Stina Koskinen, Formgivare (YH), inredningsarkitektur

"Det bästa med mitt yrke är att få skapa nytt och förverkliga mina idéer."

Alumnberättelse
Stina Koskinen

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag arbetar som bildkonstnär, med skulptur och rum. I mitt arbete med skulptur iakttar jag naturens organiska former och utgående från iakttagelserna gör jag abstrakta skulpturer. I mitt arbete med rum undersöker jag hur rum och konst kan samspela.

Arbetet i sig går ut på att göra skulpturer, planera utställningshelheter, ställa ut, och allt det som hör till de olika skedena. Sedan hösten 2021 har jag haft tre separatutställningar och till 2023 har jag en separatutställning inplanerad. Jag har också undervisat i skulptur på Yrkeshögskolan Novia.

Jag utexaminerades våren 2020. Samma år, på hösten, sökte jag lärlingsstipendium från Svenska kulturfonden, för konstnärligt arbete under handledning av en bildkonstnär och skulptör. Jag beviljades ett halvårigt stipendium. Efter lärlingstiden fortsatte jag med konstnärligt arbete.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att få skapa nytt och förverkliga mina idéer. Konstnärskapet i sig är en utmaning, vilket passar mig bra – man är aldrig färdig, det finns hela tiden mer och mer att lära sig. Jag har också fått många nya bekantskaper inom konstfältet, och vi har haft intressanta och givande diskussioner.

Hur har dina studier påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Under formgivarstudierna 2016–2020 väcktes mitt intresse för bildkonst i ökande grad, och mina projekt handlade ofta om mötet mellan konsten och rummet. Jag var på praktik i en design- och arkitektbyrå som gör även offentliga konstverk, vilket gjorde att mitt intresse för konsten växte allt mer.

Vad saknar du mest från studietiden?

Att arbeta med olika projekt i mindre grupper. Det var roligt att experimentera och arbeta tillsammans.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

I något skede blir det kanske aktuellt med vidare studier, men nu koncentrerar jag mig på att göra konst och ställa ut.