ledarskap samt hållbart och klimatsmart byggande. Studerande utvecklas i nära samarbete med många experter inom olika grenar i byggbranschen och samhället. Byggmästare arbetar inom en mångfald av områden, men även inom t ex infra, kommuner samt energitekniska projekt.

”Gensvaret från företagen har varit positiv”, säger Leif Östman som ansvarar för utbildningen inom byggnads- och samhällsteknik på Novia i Vasa. 

”Det behövs mera arbetsledare som leder det praktiska arbetet på byggarbetsplatserna. Vi har en nedgång i branschen nu, men innan dessa studerande har sin examen är vi igen i ett läge av arbetskraftsbrist och inom vissa delområden råder fortsatt brist på byggmästare”, fortsätter Östman.

”Det finns nog behov av att utbilda byggmästare, även om branschen just nu upplever en svacka. Hoppas fler vill vara med och renovera och bygga framtidens byggnader i Finland. Att jobba i en bransch med något som inte kan köpas från fjärran länder”, säger VD Cay Kronqvist på Kronqvistbolagen.

 ”Vi ser mycket positiv på byggmästarutbildningen, byggmästare behövs som har inriktningen på infrabyggnad. Jobb och efterfrågan finns på arbetsledare inom infrabyggande både nu och i framtiden. Personer som leder projekt på fältet behövs alltid”, säger Sundströms enhetschef för jordbyggnad Emil Hagman.


Utbildningen som är på Bachelor-nivå och omfattar 210 studiepoäng (3,5 år) och ges som dagstudier på heltid. Ansökan sker under våren 13-27.3.2024 och utbildningen inleds hösten 2024.

Mer information om utbildningen byggmästare finns här 

Novia erbjuder också utbildnigen vid Campus Raseborg.

 

På bilden: beräkningschef Mats Ahlbäck, Kronqvistbolagen, prefekt Kristian Blomqvist och utbildningsledare Leif Östman
Foto: Johanna Sandström

 

För ytterligare information, vänligen kontakta

  • Yrkeshögskolan Novia, prefekt Kristian Blomqvist, tfn 044 780 5178
  • Yrkeshögskolan Novia, utbildningsledare Leif Östman, tfn 044 780 5572 
  • Kronqvistbolagen, VD Cay Kronqvist, tfn 050 026 3028
  • Sundström, enhetschef för jordbyggnad Emil Hagman, tfn 044 298 4115
  • Svenska Byggmästare- och ingenjörsförbundet YH i Finland r.f., SBIF, Kenneth Julin (även lektor på Novia i byggnadsteknik), tfn 050 595 0464

 

Avsändare
Yrkeshögskolan Novia, kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803