Nordiska biogasaktörer på studiebesök i Österbotten 

29.5.2023
Hållbar teknik Forskning Hållbarhet Nyhet Nordiskt samarbete
Boost Nordic Biogas studiebesök Österbotten

Projektet ”Boost Nordic Biogas” är ett biogassamarbete med fokus på cirkulär ekonomi inom det nya Interreg Aurora-programmet som pågår till 2025. Projektpart i Finland är Yrkeshögskolan Novia och Stormossen, de svenska parterna är BioFuel Region och Sveriges lantbruksuniversitet SLU, och SINTEF Narvik i Norge. 
 
Projektet fokuserar på gränsöverskridande samarbete och minskat avstånd mellan forskning och produktion. Tillsammans med producenter, biogasaktörer, nätverk, högskolor och kommuner vill man förbättra förutsättningarna för den nordiska biogassektorn.  
 
I april åkte projektgruppen och intressenter på studiebesök till tre biogas producenter i Finland för att bekanta sig med verksamheten. Besöken gick till Stormossen i Vasa, Jeppo Biogas i Nykarleby och Lakeuden Etappi i södra Österbotten.  
 
” Under studiebesöken märkte vi hur olika förutsättningar för biogasproducenter var, särskilt vad gäller affärsmodeller och produktionslayout. Under dagen var det många frågor och bra diskussioner. Kunskapsdelning och nätverkande är två av huvudpelarna i detta projekt, så vi ser fram emot kommande studiebesök i Sverige. Det skulle också vara produktivt att besöka Norge för att lära känna förutsättningarna och potentialen”, säger Andreas Willfors, projektledare Yrkeshögskolan Novia.   
 
Projektet bidrar till FN:s hållbarhetsmål 7,9 och 13. 


 
Finansiärer: Interreg Aurora, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Lapplands Förbund, Nordland Fylkeskommune, Troms & Finnmark Fylkeskommune, Rå Biopark, Skellefteå kommun, biogasanläggningen Alviksgården, Bodens biogasanläggning, LUMIRE, Vakin, Norrmejerier och HEMAB. 

 
För mer information kontakta 

Yrkeshögskolan Novia, projektledare Andreas Willfors, andreas.willfors@novia.fi    

Projektets hemsida.