Ny broschyr om naturfibrer

11.3.2024
Systemomställning för att bygga resiliens Forskning Hållbarhet
Joshua och Ulrika ser på naturfiberbroschyr

Novias projekt NorNa – Nordisk naturfiber i cirkulär ekonomi gav i samarbete med föreningen Fibershed Finland ut en broschyr om naturfibrer i februari 2024.  

Med naturfiber menas fibrer som härstammar antingen från djur- eller växtriket. Broschyren “naturfibrerna: våra ekologiska skatter” fokuserar på ull, lin, hampa, kaveldun och nässla.  

“Alla dessa kan produceras i ett nordiskt klimat, har använts av människor i tusentals år, och är idag miljö- och klimatvänliga alternativ till konstfiber och plast,”, säger Ulrika Dahlberg, projektledare vid Novia  

Naturfiber kan användas bland annat i textilier, som fyllnadsmaterial, i ekologiskt byggande och som komposit i bil- och båtdelar. Av biprodukterna får man odlingsunderlag och gödsel för trädgården samt strö för husdjur.  

Broschyren är riktad till allmänheten, för att väcka intresse för naturfibrer och sprida kunskap.  

Texten är skriven av Fibershed Finlands ordförande Leena Pesu och NorNa:s projektledare Ulrika Dahlberg. För den grafiska designen står Anni Pöyhtäri med företaget Frisko Design, som bland annat illustrerat böcker med natur- och mumintema för WSOY, till exempel Hemulens herbarium och Snusmumrikens fiskebok. 

Broschyren finns tillgänglig på Novias hemsida digitalt. En tryckt version kan beställas av Ulrika Dahlberg: ulrika.dahlberg@novia.fi  

Projektet NorNa finansieras av Svenska kulturfonden. 

För mer information kontakta
Ulrika Dahlberg

Ulrika Dahlberg

Projektledare