Visa inlägg taggade med 'fm-tävlingar'

Kreativ verkstad för nya smaker

Skrivet av Mona Salama den 8 september 2016

Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.

Foodjam foton Fia Gulliksson3Jag fick en tanke om att också vi som arbetar med mat och råvaror kunde ha nytta av att göra som spelindustrin, som i sin tur arrangerar s.k. "playjam". Funktioner i spelet Mindcraft har utvecklats när företaget har arrangerat playjam för sin personal. På given tid (start och stoptid) skall de leverera nya kreativa idéer och funktioner för spelprodukter. Om vi applicerar detta på maten och råvarorna och låter råvaruproducenter, kockar, förädlare och mathantverkare gå loss på idéer, är jag övertygad om att vi pushar fram nya produkter på sikt.

 Fia Gulliksson, Johanna Dahlgren m.fl. in action!


 Foodjam foto2

 

 

 

 

 

 

 Foodjam3 johanna Dahlgren

 

 

 

Johanna Dahlgren, yrkesverksam kock och Jennifer
Sundman, mathantverksstuderande har gjort en chutney


 

23 augusti foodjam Åland


Vi lyckades få ihop en grupp på 20 deltagare som slöt upp för att "food-jamma" tillsammans med inbjuden inspiratör, Fia Gulliksson från Jämtland. Vi fick höra om vad Fia står och arbetar för. Det är lätt att överföra hennes tankar på mathantverk som verkligen handlar om att skapa en hållbar produkt, något som gärna skall bygga på en identifierad värdegrund. Vad står jag för? Vad står produkten för? Mer om Fias engagemang och bakgrund går att titta på via hennes sida: foodinaction

Efter introduktion och kanske en liten trevande och lugn inledning, var snart köket sjudande och kokande - både talande och bildligt. När gruppen var indelad i smågrupper om 3-4 personer, fick de två timmar på sig. Resultatet var variationsrikt, gott och spännande. Produktprototyper hade sett dagens ljus!

Foodjam foto4

 

 

 









Evenemanget bevaFoodjam artikelkades i lokaltidningen och radion. Här kan du se artikeln.





Här kan du lyssna på inslaget i lokalradion.

 















Vad är ett foodjam?


Ett foodjam är ett lekfullt och kreativt tillfälle där kockar, producenter och förädlare möts. Under utsatt tid försöker man i ett team skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Idéer för något nytt kan ta sin början. Tillfället använde vi även som en möjlig ingång till en ny produkt i vår egen deltävling på Åland i MATVERK, en tävling i Sverige där Åland fått inbjudan att delta.

Jag kan inte annat än hålla med om deras tanke bakom tävlingen, den gäller även Finland:

"Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt. En bra idé är är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta!" Citat från Matverkets hemsida.

Foodjam annaochappel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Alm, mathantverksstuderande visar upp en del av sin äppelskörd som ska omvandlas till produkter

 

FM-tävlingen


Stundande öppet FM i mathantverk bidrar även till en förstärkning och utveckling av produkter och produktutveckling i Finland. Dessutom är också denna tävling en bidragande orsak till välförtjänt synlighet och uppmärksamhet riktad till en växande bransch. Mathantverk är hållbart företagande för landsbygden. Ära och berömmelse till alla som lyfter bra råvaror från sin region, snart förädlade till guld-, silver- och bronsmedaljer!

 Harriet Strandvik, Projektledare, mathantverk Åland

Skogsjö Gård förbereder sig inför SM-tävlingarna i Ekenäs

Skrivet av Mona Salama den 26 augusti 2016

”Liten fin korv med bra smakbalans i kryddningen. Bra hantverk, som gör juryn lycklig.”

Så står det på diplomet, som Skogsjö Gård fick i öppna SM-tävlingarna i Mathantverk senaste höst. Färskkorven med smak av spiskummin fick bronsmedalj i klassen färskkorv.

Skogsjö Gård är ett familjeföretag i Munsala, Österbotten, som bedriver ekologisk växtodling sedan 1994 och ekologisk grisuppfödning sedan år 2000.

Skogssjo
Tommy Nyholm
på Skogsjö Gård berättar att de förberedde sig inför tävlingen genom att testa de olika kryddblandningarna hemma i köket. – Vi stekte de olika blandningarna i stekpannan och valde ut den vi tyckte bäst om och gjorde korv av den. För oss var deltagandet ingen allvarlig sak. Vi var då ganska oerfarna korvmakare och vi skickade in korven lite som ett test, berättar Tommy. Förväntningarna var alltså ingen medaljplats.

 

- Vi var inte själva på plats vid tävlingen utan projektledare Jonas Harald tog med korven till Östersund. Vi fick en bedömning hemskickad som inkluderade både poäng och ett skriftligt omdöme. Responsen man får i tävlingen av sakkunniga är mycket värdefull, påpekar Tommy. - Under året har vi inte tillverkat andra korvar ännu. Men just nu håller vi på att ta fram recept till årets tävling i Ekenäs, så nu kan vi ta fram responsen och se vad vi kan förbättra.

Skogsjo korv2
För Skogsjö Gård har tävlingen också medfört värdefull synlighet. Både lokaltidningen och Landsbygdens folk skrev om framgången och den prisbelönta korven har sålts på marknader och REKO-utdelningar.

- Den synlighet och publicitet som vi fått via tävlingen är svår att få på annat sätt, sammanfattar Tommy. Jag rekommenderar absolut andra mathantverkare att delta i de första öppna Finländska mästerskapen, som arrangeras i Ekenäs 10-13 oktober.

 



Kom ihåg att anmäla dina produkter senast 5 september.
Här hittar du tävlingsreglerna.

Vad erbjuder tävlingen dig?

Skrivet av Salama den 9 augusti 2016

För dig som ännu tvekar och inte har anmält dig till FM-tävlingarna, läs vad tidigare deltagare har att berätta. Vi presenterar några framgångsrika mathantverkare från Åland, som berättar om sina erfarenheter från SM-tävlingarna i Östersund.

Marskogens Lamm

Åsmund och Ann Sundberg från Marskogens lamm, fick guldmedalj år 2013 i klassen Värmebehandlad korv för sin ölkorv vid Eldrimners Öppna Svenska mästerskap för nordiska mathantverkare.

Marskogens Asmund och Ann Sundberg

Asmund och Ann Sundberg

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi kollade framförallt upp vilka ingredienser som var tillåtna, och försökte lusläsa på alla kryddburkar vad de innehöll, och försökte skaffa fram det som behövdes. Vi använder inga kryddblandningar men ibland kan en "ren" krydda ändå innehålla någon tillsats. Annars bestämde vi oss för att ha med en produkt som redan fanns i vårt sortiment. Det som gjorde att vi anmälde oss, var att en person med stort intresse för matlagning och närproducerat, menade att vi borde ställa upp i mönstringen.

Vad var det mest utmanande?

Det mest utmanande var att alls bestämma sej, innan bedömningen kändes det
verkligen utmanande att vara med på något för oss så främmande och ovanligt
som en mattävling.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Vi har fått mycket uppmärksamhet på olika sätt och kan använda vår ölkorv i vår marknadsföring. Vi märker också att kunder kan komma enkom till oss för att handla den guldmedaljerade ölkorven.

Marskogens olkorv



Marskogens ölkorv

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Det är jätteintressant att få sin produkt bedömd av proffs som är insatta och kunniga. Vi har heller aldrig upplevt att man på något sätt känner sig utsatt i sammanhanget, utan det är konstruktiv kritik som gäller i allra högsta grad, så man kan se det som en möjlighet till produktförbättring. Dessutom får man möjlighet till utbyte med andra småskaliga livsmedelsproducenter i sin egen eller någon annan bransch.


Backmans Smakverk

I oktober 2015 avgjordes tävlingen Öppna SM i Mathantverk i Östersund. Backmans Smakverk deltog med flera produkter och lyckades knipa hem en medalj. Smakverkets Bomarsundskorv med smak av Ålandsmejeriets Bomarsundsost tog silver i kategorin ”Färsk Korv”.

Juryns motivering:

”Underbart saftig, krämig, god och härlig korv. Korv med många användningsområden vi kan tänka oss allt från fine dining till korv med bröd.”

silvermedalj 32mm 2015 platta

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi gjorde egentligen inga direkta förberedelser för tävlingen. Vi tittade på de produkter vi hade, plockade ut vilka vi tyckte representerade oss bäst och sedan förfinade och utvecklade vi de recepten. Då lufttorkade produkter tar rätt lång tid att producera är detta en fortgående process som håller på hela tiden.

Vad var det mest utmanande med tävlingen?

Alla tävlingar är en utmaning i sig. I alla bedömningstävlingar är det alltid svårt att veta hur juryn tänker och tycker. Vi lyssnar mycket på våra kunder och tar fasta på hur de upplever våra produkter. De produkter som de flesta tycker är bäst är ofta också något som en matjury kan gilla.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Rent konkret har det ännu inte gett så stora effekter förutom uppmärksamhet och press. På lång sikt blir det självklart en kvalitetsstämpel som både förpliktigar och sporrar.

Bommarsund m medalj

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Utgå från produkter som ni vet fungerar bra och som era kunder tycker om. Utveckla dessa men krångla inte till det utan var tydliga i smaker och grundidéer.

 

 

 


Kontakta gärna någon av tävlingsledarna om du har frågor gällande tävlingen. Anmäl dina produkter senast 26 augusti.
Här kan du bekanta dig med tävlingsreglerna.