Visa alla inlägg skrivna september 2016

Mathantverk och offentlig gastronomi

Skrivet av Mona Salama den 30 september 2016

Fördelarna med ett system där kommuner och andra offentliga institutioner köper mer lokalt producerad mat och mathantverk är många. Det minskar klimatpåverkan, skapar arbetstillfällen i regionen, bevarar kulturarvet och kunskapen om hur mat blir till. Maten får rik smak och är hälsosam. Syftet med dagen är koppla ihop mathantverket och den offentliga måltiden så att det på längre sikt ska kunna serveras mera mathantverk på skolor, daghem och inom äldreomsorgen.

Upphandlingsprocessen upplevs idag ofta som hinder för att mathantverksprodukter ska få plats på tallriken. Hur kan man göra för att underlätta upphandlingen så att mathantverkare kan lägga ett anbud till bara ett visst skolkök eller äldreomsorgskök? Att lägga anbud till en hel kommun med många kök och sedan kunna leverera till dem fem dagar i veckan är svårt, även för större företag inom en region. Hur ska man då underlätta för mathantverkare att lämna anbud?
Ett exempel från Sverige som visar hur man inom Eldrimner har som mål att koppla ihop mathantverket och den offentliga måltiden så att det på längre sikt ska kunna serveras mera mathantverk på skolor, daghem och inom äldreomsorgen.

Bodil Cornell, verksamhetsledare från mathantverkscentret Eldrimner och Johan Andersson från kunskapscentret Torsta delar med sig av sina erfarenheter på seminariet tisdag 11 oktober klockan 13.30-15 på Novia Raseborg.

Anmäl dig till seminariet via länken.
Enskilda föreläsningar kostar 30 euro, skriv enskild föreläsning i fältet för kommentarer.

 

BodiloJohan webben 002 

Namnstark jury bedömer i första FM i Mathantverk

Skrivet av Mona Salama den 29 september 2016

Den 11 oktober är det dags. Då sker jurybedömningar av alla produkter i de öppna Finländska Mästerskapen i Mathantverk.

I tävlingen deltar drygt 60 företag med omkring 170 produkter inom kategorierna mejeri-, bageri-, fiskförädlings- och charkuteriprodukter, drycker, samt bär-, frukt- och grönsaksförädling och innovativa mathantverksprodukter. Tävlingsbidragen, som representerar hela landet samt Sverige, är indelade i sammanlagt 29 klasser.

Jurybedömningarna sker inför öppen ridå på tisdag 11 oktober från och med klockan 11 i det före detta kosthållet Smakis vid Yrkeshögskolan Novia. Du har alltså möjligt att på avstånd följa med domararbetet, som kräver uthållighet och bra smaklökar.

De nio jurygrupperna ägnar en hel dag åt att bedöma utseende, konsistens och inte minst smak och doft på de tävlande produkterna, till exempel blåmögelostar, hårdostar, marmelader, sylt, chutney, färskkorvar, lufttorkat kött, fiskprodukter, surdegsbröd och drycker. Företagsrådgivare Jonas Harald, från företagshuset Dynamo har kontrollerat alla anmälningar till tävlingen och gjort klassfördelningen av produkterna.
– Vi har ganska långt följt det svenska Mathantverkcentrets Eldrimners klassindelningar men även gjort en del förändringar med tanke på finländska traditioner. Vi har till exempel tagit med fyllda bageriprodukter, som ju är en stark tradition i Finland. En ny kategori, där intresset är stort, är fermenterade alkoholdrycker som nordiska viner och äkta cider, där vi har totalt 31 deltagande produkter, säger Harald.

Namnstark jury med medlemmar från när och fjärran

Projektledare Harriet Strandvik från Mathantverk på Åland håller i trådarna för det gedigna juryarbetet. Det är fråga om att pussla samman 46 jurymedlemmar i de olika jurygrupperna. Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare minst tre medlemmar. I juryn sitter bland annat matskribenter, lärare, forskare och andra lekmän och aktörer inom matbranschen. Jurymedlemmarna presenteras här:

Som juryordförande verkar kända namn som bland andra bagarmästare Manfred Enokson, utbildad i Tyskland och verksam på Saltå Kvarn i Sverige och den tyskfödde köttmästaren Gero Geick, som är verksam både i Finland och Tyskland och känd bland annat för köttprodukterna som bär hans namn.

Manfred EnoksonGero Geick

Lauri Vaini p

 

 

 

 

 

 

 

        Manfred Enoksson                                       Gero Geick                             Lauri Vainio

Övriga juryordföranden, som kan nämnas, är krögaren Filip Langhoff från den Michelinbelönta restaurangen Ask i Helsingfors och sommelier Lauri Vainio, som har gjort en internationell vinkarriär. Marie Backrud Ivgren från Lövsta gård i Sverige och Matti Tapaila från HAMK är juryordföranden i mejeriklassen. Affärsutvecklare Mats Dernelid från svenska Smakriket bedömer produkterna i klassen för innovativa produkter, som har samlat 12 tävlingsbidrag.

Filip Langhoff

Marie Backrud Ivgren

Matti Tapaila2.pg


 

 


Filip Langhoff                                                  Marie Backrud Ivgren                               Matti Tapaila

Prisutdelningsceremonin äger rum på onsdag kväll den 12 oktober i samband med en festmiddag på Fiskars Bruk. Det här är ett ypperligt tillfälle att nätverka med mathantverkare och andra aktörer inom branschen och samtidigt äta en middag, som är tillredd på bästa västnyländska råvaror. Missa inte detta tillfälle, boka plats via länken nedan.

Programmet under FM-tävlingarna innehåller miniseminarier, företagsbesök och kvällstillställningar, som är öppna för alla. Bekanta dig med programmet och anmäl dig senast 4 oktober via länken.
Notera rabatten för studerande och deltagare under 30 år.

Du är varmt välkommen till Raseborg och de första öppna FM-tävlingarna i Mathantverk.

Plock ur seminarieprogrammet

Skrivet av Mona Salama den 23 september 2016

FM-tävlingarna i Mathantverk i oktober bjuder på en massa aktuella miniseminarier och annat program för mathantverkare och alla andra som är intresserade av mat.

Här kommer några plock ur programmet:

Sommelier Carina Sontag fMehulasi saftglasrån företaget Wine-Zone kommer att berätta om Nordiska drycker och mat i kombination – vilka utmaningar och möjligheter finns det.


Vi har en massa goda nordiska drycker och mat som separat smakar hur bra som helst men vad händer när vi parar ihop dem. I många fall kan det gå riktigt bra men ibland är det inte riktigt lika lyckat. Det finns vissa basregler, som är bra att känna till så att man undviker de största fallgroparna. Vi kommer att gå igenom hur sötman, sältan, syran och beskan i maten påverkar dryckerna och hur man kan balansera mellan dem.

Vi kommer också att provsmaka några drycker som sådana och sedan i kombination med några smakbitar och på detta sätt lära oss hur de påverkar varandra.

Thomas SnellmReko Karisan som är primus motor för REKO-handeln i Finland besöker seminariet och berättar om konceptet. REKO är en avtalsmodell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter. Inom REKO försäljnings- och distributionsmodellen av närmat beställer konsumenterna mat av närmatsproducenterna direkt utan mellanhänder.

Även om rekorörelsen snabbt blivit mycket populär ser Thomas Snellman fortfarande stora utvecklingsmöjligheter för REKO.

Bilden är från REKO-utdelningen i Karis 16.10.2016

Du kan anmäla dig till en, två eller tre dagar. Det är också möjligt att anmäla sig till enskilda föreläsningar á 30 euro.
Skriv "Enskild föreläsning" i fältet för kommantarer.

Du kommer väl också ihåg vårt kvällsprogram, som erbjuder fina möjligheter till mingel och nätverkande med mathantverkare och andra aktörer. FM-tävlingarnas höjdpunkt är festmiddagen onsdag 12. 10 på Fiskars Bruk, Svarta Salen, där Raseborgs Köksmästare serverar en middag gjord på finaste västnyländska råvaror. Det finns ett begränsat antal platser. Boka nu.

Growth Kuparipaja

Här hittar du seminarieprogrammet samt länk till anmälningsformuläret.

Mathantverkare samlas i Ekenäs i oktober

Skrivet av Mona Salama den 13 september 2016

De första öppna Finländska mästerskapen i Mathantverk närmar sig. Den 10-13 oktober
är det dasconesgs att styra stegen till i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg, där mathantverkare från hela landet träffas för att göra upp om medaljerna. Sammanlagt tävlar omkring 60 företag med över 150 produkter i nio olika kategorier. De deltagande produkterna representerar hela Finland och dessutom deltar produkter från Sverige.

I samband med tävlingen arrangeras en mängd aktuella seminarier och företagsbesök, som är öppna för alla matintresserade och aktörer inom matbranschen. - Seminarierna, kvällstillställningar och företagsbesöken är en viktig del av tävlingen och erbjuder möjligheter till nätverkande säger Seija Ahonen-Siivola från jord- och skogsbruksministeriet. Ahonen-Siivola lyfter under seminariet tillsammans med representanter från Nordiska ministerrådet upp det gemensamma nordiska branding-arbetet inom projektet Ny Nordisk Mat.

 

neikell jenny David Back2

Projektledare Ann-Louise Erlund från Kustens Mat vid Novia Raseborg har strävat till att komponera ett mångsidigt seminarieprogram. Som exempel kan nämnas Jenny Neikell och hennes anförande om fermentering, dvs. matlagning med mikroorganismer. Mathantverkaren Jenny Neikell från Sverige, är känd från sin blogg Surtantens syrade. I april 2016 gav hon ut boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, som har blivit populär. Fermentering ligger i tiden.


En föreläsning om Mathanterk i de arktiska områdena hålls av Thora Valsdottir, som kommer från Island och introducerar matkulturen och mathantverket i de västnordiska länderna.

 

 

 Maria Tigerstedt

Maria Tigerstedt, som är informatör för föreningen för gårdsviner i Finland (Suomen Viiniyrittäjät ry), presenterar gårdsvinets historia i Finland och framtidsutsikterna för produktionen.

- Trots att branschen står inför stora utmaningar bl.a. gällande lagstiftningen, har helhetsproduktionen av gårdsviner inte sjunkit trots att antalet gårdsvinsföretag har minskat, berättar Tigerstedt. Orsaken till det minskade antalet företag, beror på att producenterna inte har hittat intresserade att ta över företaget vid generationsväxling. För tillfället räknar man med ca 25 aktiva gårdsvinsföretag i landet, säger Tigerstedt.

 

Under seminariedagarna behandlas också bland annat mathantverk i de arktiska områdena, det nordiska skärgårdssamarbetet och mathantverk av vilt. Företagarna får tips om bland annat marknadsföring och innovativa förpackningar. Tävlingen kulminerar i festmiddagen på onsdag kväll 12 oktober i Fiskars Bruk, då de vinnande produkterna presenteras och premieras. Du kan anmäla dig till seminarierna till seminariet, företagsbesök och kvällstillställningar senast 30 september via den här länken.

Programmet hittar du här:

Välkommen!

Kreativ verkstad för nya smaker

Skrivet av Mona Salama den 8 september 2016

Att utveckla nya produkter tar tid och kan komma från egna idéer och inspiration av andra. Ett foodjam bygger på inspiration man får av varandra. I ett samspel arbeta praktiskt och testa hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksätta varandra. Alla regioner och mathantverkare kan ha nytta av att delta i ett foodjam.

Foodjam foton Fia Gulliksson3Jag fick en tanke om att också vi som arbetar med mat och råvaror kunde ha nytta av att göra som spelindustrin, som i sin tur arrangerar s.k. "playjam". Funktioner i spelet Mindcraft har utvecklats när företaget har arrangerat playjam för sin personal. På given tid (start och stoptid) skall de leverera nya kreativa idéer och funktioner för spelprodukter. Om vi applicerar detta på maten och råvarorna och låter råvaruproducenter, kockar, förädlare och mathantverkare gå loss på idéer, är jag övertygad om att vi pushar fram nya produkter på sikt.

 Fia Gulliksson, Johanna Dahlgren m.fl. in action!


 Foodjam foto2

 

 

 

 

 

 

 Foodjam3 johanna Dahlgren

 

 

 

Johanna Dahlgren, yrkesverksam kock och Jennifer
Sundman, mathantverksstuderande har gjort en chutney


 

23 augusti foodjam Åland


Vi lyckades få ihop en grupp på 20 deltagare som slöt upp för att "food-jamma" tillsammans med inbjuden inspiratör, Fia Gulliksson från Jämtland. Vi fick höra om vad Fia står och arbetar för. Det är lätt att överföra hennes tankar på mathantverk som verkligen handlar om att skapa en hållbar produkt, något som gärna skall bygga på en identifierad värdegrund. Vad står jag för? Vad står produkten för? Mer om Fias engagemang och bakgrund går att titta på via hennes sida: foodinaction

Efter introduktion och kanske en liten trevande och lugn inledning, var snart köket sjudande och kokande - både talande och bildligt. När gruppen var indelad i smågrupper om 3-4 personer, fick de två timmar på sig. Resultatet var variationsrikt, gott och spännande. Produktprototyper hade sett dagens ljus!

Foodjam foto4

 

 

 









Evenemanget bevaFoodjam artikelkades i lokaltidningen och radion. Här kan du se artikeln.





Här kan du lyssna på inslaget i lokalradion.

 















Vad är ett foodjam?


Ett foodjam är ett lekfullt och kreativt tillfälle där kockar, producenter och förädlare möts. Under utsatt tid försöker man i ett team skapa nya smakkombinationer, rätter och produkter. Idéer för något nytt kan ta sin början. Tillfället använde vi även som en möjlig ingång till en ny produkt i vår egen deltävling på Åland i MATVERK, en tävling i Sverige där Åland fått inbjudan att delta.

Jag kan inte annat än hålla med om deras tanke bakom tävlingen, den gäller även Finland:

"Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt. En bra idé är är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta!" Citat från Matverkets hemsida.

Foodjam annaochappel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Alm, mathantverksstuderande visar upp en del av sin äppelskörd som ska omvandlas till produkter

 

FM-tävlingen


Stundande öppet FM i mathantverk bidrar även till en förstärkning och utveckling av produkter och produktutveckling i Finland. Dessutom är också denna tävling en bidragande orsak till välförtjänt synlighet och uppmärksamhet riktad till en växande bransch. Mathantverk är hållbart företagande för landsbygden. Ära och berömmelse till alla som lyfter bra råvaror från sin region, snart förädlade till guld-, silver- och bronsmedaljer!

 Harriet Strandvik, Projektledare, mathantverk Åland