Nina Saarinen, Formgivare (YH), inredningsarkitektur

"Det bästa med mitt yrke är att få vara kreativ, skapa intressanta utrymmen med härliga material, detaljer, former, färger och uttryck. Känslan av en lyckad planering där kunden är nöjd och älskar slutresultatet är något av det bästa jag vet."

Alumnberättelse Formgivare (YH), inredningsarkitektur Formgivare
nina

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag är utbildad formgivare med inriktning inredningsarkitektur, årsmodell 2020. Jag arbetar via mitt eget företag ”Sisustusarkkitehtitoimisto KOUSI Oy” som vi bildade sommaren 2021 med min företagspartner. Under gymnasietiden fick jag veta att denna linje fanns i Jakobstad och blev mer och mer intresserad av att studera yrket. Jag visste att jag ville studera någonting inom den kreativa branschen eftersom jag alltid varit konstnärlig av mig, men att bli konstnär kändes ändå inte tryggt för mig. År 2016, då jag blev student, sökte jag in och tyckte redan under intagningsproven att det kändes intressant och rätt.

Vad är det bästa med ditt yrke

Det bästa med mitt yrke är att få vara kreativ, skapa intressanta utrymmen med härliga material, detaljer, former, färger och uttryck. Jag trivs också bra med kundbetjäning som är en av de viktigaste aspekterna i mitt arbete. Känslan av en lyckad planering där kunden är nöjd och älskar slutresultatet är något av det bästa jag vet. Branschen är även otroligt lärande och man bör konstant utvecklas för att hålla sin nivå som designer på topp i detta snabbt utvecklande samhälle

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Under början av studietiden visste jag inte att jag ville vara egenföretagare, det var dock ett alternativ för mig, men inte kunde jag ana att det satt i min nära framtid. Tack vare goda entreprenörskapskurser och kontakt via skolan med Concordia i Jakobstad hade jag möjlighet att starta mitt eget första företag 2019 ”KOUSI by Nina Saarinen” där jag erbjöd olika inredningsplaneringstjänster åt kunder inom privata sektorn. Jag har absolut haft nytta av min utbildning inom yrkeslivet, det gav en slags grund, men så har största delen ändå av min yrkeskunskap kommit efter studierna genom erfarenhet. Praktikperioderna under studietiden var otroligt viktiga och lärande!

Vad saknar du mest från studietiden?

Vad jag saknar mest från studietiderna är kanske känslan av samhörighet och att man alltid hade någon att fråga om åsikter samt lösningar på olika inredningsprojekt. Nog var det ju också roligt att få nya bekanta och kamrater via skolan som väldigt snabbt blev viktiga åt en själv under studietiden. Så saknar jag också ibland studielunchen som man tog förgivet.

 Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Mina framtidsplaner är att; företaget växer på olika sätt, att helt enkelt kunna arbeta inom branschen, lära sig nya saker, förbättra mina designkunskaper, få större och intressantare projekt, att kanske någon dag få planera något projekt utanför Finland. Min framtid hoppas jag innehåller arbetande inom branschen med intressanta och trevliga kollegor, kunder och samarbetspartners. Jag önskar mig kunna skapa bra kundförhållanden och få så många intressanta projekt som möjligt! Alltid kan man utvecklas och bli bättre! Kommer jag att arbeta från Karleby resten av mitt liv? Antagligen inte, det kunde vara roligt att se hur projektmarknaden ser ut i Södra Finland eller även utomlands. För tillfället trivs jag bra här i Karleby och har passligt med kunder och projekt.