Novia deltog när spelindustrin samlades på Nordic Game i Malmö

28.5.2024
Kultur som förändringskraft Nyhet Hållbarhet
Novias representanter på Nordic Game

Fyra deltagare från två olika FUI-projekt, Business Finland R2B-projektet SPROK och Interreg Aurora-projektet Borderless Game Academy deltog när spelindustrin samlades i Malmö den 21–24.5 för den tjugonde upplagan av Nordic Game. Spelutvecklare, investerare, förläggare, utbildare och entusiaster tog tempen på trender, stärkte sina nätverk och deltog i talks och workshops.

Hållbarhet inom spelindustrin

Hållbarhet och inkludering är ett viktigt fokusområde inom Novias projekt och flera av föreläsarna och workshoparna betonade industrins ansvar, både gällande industrins ekologiska fotavtryck och en inkluderande och trygg miljö att arbeta i. Flera initiativ, bland annat Sustainable Games Alliance kartlägger och arbetar fram metoder för hur spelindustrin ska ta sitt ansvar för mindre utsläpp och att skapa ett system för hållbarhetsredovisning.  

Virtual reality på frammarsch

Pauliina Törnqvist, Senior Producer på Meta gav en föreläsning där hon konstaterade att VR, efter en lång och trög start, äntligen fått upp farten inom spelindustrin, med bättre och smidigare hårdvara, bra speltitlar och spännande utvecklingsmöjligheter utanför underhållningsindustrin. Virtual Reality, Augmented Reality och Mixed Reality är redan etablerade i flera forskningsprojekt och i utbildning på Novia.

Världsläget på Developer Showcase

Under Nordic Game får spelutvecklare visa upp sina spel och projekt. Ett av de spel som stack ut och berörde var Hollow Home, ett RPG-spel om invasionen i Ukraina, där man spelar som 14-åriga Maksym som försöker skapa en ny vardag och överleva när ens hem är förstört. En av utvecklarna i det lilla indiespelbolaget Twigames, Anastasiia Ratushna, berättade att spelet skapades för att berätta om krigets hopplöshet och att spel nödvändigtvis inte behöver vara enbart underhållande.

Nordic Game Awards

Nordic Game Awards hölls för sextonde gången och som avslutning på torsdagens program utsågs vinnarna. Årets stora vinnare blev Alan Wake 2 skapat av det finska spelföretaget Remedy Entertainment. Spelet vann "Nordic Game of the Year" samt utmärkelserna "Best Art" och "Best Audio".

På bilden: Therese Sunngren-Granlund (forskningledare), Tobias Björkskog (SPROK), Mikael Paananen och Mikael Norrgård (båda Borderless Game Academy) representerade Novia under Nordic Game i Malmö.

Nordic Game ordnades i Malmö 21-24.5.2024

Novias representanter på Nordic Game
Anastasia Ratushna från Twigames
Utvecklare visar upp sina spel under Nordic Game
VR har äntligen fått upp ordentlig fart inom spelindustrin
Vid frågor kontakta

Tobias Björkskog

Projektledare

Mikael Norrgård

Projektledare

Therese Sunngren-Granlund

Forskningsledare

Mikael Paananen

Projektsakkunnig