Niklas Knutsson, Sjukskötare (YH)

"Det bästa med yrket är patientkontakten! Det ger så mycket, trots att det kan vara tungt både fysiskt och mentalt ibland. Jag är själv den som vill se att man fysiskt faktiskt kan göra skillnad och hjälpa andra!"

Alumnberättelse Sjukskötare (YH)
niklas knutsson

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Just nu jobbar jag som sjukskötare på dialysenheten på Raseborgs Sjukhus i Ekenäs. I sjukhuset har jag jobbat sen hösten 2009. Mina sjukskötarstudier inleddes hösten 2004 och borde ha blivit färdig sjukskötare julen 2007, men började arbeta som närvårdare på ett åldringshem i Västanfjärds kommun och blev sen färdig sjukskötare först sommaren 2008. Efter att jag blev färdig sjukskötare blev jag headhuntad till att börja jobba på Kimitioöns ambulans av fina kolleger. Jobbade drygt ett år på ambulansen, och det är oftast den tiden jag ser tillbaka på med fina minnen. Vi var ett fint sammansvetsat team som jobbade då, stort tack till Johan, Anki och Anna!

Hösten 2009 började jag jobba på Raseborgs Sjukhus på inre medicinska avdelningen, där arbetade jag ca 2 år innan jag 2011 började jag arbeta på dialysenheten! På dialysenheten är jag fortfarande kvar och arbetar, trivs otroligt bra. Vi har fin arbetsgemenskap med arbetskollegorna, vi har fint team.

Vad är det bästa med ditt yrke

Det bästa med yrket är patientkontakten! Det ger så mycket, trots att det kan vara tungt både fysiskt och mentalt ibland. Jag är själv den som vill se att man fysiskt faktiskt kan göra skillnad och hjälpa andra! Man träffar så många otroligt olika människor under åren, vissa kommer man ihåg bättre än andra. Vissa klickar kemin direkt med och man lyckas få en fin patientkontakt. Jobbet är så mångsidigt och man får hela tiden lära sig något nytt, man blir aldrig fullärd inom detta yrke.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag valde att ta inre medicin och kirurgi som inriktning, eftersom jag då tänkte att det ger mig ett bredare fält att jobba inom. Akutvården var utesluten, eftersom jag under studietiden alltid sa att jag aldrig ska börja jobba inom akutvården, tji fick jag! Man ska aldrig säga aldrig! Jag har nog haft nytta av utbildningen, men man växer och lär sig mera i yrkeslivet. Jag hade bra grund att stå på då jag började jobba. Ångrar inte att jag började studera till sjukskötare.

Vad saknar du mest från studietiden?

Det jag saknar mest från studietiden är nog klasskamraterna, hade turen att komma i en otroligt fin klass, där vi hade bra gemenskap! Vi hade fina lärare och föreläsare som sporrade intresset för sjukskötaryrket ännu mera. Sen saknar jag också staden Vasa, vi stormtrivdes i Vasa, både jag och min fru, men livet ville att vi skulle bo på annan ort!

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Hoppas att jag skulle kunna utveckla mig själv som vårdare, få mera erfarenhet inom dialysområdet. Funderar på att pröva på att arbeta med akuta sidan inom nefrologi, eftersom vi enbart har kroniskt sjuka på vår dialysenhet.

Skulle gärna vilja utbilda mig vidare inom yrket, för att utveckla mig själv, men också för att få mera yrkeskompetens. Man kan aldrig lära sig för mycket! Det är inte bra att stagnera av och bli kvar på samma arbetsplats för länge, man blir lätt cynisk för yrket då!