Studerandekåren Noviums hälsning - ordförande Emma Portin, talet från inskriptionen i Vasa 3.9

3.9.2010
Pressmeddelande
Studerande diskuterar 2

Inskriptionstal

Bästa EP, rektor, lärare,
Och framför allt alla nya studerande!


Vi i studerandekåren Novium är jätte glada och stolta över att ni valt Novia som er studieplats! Vi i styrelsen och tutorerna har träffat er under veckan och vi har kunnat konstatera att det värkar som om det skulle vara ett riktigt bra gäng som har börjat här i år!

Ni har säkert hört många gånger det bevingade uttrycket att studietiden är den bästa tiden. Och så är det ju! Men "den bästa tiden" kommer inte serverat på ett silverfat. Som studerande måste man vara öppen för nya intryck, intresserad och frågvis. Med andra ord så måste man engagera sig och bjuda till för att få den bästa tiden i sitt liv.

Just nu är ni fullmatade med info om WinhaWille, studiestödets inkomstgränser och individuella läroplaner. Allt är ett stort frågetecken, men ni skall nog se att det reder ut sig till ett utropstecken! Studievärlden är en djungel, så fråga era tutorer och äldre om ni behöver hjälp!

I vår är det riksdagsval och inför det måste vi studerande påverka. Vi är en stor gemenskap och vi måste uppmärksamma politikerna på vissa punkter.
Det är orättvist och vansinnigt att vi som studerar på yrkeshögskola inte får utnyttja samma förmåner som våra vänner t.ex. här på Åbo Akademi. Att de som studerar i den här byggnaden får besöka studenthälsan över allt i Finland, medan vi YH studerande bara får uppsöka kommunal sjukvård på vår studieort eller hemort är vansinnigt!
Då vi dessutom ofta gör praktik på en annan ort än vår hem- eller studieort kan man fråga sig vad det är meningen att vi skall göra då vi blir sjuka?!

Det gäller även att uppmärksamma politikerna och samhället om att studiestödet bör indexbindas. I årets budgetförslag ville inte regeringen binda studiestödet till levnadsindexet, vilket skulle ha varit en enkel och relativt billig sak för att trygga studerandes välmående. Som studerande har man aldrig för mycket pengar. Att gå och fundera på om man skall äta gröt eller nudlar till middag och hur man skall ha råd med nästa månads hyra ökar inte studietakten.

Vi unga vet vad vi unga vill. Därför hoppas jag på att ni tar chansen i vårens riksdagsval och röstar fram de unga kandidaterna. Just nu sitter det 200 ledamöter med en medelålder på 51 år och bara en ledamot som är född på 80-talet och bestämmer om hur samhället skall se ut då vi är vuxna och t.ex. går i pension.


I would like to say a big welcome to our English speaking students and wish you luck with your studies and that you will enjoy your stay in Finland. Please contact us in the student union if you have any questions about your studies. We hope you will like Finland as much as we do and that you will stay here maybe for a bit longer than you thought when you came here.

Ta vara på er tid här på Novia. Stifta bekantskap med folk runt er, gå med i N.U.D., Mask, Filicia, Skruv eller Cluster eller varför inte bli tutor och kom med i Novium. Som ni ser engagera sig Calle Haglund då han var i er sits och nu sitter han och bestämmer om Europas framtid!


Ha en rolig studietid!
Tack!